Nord-Pas-de-Calais, veel interessanter dan gedacht

Nord-Pas-de-Calais is echt een aanrader

Wie de film Çhez les Ch’tis heeft gezien, kent de vooroordelen over Nord-Pas-de-Calais. Het tegen België gelegen uiterste noorden van Frankrijk. Deze vooroordelen houden echter tijdens een bezoek aan deze prachtige regio geen stand. Nord-Pas-de-Calais ligt relatief dichtbij en kan daarom voor velen juist een echte aanrader zijn als vakantiebestemming. Het gebied werd ook wel het Noord-Nauw van Kales genoemd. Na de herindeling van de Franse gewesten in Januari 2016 maakt het deel uit van Hauts-de-France.

De Vlaamse erfenis van het gebied

Het landschap en de cultuur kennen in grote delen van de regio een grote gelijkenis met Vlaanderen. Geen wonder, omdat een groot deel van de regio tot 1667 tot het gelijknamige graafschap behoorde. Het gebied langs de kust wordt zelfs Dunes de Flandres genoemd en de regio rond Duinkerken Flandres Maritimes. Het mag je dan ook niet verbazen dat vele oude stadscentra sterke Vlaamse invloeden kennen en lekkere lokale bieren de favoriete drank zijn. Op enige plaatsen zul je misschien zelfs nog een oud Vlaams dialect kunnen horen.

Het landschap van de streek biedt vele mogelijkheden

Het landschap is, net als bij ons, vlak en daarom uiterst geschikt om te fietsen of te wandelen. Tijdens je tochten kun je op menige plaats mooie oude windmolens tegenkomen. Indien je van oude vestingstadjes houdt, zoals Gravelines, vormt de Route des Villes-Fortifiées een uitstekend alternatief. Maar ook aan de kust is een zeer interessant gebied te ontdekken. Zo staat de Côte d’Opale (Opaalkust) voornamelijk bekend om zijn mooie licht. Maar met zijn indrukwekkende kustlijn, met hoge krijtrotsen bij Cap Blanc Nez en Cap Gris Nez, is het ook nog eens de belangrijkste publiekstrekker van de regio.

Veel cultuur te vinden in Nord-Pas-de-Calais

Binnenstad van ArrasWie voor echter voor cultuur komt, komt in Nord-Pas-de-Calais niets tekort. De regio kent alleen al 33 door de staat gesubsidieerde musea. Het Palais des Beaux Arts vormt, na het Louvre in Parijs, zelfs het tweede museum voor Schone Kunsten in Frankrijk. Het Musee de Roubaix is ook een echte aanrader. Het museum, ondergebracht in een voormalig zwembad in Art Deco-stijl, is op zichzelf al een kunstwerk. Voor cultuurliefhebbers zijn de binnensteden van Arras en Lille verder niet te versmaden. Beide steden bezitten veel pleinen, steegjes en gebouwen met een duidelijk 17e-eeuws Vlaams karakter en sommige zijn zelfs nog ouder.

Slagveld van de Eerste- en Tweede Wereldoorlog

Bunker in Duinkerken in Nord-Pas-de-CalaisMensen met interesse in geschiedenis zitten overigens in Nord-Pas-de-Calais ook goed. Door deze streek liep namelijk de frontlijn in de Eerste Wereldoorlog. De loopgraven zijn in dit gebied dan ook nog steeds te zien. Ook de Tweede Wereldoorlog heeft hier stevig gewoed, waarbij de evacuatie van Duinkerken en de lanceerinrichtingen voor de V1′s en V2′s de meest bekende verhalen zijn. Nord-Pas-de-Calais kent hierdoor bijna 650 militaire begraafplaatsen.

Het zo nabij gelegen Nord-Pas-de-Calais heeft op vele terreinen dus buitengewoon veel te bieden. Voor iedere vakantieganger is er wel wat te vinden in dit mooie gebied. Wij raden dan ook aan om er eens een kijkje te gaan namen. Zo ver is het namelijk niet!

Plaats een reactie