Openbaar vervoer in Athene

De Griekse stad Athene is een populaire bestemming voor een stedentrip. Je kan in de stad meer dan 1200 verschillende archeologische plaatsen bezoeken, maar je kan ook relaxen aan het strand. Er is genoeg te zien tijdens een stedentrip in Athene. Je wilt tijdens de vakantie wel eenvoudig van A naar B komen en dat is mogelijk met het openbaar vervoer. Je kan gebruik maken van de bus, tram en metro.

Ook buiten de stad Athene kan je goed uit de voeten met het openbaar vervoer. Zo kan je bijvoorbeeld makkelijk met de bus naar de meteora kloosters gaan of andere bezienswaardigheden in de buurt van Athene bezoeken.

Bekijk hieronder meer informatie over het openbaar vervoer in Athene.

Vervoer van het vliegveld naar het centrum

Er vertrekken vanuit Nederland dagelijks meerdere vluchten naar het Eleftherios Venizelos Athens International Airport. Het vliegveld ligt ver buiten de stad, waardoor je nog een stukje zal moeten reizen met het openbaar vervoer. Je kan plaatsnemen in Metrolijn 3, de rit duurt ongeveer veertig minuten. Er rijden ook dag en nacht nog zogeheten Express bussen en die stoppen ook bij veel hotels. De busrit duurt een uurtje, maar mogelijk dat jij al eerder moet uitstappen. De snelste manier is om met de trein af te reizen naar het Centraal Station van Rome, ook wel het Larissis Station genoemd.

Metro en tram in Athene

In Athene kan je gebruik maken van drie verschillende metrolijnen. De lijnen zijn eenvoudig te herkennen aan de kleuren blauw, rood en groen. De eerste metrolijn begon al in 1869 te rijden, ook ondergronds. De andere twee lijnen bestaan overigens pas twintig jaar. De metro in Athene start om 5:30 uur al met rijden en stopt om 00:30 uur. In het weekend zal de metro nog twee uur langer doorrijden. Echter geldt dat niet voor metrolijn 1.

Er rijden diverse tramlijnen door Athene, waaronder lijn 4. Dat is namelijk de populairste tramlijn, aangezien de tram langs de kust rijdt. Je kan alle delen van de stad bereiken met de tram. Tramlijn 3 stopt op het meest noordelijke en zuidelijke punt van de stad.

Bussen in Athene

Er rijden dagelijks tussen 05:00 uur en 24:00 uur bussen door Athene. De buslijnen stoppen bij meer dan 300 verschillende haltes door de stad. Alle bushaltes beschikken over intelligentie borden die precies aangeven wanneer de eerstvolgende bus aankomt. Een kaartje voor een busrit kost slechts 50 eurocent en de tickets zijn verkrijgbaar bij de kiosken. Je kan ook direct tien buskaartjes kopen, wat voor de gemiddelde toerist de ideale uitkomst is.

Ticketprijzen voor het openbaar vervoer

Allereerst is het handig om te weten dat je een anonieme Ath.ena Card kan kopen. Het is een pasje die je op ieder moment kan opladen. Het is mogelijk om de pas op te laden voor enkele uren of dagen. Er zijn ook gepersonaliseerde kaarten beschikbaar met een pasfoto, maar dat is alleen interessant als je voor een langere periode in Athene blijft.

Losse tickets

Het is voor een toerist misschien handiger en goedkoper om papiertickets te kopen. Er zijn kaartjes verkrijgbaar voor anderhalf uur, maar ook vijf dagen. Extra handig is dat jouw ticket ook gelijk kan gebruiken voor het vervoer van het vliegveld naar de stad. Je kan de tickets kopen bij de ticketautomaten, waardoor je nooit in de rij hoeft te gaan staan. Een kaartje voor anderhalf uur kost slechts 1,40 euro. Kinderen, tieners, studenten en senioren ontvangen een korting van ruim 50%. Kinderen tot en met zes jaar mogen gratis gebruik maken van het openbaar vervoer in Athene.

1 gedachte over “Openbaar vervoer in Athene”

Plaats een reactie