Niet in een stinkende auto zitten tijdens een autovakantie?

Wie herkent dit niet? Je hebt lang uitgekeken naar je vakantie. Je auto is bij de garage nog nagekeken en de koffers zijn gepakt. Goed uitgerust begin je aan je lange afstandsrit naar je welverdiende vakantiebestemming. Je moet je goed concentreren op buitenlandse bewegwijzering want lang niet al die idyllische landweggetjes worden aangegeven in je navigatiesysteem. Ondertussen kom je ook nog in de onvermijdelijke vakantiefile terecht. Tijd voor de broodnodige koffiepauze.

Na een pitstop bij het wegrestaurant, vervolg je de reis. Inmiddels vraag je jezelf af waar die muffe lucht toch vandaan komt? Misschien zijn de lokale boeren hun land aan het bemesten? Of wordt er ergens gewerkt aan het riool? Maar die vreselijke lucht verdwijnt maar niet. Het is je auto die stinkt. Met de ramen open rijden in de bloedhitte is geen optie, dus je zult in die vieze lucht moeten blijven zitten. Dat wordt poetsen na aankomst. In dit artikel zetten we een aantal tips voor je op een rij om een vieze lucht in je auto te voorkomen. Dat rijdt een stuk prettiger.

Maak gebruik van een autoparfum

Geur heeft invloed op ons gedrag, dus ook wanneer we autorijden. De Radboud universiteit van Nijmegen heeft er zelfs onderzoek naar gedaan. Wat bleek? Wanneer we een frisse pepermunt geur ruiken tijdens het autorijden, zijn we meer alert, minder vermoeid en minder snel gefrustreerd. Ook het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid toonde via onderzoek aan dat een citrus geur zorgt voor een betere reactiesnelheid. Een autoparfum is dus geen gek idee.

Tegenwoordig hoef je een autoparfum al lang niet meer aan je achteruitkijkspiegel te hangen. Er zijn apparaatjes die je op je ventilatierooster klikt, ionisators die je in je sigarettenaansteker steekt of geursprays in een knijpflacon. Ben je geen fan van de geurtjes van luchtverfrissers? Kies dan één van de autoparfums waar je zelf je favoriete geur aan toevoegt.

Reserveer een ozonbehandeling voor vertrek

Met een ozonbehandeling laat je alle vieze geurtjes professioneel uit je auto verwijderen. Ozon is een gas dat vieze geurtjes wegwerkt. Het ruimt de veroorzaker van de stank op en je hele auto is direct gedesinfecteerd. Zo worden schimmels en ongewenste bacteriën helemaal verwijderd. Een ozonbehandeling duurt gemiddeld 6 uur. Hou er dus rekening mee dat je jouw auto een dag niet kunt gebruiken. Je kunt ook zelf een ozongenerator kopen voor regelmatige reiniging.

Handig om mee te nemen

Het spreekt voor zich, maar voor een stankvrije autorit let je op wat je meeneemt. Beleg je broodjes niet met die lekkere Franse stinkkaasjes of gekookte eitjes. Neem afsluitbare bakjes mee waar je etensresten in kunt bewaren en een pak verfrissingsdoekjes voor je handen. Een paar schone sokken om onderweg te wisselen is ook geen overbodige luxe. Zo kom jij stankvrij op je bestemming aan.

Plaats een reactie