Op vakantie met de elektrische auto.. gewaagd!

Steeds meer mensen hebben er inmiddels voor gekozen om te investeren in het aankopen van een elektrische auto. Dat is goed voor het milieu en eigenlijk stiekem ook best wel interessant voor de portemonnee. In menig aantal landen liggen de taksen die moeten worden betaald op een elektrisch voertuig immers aanzienlijk lager ten opzichte van de taksen van een standaard auto op benzine of diesel. Hoe eenvoudig is het echter om met een elektrische auto op vakantie te gaan? Dat moet volgens velen toch een koud kunstje zijn? In welke mate dit daadwerkelijk zo eenvoudig is, is echter in de praktijk sterk afhankelijk van het land dat je gaat bezoeken. Wil jij ook graag op vakantie gaan met een elektrische auto? Dan is het alvast belangrijk om even stil te blijven staan bij de informatie op deze pagina!

Een goede planning is absoluut noodzakelijk

Veel meer dan met een gewone auto is het nauwkeurig plannen van een reis een absolute must. Gelukkig is het zo dat verschillende auto’s daarvoor zijn uitgerust met speciale systemen. Deze navigatiesystemen maken bijvoorbeeld duidelijk op welke punten tijdens je reis er zal moeten worden geladen en vooral ook voor hoelang. Dit geldt niet in het minst voor de Tesla voertuigen. Op het ogenblik dat je het navigatiesysteem gebruikt zal er door de computer direct een bepaalde route worden uitgestippeld. De route is naar wens aan te passen en geeft je altijd aan wat de precieze punten zijn waarop je zal moeten laden. Hierdoor wordt de kans op een onaangename verrassing in de praktijk zo beperkt mogelijk gehouden.

Vooral publieke laadpalen vormen een probleem

In Nederland werd er in principe al vrij snel voor gekozen om een niet onaanzienlijke hoeveelheid aan laadpalen te plaatsen. Dat is interessant voor mensen die eigenaar zijn van een elektrisch voertuig. Eenzelfde trend kon ook worden vastgesteld in omliggende landen zoals België, Duitsland en Frankrijk. Wanneer je er voor kiest om met je auto naar deze landen op vakantie te gaan beschik je dan ook over ruim voldoende mogelijkheden om ze op te laden. Wat echter gezegd van andere populaire vakantielanden zoals bijvoorbeeld Italië en Spanje? Ook daar is de situatie vrij goed. Dit betekent evenwel op moment van schrijven nog niet dat er overal publieke laadpalen voor handen zijn, in tegendeel. Heb je er voor gekozen om een reis naar Oost-Europa te boeken? In dat geval is waakzaamheid altijd extra geboden.

Beperkt aantal laadpalen in Servië

Een bekend voorbeeld van een Oost-Europees land waarin het aanbod met publieke laadpalen nog bijzonder beperkt is, is Servië. Verspreid over het land zijn op moment van schrijven nog maar 20 publieke laadpalen terug te vinden. Het merendeel van deze laadpalen zijn bovendien ook nog eens allemaal terug te vinden in de hoofdstad Belgrado en in de stad Nis. Ben je van plan om met de elektrische auto het mooie Albanië te bezoeken of naar de opkomende vakantiebestemming Macedonië af te reizen? In dat geval wordt de trip helemaal een uitdaging. In beide landen zijn op moment van schrijven immers nog nauwelijks publieke laadpalen terug te vinden. De situatie kan echter snel veranderen. Voor aanvang van je vakantie even de actuele locaties opvragen kan dan ook zeker en vast de moeite waard zijn.

Sta stil bij de belasting van de accu

Dat een goede voorbereiding van cruciaal belang is bij het ondernemen van een reis met een elektrische auto heeft ook te maken met de belasting van de accu in het voertuig. Vakantiegangers die met een elektrische auto op reis gaan moeten er namelijk altijd rekening mee houden dat ze doorgaans zwaarder belast zijn dan normaal. Dit zorgt er voor dat ook de accu sneller leeg zal lopen. Bovendien is het ook nog eens zo dat er, zeker in het hoogseizoen, rekening moet worden gehouden met files. Vaak sta je urenlang stil terwijl de airco wel volop moet werken. Ook dit oefent uiteraard een aanzienlijke invloed uit op de beschikbare capaciteit van de accu. Op ongeveer 20 procent zal het systeem van het voertuig doorgaans aangeven dat er een laadpaal moet worden opgezocht. Dat hoeft geen probleem te zijn, zolang er uiteraard een laadpaal in de buurt is terug te vinden.

4 belangrijke tips voor een autovakantie met een elektrische auto

Ondanks het feit dat met de elektrische auto op vakantie gaan dus duidelijk wat meer van je aandacht zal vergen is het wel zo dat er enkele interessante tips bestaan die mogelijke problemen helpen te voorkomen. Wij hebben alvast vier tips voor je uitgezocht die jouw vakantie met een elektrische auto een stuk zorgelozer kunnen maken.

• Zorg er voor dat je beschikt over voldoende laadpassen. Op deze manier ben je niet alleen aangewezen op de publieke laadpalen welke zich langs de autosnelwegen bevinden. Zo kan je dus ook in een gemoedelijk, Toscaans dorpje je auto laten opladen.

• Download mobiele applicaties zoals bijvoorbeeld Chargemap en Newmotion. Deze mobiele applicaties maken duidelijk waar er zich bepaalde laadpalen bevinden. Bovendien wordt er ook meteen aangegeven of de laadpalen in kwestie beschikbaar zijn en binnen welke tijdsduur ze jouw voertuig kunnen opladen.

• Probeer zoveel mogelijk gebruik te maken van snelladers. Dit zorgt er voor dat je niet stelselmatig verschillende uren stil moet blijven staan tijdens je reis. Maak je geen gebruik van snelladers? In dat geval zal je reistijd werkelijk zeer aanzienlijk toenemen.

• Ga je onderweg overnachten? Kies dan bij voorkeur altijd een hotel of een andere overnachtingsplaats met laadplek. Op deze manier kan niet alleen de batterij van je auto, maar ook die van jezelf op een comfortabele manier opladen. Hotels en andere accommodaties met laadplekken zijn tegenwoordig over heel Europa terug te vinden.

Wat wanneer je toch problemen ondervindt?

Ondervindt je op een zeker ogenblik toch problemen onderweg als gevolg van een lege accu? In dat geval is het steeds mogelijk om (mits je lid bent) contact op te nemen met bijvoorbeeld de ANWB. Wat een elektrische auto uiteraard wel toegankelijk maakt is dat je ze in principe overal aan de stekker kan hangen. Laat je auto net voldoende opladen om je reis verder te kunnen zetten naar een publieke laadpaal. Niet alleen de accu kan overigens een probleem opleveren bij elektrische auto’s. Ook de banden vormen erg vaak een probleem. Dat heeft volgens verschillende pechdiensten dan weer vooral te maken met het feit dat elektrische voertuigen veel sneller optrekken in vergelijking met gewone auto’s.

Plaats een reactie