Op vakantie naar China? Dit is waar je op moet letten

China is een hele mooie vakantiebestemming, toch zijn er wel dingen die je moet weten voordat je erheen gaat. Ga goed voorbereid op vakantie en lees alle nodige informatie over China goed door. In dit artikel staan de belangrijkste punten op een rijtje!

Een visum voor China

Het eerste wat je nodig hebt voor een reis naar China is een visum, zonder een visum kom je het land niet in. Gelukkig duurt de aanvraag van een visum slechts enkele minuten en kan dit volledig online. Bij deze online visumaanvraaag is het niet nodig om een hardcopy paspoort op te sturen. Je komt in aanmerking voor dit Chinese “e visa” indien je voldoet aan de volgende voorwaarden:

  • je reist samen met minimaal 1 reisgenoot;
  • je verblijft niet langer dan 22 dagen in China;
  • je dient met je reisgenoot het land te betreden en verlaten.

Voldoe je aan deze eisen en ben je geïnteresseerd in een online Chinees visum? Dan kun je hier een visum China aanvragen via Evisumservice.

Veiligheid in China

In het overgrote gedeelte van China is het veilig om te reizen. Toch zijn er gebieden waarnaar niet noodzakelijke reizen worden afgeraden. Met name de provincie Xinjiang is als onveilig aangemerkt. Op dit moment is het voor reizigers vrijwel onmogelijk om in de genoemde provincie rond te reizen. Ben je daar toch vermijd dan demonstraties. De centrale overheid treed vaak hard en zonder excuses hard in waarbij geweld niet wordt geschuwd.

Ook is het van belang dat je goed op je spullen let, er zijn veel zakkenrollers in China. Zorg ervoor dat je jouw waardevolle spullen opbergt op een plek waar anderen niet makkelijk bij kunnen. Zo voorkom je dat je straks al je spullen kwijt bent.

In de grote steden als Beijing en Shanghai wordt er verder veel vals geld in omloop gebracht door malafide taxichauffeurs. Neem altijd officiële taxi’s en probeer op voorhand een prijs af te spreken.

Indien je de taxichauffeur moet betalen let dan goed op dat hij dit niet omwisselt met de mededeling dat jouw briefje “beschadigd” is. Vaak is het briefje wat jij hebt afgegeven onbeschadigd maar heeft hij het vaak omgewisseld voor een valse. Als je niet voorin mag zitten in een taxi let dan extra goed op.

Gezondheid en vaccinaties

Het is niet verplicht om vaccinatie te halen voor je naar China reist, het is wel slim om te doen. De inentingen die worden aangeraden zijn: DTP (difterie, tetanus, polio), Hepatitis A en buiktyfus (dat laatste geldt alleen als u langer dan twee weken in China verblijft).

De medische voorzieningen kunnen beperkt zijn in bepaalde delen van het land, daarom raden wij je aan om zelf medicijnen mee te nemen uit België. Opgenomen worden in een kliniek of ziekenhuis wordt in de meeste gevallen wel vergoed. Wel kun je het beste een aanvullende verzekering afsluiten, dit omdat de medische kosten in China een stuk hoger zijn dan die in Nederland.

Vliegen naar China

Er zijn in China maar liefst 507 luchthavens, je wilt natuurlijk voorkomen dat je naar de verkeerde luchthaven vliegt. Het makkelijkste is eigenlijk om naar een van de grootste vliegvelden te gaan. De luchthavens waar je het beste heen kunt vliegen zijn:

  • Beijing Capital International Airport. Sinds de bouw van een extra terminal op dit vliegveld, is dit de luchthaven met het op één na grootste passagiersaantal ter wereld. Door de drukte wordt er momenteel gewerkt aan een tweede luchthaven in de hoofdstad Beijing. Dit vliegtuig is ideaal als je de hoofdstad van China wilt bezoeken.
  • Chengdu Shangliu International Airport. Dit is de grootste luchthaven in het middenwesten van China. Als je de provincie Sichuan gaat bezoeken, dan kun je het beste naar deze luchthaven gaan.
  • Hongkong International Airport. Als je naar Hongkong wilt moet je natuurlijk naar deze luchthaven vliegen.
  • Shanghai Hogqiao International Airport en Shanghai Pudong International Airport. Dit zijn de twee vliegvelden waar je heen moet vliegen als je naar de stad Shanghai wilt.

Hou er rekening mee dat een vlucht naar China tussen de 10 uur en 16 duurt. Maar het ligt er natuurlijk ook aan naar welk deel van China je vliegt en als je een tussenstop hebt duurt het vanzelfsprekend langer.

Vervoer in China

Vervoer in ChinaZelfstandig reizen binnen China kan lastig zijn door de taalbarrière. De meeste informatie staat namelijk alleen in het Chinees aangegeven. Ook het personeel van openbaar vervoer spreekt nauwelijks tot geen Engels. In steden als Beijing en Shanghai red je je meestal wel, in de kleinere steden en gebieden wordt het al een stuk lastiger.

De bus is een makkelijk vervoersmiddel in China, hoewel er niet altijd een directe verbinding is tussen de grotere steden. Hierdoor is het aan te raden de bus alleen te nemen bij relatief korte afstanden. Ook kunnen bussen overvol zitten en is het dringen geblazen voor een plekje. Chinezen staan niet netjes in de rij maar werken zich een weg naar binnen. Schrik hier niet van.

Vliegen binnen China is ook een handige, veilige en bovenal vlugge manier om van de ene stad naar de andere stad te reizen. Ook kan dit erg goedkoop zijn, een enkeltje Shanghai – Beijing kan al tussen de 30 en 60 euro kosten!

Met de trein reizen is ook een prima optie, veel grote steden zijn met elkaar verbonden via de spoorwegen. De meeste treinen tussen de grotere steden zijn hogesnelheidslijnen. Dus moet je een lange afstand afleggen? Dan is de trein een goed vervoersmiddel. Ook is een treinkaartje in China goed betaalbaar. Het is wel nodig om op voorhand te reserveren. Doe dit het liefst enkele dagen van tevoren. Zo ben je verzekerd van een plekje in de trein.

De wegen in China zijn rondom de steden meestal goed onderhouden, hierdoor is een auto of motor huren ook een mogelijkheid. Ook staan verkeersborden in Chinese tekens en het alfabetisch aangegeven, hierdoor is het ook leesbaar voor toeristen. Echter is dit heel anders als je het platteland bezoekt; de wegen zijn vaak slecht onderhouden. Soms ligt er zelfs geen asfalt en in sommige delen zijn er wegen van zand, steen of modder. Ook de verkeersborden buiten de steden zijn volledig in het Chinees, hierdoor is de juiste weg vinden lastiger. De Chinese wegen kunnen vaak wel bomvol auto’s staan. Zeker in Beijing staat je op een van de vele ringen vaak van s’ochtends tot s’avonds vast.

Met de taxi kan ook maar dit is niet de snelste manier van reizen, de grote steden staan bekend om de drukke wegen en files. Wel is het een goedkope optie, dus als je de tijd hebt kun je dit zeker overwegen.

Zodra een stad een metrostelsel heeft, is dit de beste manier van reizen binnen die stad. Het is een veilig, schoon, goedkoop en handig vervoersmiddel!

Prijsniveau en betalen in China

In China wordt met de munteenheid Renminbi betaald, 1 euro is ongeveer 7 Renminbi. Dit is goedkoper dan in België. Er zijn in de steden veel pinautomaten te vinden die Europese pasjes accepteren. Betalen met de creditcard is mogelijk bij veel bekende toeristische plekken en hotels. Zodra je het platteland wilt bezoeken, raden wij je aan voldoende contant geld mee te nemen. Veel dorpen hebben geen pinautomaten en ook de creditcard accepteren ze in de meeste dorpen niet.

Beste reisperiode

China is een erg groot land waar het klimaat per regio kan verschillen. Het kan bijvoorbeeld heel lekker weer zijn in het ene deel van China en tegelijkertijd kan het slechter weer zijn in een ander deel van het land. Hierdoor is het belangrijk dat je je voldoende informeert over het klimaat van de regio’s, zodat je op het juiste moment op de beste plekken bent.

De beste reistijd om het midden en het noorden van China te bezoeken is april, mei, september en oktober. De temperatuur is hier dan ongeveer 20 graden en de kans op neerslag is kleiner.

In de zomer is het op de meeste plekken in China eigenlijk te heet, de temperaturen kunnen boven de 30 graden uitkomen. Ook valt er veel neerslag in de meeste regio’s deze maanden, hierdoor is dit niet de beste reisperiode.

Winter in China is over het algemeen vrij koud in het hele land, temperaturen kunnen dalen tot het vriespunt in deze maanden. Het kan ook goed gaan sneeuwen en vriezen in de regio van de Himalaya deze periode, daarom is het beklimmen van dit gebergte niet slim in deze maanden.

Wil je meer weten over de beste reistijd voor China?

Nu je al deze informatie hebt kan je met een gerust hart jouw reis naar China regelen!

Plaats een reactie