Op vakantie naar Turkije? Vergeet je visum niet aan te vragen!

Ik ben op moment van schrijven twee keer in Turkije geweest, één keer in Dalyan en één keer in Alanya. Beiden keren waren fantastische vakanties. Voordat je een reis naar Turkije gaat maken is het belangrijk om stil te staan bij de visumplicht die in het land geldt. Je wil namelijk goed voorbereid op reis en niet bij aankomst in Turkije meteen al in de stress schieten omdat je bent vergeten je visum om Turkije in te komen aan te vragen.

Visum halen op het vliegveld

Visum aanvragen op het vliegveldJe kunt een visum voor Turkije halen op het vliegveld waar je land. Hier staan echter vaak enorm lange rijen en duurt het lang voordat je aan de beurt bent. De Turken lijken ook een andere regelgeving of etiquette te volgen dan wij hier gewend zijn. Hele groepen mensen en gezinnen dringen voor alsof het de normaalste zaak van de wereld is waardoor je nóg langer moet wachten. Nadat je in de rij hebt gestaan om een visum Turkije aan te vragen mag je weer achteraan aansluiten om je paspoort en je visum voor Turkije te laten controleren en het land binnen te mogen. Gelukkig kun je je visum al regelen voordat je op vakantie gaat. Zeker tijdens de drukke vakantieperiodes is het aan te raden om je visum ruim op tijd te regelen. Het kan anders zomaar zijn dat je een paar uur extra kwijt bent na aankomst op het vliegveld.

Handige weetjes en tips

  • Een Nederlands of Belgisch paspoort moet minimaal 6 maanden na aankomst nog geldig zijn.
  • Voor een ID-kaart geldt geen geldigheidstermijn van 6 maanden, deze hoeft alleen geldig te zijn voor de duur van het bezoek.
  • Houdt het reisadvies voor Turkije (https://visumbuitenland.nl/turkije/reisadvies) goed in de gaten. Dit kan regelmatig wijzigen en kan je reis beïnvloeden.
  • Zorg dat je je visum uitprint of offline opslaat op je telefoon/tablet (of beiden) zodat je altijd aan kan tonen dat je een geldig visum hebt.
  • Ook als je met een ander vervoermiddel dan het vliegtuig naar Turkije gaat heb je een visum nodig.

Visum voor Turkije aanvragen

Voorbeeld visum TurkijeJe kunt tegenwoordig gelukkig je online je visum aanvragen. Dit gaat snel en eenvoudig en je bent in enkele minuten klaar. Ook kan je hierdoor gebruik maken van diverse betaalmethoden en wellicht het beste: je hoeft niet meer in de rij te staan voor je visum. Het visum kost € 29,95 en wordt vaak binnen twee werkdagen geleverd via de mail als je een online aanvraag doet. Heb je geen printer? Geen paniek, de meeste Turkse vliegvelden accepteren het tegenwoordig ook als je het visum laat zien op je telefoon of tablet. Toch is het handig om altijd een uitgeprint exemplaar mee te nemen voor het geval je telefoon stuk gaat, je batterij leeg is of er geen wifi aanwezig is.

Visum voor Turkije met spoed aanvragen

Stel dat je vandaag of morgen al naar Turkije vertrekt en je bent vergeten je visum aan te vragen. Dat wordt een flinke tijd in de rij staan op het vliegveld. Gelukkig kun je je visum online tegenwoordig ook met spoed aanvragen. Vaak heb je het visum dan al binnen een kwartier in je mailbox en kun je zorgeloos naar Turkije met een geldig visum. Een spoedaanvraag voor een visum is vaak wel wat duurder dan een reguliere aanvraag. Deze extra kosten bedragen ongeveer 5 euro.

Geldigheid van het visum

Turkse vlagEen visum voor Turkije is 180 dagen geldig en mag alleen gebruikt worden voor zakelijk of toeristisch verblijf. Gedurende deze 180 dagen mag je maximaal 90 dagen in Turkije verblijven met dit visum. Deze 90 dagen hoeven niet aaneengesloten te zijn overigens. Wil je iets anders dan een reis- of zakelijk visum aanvragen voor je reis of verblijf in Turkije? Of voldoe je niet aan de voorwaarden hieronder? Dan kan je ook een fysiek visum voor Turkije aanvragen. Houdt er rekening mee dat deze aanvraag duurder is en langer in beslag neemt dan het aanvragen van een reis- of zakelijk visum online.

Voorwaarden van een visum voor Turkije

De volgende voorwaarden zijn ook van toepassing als je een visum voor Turkije aan wil vragen:

  • Je mag niet in dienst willen treden bij een Turkse werkgever.
  • Je mag niet studeren aan een Turkse onderwijsinstelling.
  • Archeologen die veldonderzoek uit voeren moeten een ander visum aanvragen.
  • Documentairemakers die in Turkije aan een productie gaan werken moeten een ander visum aanvragen.
  • Vrachtwagenchauffeurs die voor hun werk naar Turkije rijden moeten een ander visum aanvragen.

Uitzonderingen op de regel

Aangemeerd cruiseschipBen je op reis met een cruis en kom je voor minder dan 72 uur aan wal? Dan hoef je hiervoor geen visum aan te vragen. Ook als je op doorreis bent en een tussenstop met het vliegtuig hebt in Turkije heb je geen visum nodig. Je mag dan alleen niet van het vliegveld af tijdens je tussenstop. Wil je dit wel dan dien je alsnog een visum aan te vragen.

Hopelijk heb je iets aan deze tips en informatie omtrent een visum voor Turkije. Zo kun je zorgeloos op vakantie met een geldig visum. Heb je nog handige tips voor het aanvragen van een Turks visum? Dan horen we dat graag in de reacties hieronder.

Plaats een reactie