Nieuwe auto kopen vóór autovakantie, een goed idee of niet?

Je hebt je zinnen gezet op een nieuwe auto, je hebt al dan niet de autofinanciering rond en je wilt op autovakantie kort nadat je de nieuwe auto in je bezit. Is dat eigenlijk wel een goed idee? We bespreken de voors en tegens in dit artikel.

Wél een goed idee, omdat…

Met de auto op vakantieAls je nieuwe auto meer ruimte biedt dan je huidige auto, is dat natuurlijk een handig voordeel voor je vakantie. Zo kun je gemakkelijker meer bagage meenemen en is dat kans groter dat men op de achterbank comfortabel kan zitten. Ook mag je er doorgaans bij een nieuwe auto van uitgaan dat deze gecontroleerd is en in orde is, terwijl je huidige auto wellicht al vergevorderde slijtage vertoont. In die zin zou een nieuwe auto meer veiligheid kunnen bieden tijdens de lange autoreis die je voor de boeg hebt. Die vlieger gaat echter niet op als je een tweedehands auto van een particulier koopt, tenzij je hem zelf grondig nagekeken hebt. Nieuwere auto’s bieden vaak ook meer rijcomfort naar recentere standaarden en zijn door voortschrijdende techniek vaak ook zuiniger in brandstofverbruik, waardoor je minder reiskosten maakt.

Géén goed idee, omdat…

De voornaamste reden om niet met een nieuwe auto op vakantie te gaan, is het feit dat je auto nog niet zo goed kent. Dat maakt dat je je minder vertrouwd voelt met het besturen ervan, wat voor een lange autoreis geen prettig uitgangspunt is. Maar voornamer is misschien nog wel dat je nog niet de tijd hebt gehad om eventuele problemen en gebreken te constateren. De laatste plek waar je erachter wilt komen dat er iets aan je auto markeert, is honderden kilometers van huis in het buitenland. Ook is het zo dat nieuwe auto’s populairder zijn bij autodieven en zaken als een modern ingebouwd navigatiesysteem evenzeer populair zijn en tot auto-inbraak kunnen leiden. Ook dat zijn situaties waar je niet in het buitenland mee te maken wilt krijgen, omdat je dan naar de lokale politie moet en daar nieuw vervoer of een reparatie moet regelen.

Mogelijk kies je bij de aanschaf van je nieuwe auto ook voor een andere autoverzekering. Let erop dat daarbij niet onverhoopt pechhulp in het buitenland komt te vervallen. Anders sta je straks langs de weg met de handen in het haar en zonder snelle oplossing voor je vervoersprobleem. Je kunt natuurlijk ook pechhulp op een andere manier regelen dan via je autoverzekering, door een abonnement erop te nemen. Dat kan bij verschillende daarin gespecialiseerde organisaties.

Plaats een reactie