Op vakantie met een sterretje in je voorruit? Niet doen!

Op vakantie gaan is leuk, maar voordat je door de lijst met voorbereidingen heen bent, is de eerste vakantiedag meestal al aangebroken! Een goede voorbereiding is echter van groot belang. Alleen op die manier weet je zeker dat je echt optimaal van je vakantie kunt genieten. Wat je precies voor moet bereiden, is natuurlijk afhankelijk van de vakantie die je geregeld hebt. Ga je met de auto weg naar bijvoorbeeld Zweden, Frankrijk of misschien naar Duitsland? Dan zijn er een aantal dingen die zeker op je planning moeten staan, want het is wel de bedoeling dat je veilig aankomt op je bestemmingsadres. En weer thuis na de vakantie natuurlijk! Wat mag je niet vergeten en hoe zit het met die barst in de voorruit?

Wat moet je regelen wanneer je met de auto op vakantie gaat?

Er zijn veel dingen die je kunt controleren voordat je met de auto op vakantie gaat. Wat je nooit mag vergeten, is checken of het volgende in je auto ligt:

  • Een veiligheidshesje
  • Een reservewiel of reparatiesetje
  • Gevarendriehoek
  • Verzekeringspapieren

Het is lang niet in alle landen verplicht om dit allemaal bij je te hebben. Voor je eigen veiligheid is het echter wél van groot belang en dat is net even iets belangrijker dan opzoeken welke landen bepaalde eisen hebben.

Wat altijd handig is om bij je te hebben (dus niet alleen voor de vakantie), is de juiste olie voor je auto, extra ruitensproeiervloeistof, koelvloeistof, remvloeistof en stuurbekrachtigingsolie. Uiteraard peil je regelmatig en houd je altijd bij wanneer je voor het laatst gecontroleerd hebt. Of je leest dit nu en denkt: ‘goh, dat is eigenlijk best lang geleden’. Om problemen te voorkomen is het handig om deze zaken gewoon in de auto te hebben liggen. Zeker wanneer je op vakantie gaat, want het kan best lastig zijn om de juiste olie of koelvloeistof voor je auto te vinden in een tankstationnetje op een landweg achteraf in Italië, waar geen mens Engels spreekt.

Hoe zit het eigenlijk met die barst in de voorruit?

Het risico op autoruitschade is groot. Een opspattend steentje is genoeg om een barst in de voorruit te krijgen. De meeste mensen weten inmiddels heel goed dat een sterretje in de voorruit lang niet altijd reden tot paniek is. Het is meestal geen apk-afkeur, tenzij het een sterretje met een diameter van minstens 20 millimeter is dat in het zichtveld van de bestuurder zit. Ook bij een vertakte scheur mag je niet doorrijden, ook hier geldt dat dit alleen het geval is wanneer de scheur in het zichtveld van de bestuurder zit. Sterretjes en scheuren op andere plekken in de voorruit zijn vaak wel toegestaan.

Betekent dit dat je gewoon met dat sterretje in de voorruit op vakantie kunt gaan? Het antwoord is ja. Het kan zeker. Of het verstandig is, dat is nog maar net de vraag. Een barst in de voorruit is geen probleem, maar het is wél een risicofactor.

Niet op vakantie gaan met een barst in de voorruit

Een barst, sterretje of scheur in de voorruit betekent altijd een verzwakking van de autoruit. Het is een zwakke plek. Ondanks het feit dat de voorruit aan een laag PVB-folie gehecht is, kan de ster of scheur verder scheuren. Dat gebeurt niet ‘zomaar’, er zijn bepaalde omstandigheden waarin het risico op doorscheuren groter is.

Hierbij kun je denken aan het rijden met de airco aan op warme dagen, of de verwarming vol op de voorruit wanneer het buiten erg koud is. Dat zijn al twee omstandigheden die je vaak op een gemiddelde vakantiedag tegenkomt. Ook kunnen opspattende steentjes (of andere voorwerpen) tegen de voorruit ervoor zorgen dat de ruit verder scheurt.

Dat is niet handig. Allereerst omdat je als bestuurder afgeleid kunt worden door de ruitschade, of zelfs verblind kunt raken omdat het binnenvallend licht op onvoorspelbare wijze weerkaatst wordt. Ook kan het doorscheuren van de ruit betekenen dat de voorruit niet langer aan de minimale eisen voldoet, wat betekent dat je de auto moet laten staan. En dat is echt niet wenselijk wanneer je met heel het gezin op vakantie bent.

Lekker op vakantie, maar zonder sterretje in de voorruit

Voordat je op vakantie gaat, bereid je alles goed voor. Gewoon om te kunnen genieten van de vakantie en het risico op problemen zo klein mogelijk te maken. In dat kader is het verstandig om óók te kijken naar die barst in de voorruit. De voorruit vervangen is veel goedkoper dan je denkt wanneer je kiest voor een after market autoruit. Op die manier kun je echt onbezorgd op vakantie, zeker wanneer je ook onze overige tips meeneemt!

Plaats een reactie