Op vakantie bij bekende Nederlanders? Dan moet je naar Frankrijk

Bij De Meilandjes, Ilja Gort of een short stay bij Rik in Villa Felderhof. Als we willen logeren bij bekende Nederlanders in het buitenland, komen we toch vooral in Frankrijk terecht. Leven op het Franse platteland spreekt bij veel landgenoten tot de verbeelding en een groot aantal mensen gingen je voor. 

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek verruilden in 2015 zo’n honderdvijftigduizend Nederlanders hun eigen land voor een ander land. Ruim zeventig procent hiervan kiest voor een Europees land. Duitsland staat daarbij op nummer 1, Frankrijk op 4. Daarbuiten is Amerika populair.

Een groot aantal keert weer terug. Vanwege heimwee, kinderen die ze toch liever met hun kinderrugzak naar een Nederlandse school sturen, werk of een andere reden. Wie goed heeft opgelet weet dat De Meilandjes het chateau dit jaar ook weer verlaten en in de Hollandse Achterhoek een boerderij betrekken. Gort blijft zitten waar hij zit, bij zijn wijnranken en -vaten.

Dromen van wonen in het buitenland

Opvallend is dat een groot aantal Nederlanders droomt van wonen in het buitenland. Het CBS heeft daar ooit naar gevraagd (2006) en maar liefst zevenhonderdduizend mensen gaven aan plannen te hebben. Duidelijk is dat niet iedereen die droom verwezenlijkt en blijven de emigratiepapieren in de Ted Baker tas zitten.

Het blijft echter een aantrekkelijk gegeven. Het avontuur lonkt en niet voor niets zijn televisieprogramma’s als Ik vertrek zo populair. Evenals Floortje naar het einde van de wereld, over landgenoten die de stap al jaren eerder waagden. Zij wonen in het buitenland en kozen ook nog eens voor de meest ver weg gelegen verlaten plekken.

Frankrijk is een makkie

Frankrijk is in vergelijking met de andere kant van de wereld of een ver weg gelegen eiland een makkie. Wie die Franse droom heeft en de stap nog niet definitief zet, gaat er eerst maar weer eens een paar weken vakantie vieren.

Bij De Meilandjes kun je al niet meer terecht, want het jaar op het chateau is al volgeboekt. Kapten and Son rugzak op want, bij Ilja Gort kun je nog een kansje wagen. Villa Felderhof is er sinds 2010 al niet meer. Maar ach, in het land van zon, lavendel en wijn zijn er campings genoeg.

Plaats een reactie