Op vakantie naar de kou, waar moet je rekening mee houden?

Een van de vakanties op mijn bucketlist is nog steeds een mooie vakantie naar Lapland. Het lijkt me prachtig om daar rond de kerst rond te reizen met een hondenslee, rendieren te spotten en ’s avonds lekker op te warmen bij een haardvuur. Daarnaast lijkt het me een prachtig land om foto’s te gaan maken van de natuur. Het enige nadeel is natuurlijk wel dat het er verschrikkelijk koud is.

Kleed je tegen de kou

Gelukkig weet je vaak vooraf dat je naar een koudere vakantiebestemming gaat. En op kou kan je je kleden! Zorg voor de juiste kleding zoals dikke warme broeken, voldoende sokken en eventueel ook thermokleding. Zelf heb ik een winterjas van The North Face, en daar ben ik echt enorm blij mee! Deze jas is naast warm en waterdicht ook nog eens stijlvol, dus ik kan hem ook hier in Nederland gewoon aan. Dubbele pret voor hetzelfde geld dus! Zorg er daarnaast voor dat je verschillende lagen kleding draagt. Zo kun je je altijd ontdoen van een laag als je het toch te warm hebt, of een laag toevoegen als je het koud hebt. Laatste tip: zorg voor warme en waterdichte schoenen. Je kunt via je voeten enorm veel lichaamswarmte verliezen als je natte voeten krijgt, en zeker in de sneeuw is deze kans aanwezig.

Wat kun je doen tijdens een vakantie naar de kou?

Bij kou denken de meeste mensen vaak dat je de hele dag binnen moet zitten. Niets is echter minder waar, want ook in deze koude landen is er enorm veel te zien. Je kunt bijvoorbeeld het noorderlicht gaan spotten met een tour, je kunt een sneeuwscooter huren en hiermee een tocht maken of met een huskyslede op pad. Ook kun je wandelingen maken op de gletsjer of gewoon de natuur verkennen in het land waar je bent. Genoeg te doen dus ook op de koudere bestemmingen!

Unieke belevenissen tijdens een wintervakantie

Bovenstaande activiteiten zijn relatief bekend, maar wist je dat er ook nog enkele unieke activiteiten zijn die je minder vaak hoort? Je kunt bijvoorbeeld gaan ijsvissen, dit is een unieke ervaring, en met een beetje geluk kun je ’s avonds je eigen gevangen vis opeten! In Lapland zijn op diverse plekken bevroren watervallen te bezichtigen in de winter, maar je kunt ook gaan drijven in een ijsmeer. Koud, Maar wel een unieke ervaring! Ben je helemaal afgekoeld? Neem dan eens een kijkje bij een buitensauna om weer op te warmen. Uiteraard is alles te vinden op de website met toeristische informatie over Lapland.

Zorg voor goede voeding

Om je warm te houden tijdens een vakantie naar een koud land gebruikt je lichaam extra veel energie. Als je daarnaast ook nog inspannende activiteiten gaat doen is het belangrijk dat je voldoende voedingstoffen in je opneemt. Het is daarom verstandig om voldoende te eten en te drinken. Let op met alcohol, dit zorgt voor een snellere afkoeling van het lichaam waardoor de kans op onderkoeling groter wordt.

Neem extra accu’s mee

Accu’s kunnen niet goed tegen kou, ga je dus fotograferen? Neem dan extra accu’s mee en draag deze tegen je lichaam. Zo blijven ze warm en houden ze hun capaciteit beter vast. Ook je telefoon kan je het beste tegen je warme lichaam houden om deze te beschermen tegen de kou. Houd ook rekening met de korte dagen in de Noordelijke landen, je hebt minder tijd om te genieten van het kleine beetje licht dat er in de winter is. Maak je vaker foto’s op vakantie? Lees dan ook onze tips voor vakantiefotografie.

Plaats een reactie