Nederlandse gezinnen boeken massaal een vakantie in de herfst

Reisbureaus merken dat veel Nederlandse gezinnen hun vakantie naar Italië in 2021 willen inhalen in het najaar. Zij bleven deze zomer thuis, omdat het gezin nog niet volledig gevaccineerd was of omdat de regels in het buitenland te streng werden bevonden. Denk aan het verplicht moeten dragen van een mondmasker in een restaurant, het gesloten blijven van restaurants, enzovoorts. De vakantie weer een jaar uitstellen is voor mensen geen optie. Zij willen dit jaar nog weg met het gezin. De verwachting is dat de vaccinatiegraad in Europese landen toe zal nemen de komende tijd. Het maakt dat steeds meer landen hun regels loslaten. Eind september volgen in Nederland mogelijk nieuwe versoepelingen.

Zomer werd als nat en koud ervaren door Nederlanders

Waar het weer in het voorjaar bijzonder goed was, ervaarden veel Nederlanders de zomermaanden als minder prettig. Zeker juli werd door velen als koud en nat ervaren. Toch blijkt deze maand helemaal niet zo slecht te zijn geweest in vergelijking met het gemiddelde van de laatste jaren. De gemiddelde temperatuur lag in juli van dit jaar slechts 0,3 graad onder het gemiddelde van de laatste paar jaar. Belangrijk verschil tussen dit jaar en voorgaande jaren is wel, dat juli dit jaar slechts vier zomerse dagen kende. Voorgaande jaren waren dat er twee keer zoveel. Het leidde ertoe dat veel gezinnen toch besloten naar een zonnige vakantiebestemming te zoeken op een website als https://woty.nl. Met name Spanje, Italië en Portugal zijn in trek. Mede door de garantie die men hier heeft op mooi weer.

Opgespaarde vakantiedagen in het najaar inzetten

Veel Nederlanders hebben de afgelopen anderhalf jaar verlof opgespaard bij hun werkgever. Alleen de wettelijke vakantiedagen werden vorig jaar verbruikt door werknemers. Het verlof wat is opgebouwd door overuren te maken of bijvoorbeeld door uren bij te kopen is door veel mensen niet ingezet. Het leidt ertoe dat men de mogelijkheid heeft om het komende najaar meerdere weken op vakantie te gaan. Tegelijkertijd vrezen veel werkgevers voor een groot aantal medewerkers wat verlof neemt in de herfst. Iets wat de continuïteit binnen de organisatie in gevaar kan brengen. Dat geldt in het bijzonder voor de zorgsector, waar veel mensen vorig jaar nauwelijks op vakantie konden. Niet alleen door het grote aantal patiënten, maar ook door de toch al grote tekorten aan personeel in de zorg.

Mogelijk nieuwe versoepelingen eind september

Tegen het eind van september worden nieuwe versoepelingen verwacht. Onder meer in België werden reeds vrijwel alle maatregelen losgelaten. De kans is groot dat ook de Nederlandse regering het weer toe zal staan om naar kantoor te gaan en te reizen zonder verplicht een mondmasker te moeten dragen. Oplopende cijfers kunnen nog roet in het eten gooien. Zeker omdat de daling in het aantal besmettingen gestopt is.

 

Plaats een reactie