Openbaar vervoer in Moskou

Rusland is voor vele een onbekend land en de meeste avonturiers besluiten om de hoofdstad Moskou te bezoeken. De Russische stad heeft veel te bieden en het is dan ook fijn om gebruik te maken van het openbaar vervoer. Aangezien het een grote stad is kan niet iedere bezienswaardigheid eenvoudig bereikt worden. Het openbaar vervoer is van een hoog niveau, aangezien je ook op andere manieren kan reizen dan alleen met de bus, tram en de metro. Het is ook mogelijk om in de trein, elektrichki of de marshrutki te stappen. Bekijk hieronder meer informatie over het openbaar vervoer in Moskou:

Kaartje kopen voor het openbaar vervoer in Moskou

In Moskou is het mogelijk om een zogeheten ‘verenigd ticket’ te kopen. Je kan met één kaartje gebruik maken van vrijwel al het openbaar vervoer in de stad, namelijk de metro, tram en bus. Je kan de kaart dan ook wel vergelijken met de OV-chipkaart in Nederland. Echter betaal je in de hoofdstad van Rusland niet voor de afstand, maar alleen voor de check-in. Het is daardoor ook niet noodzakelijk om uit te checken, waardoor je het dus ook niet kan vergeten. Let op, het verenigd ticket is niet geldig voor andere vervoersmiddelen zoals de trein en de marshrutki.

Je kan ook een zogeheten ‘Troika’ aanschaffen en dat is eigenlijk een abonnement. Je moet één euro betalen voor de kaart zelf en vervolgens kan je de kaart opladen. Het is mogelijk om er vrij reizen op te zetten voor een periode van 24 uur, 48 uur en zelfs een jaar. Je kan het zo gek maken als jij zelf wilt. De Troika kan je opladen op vrijwel alle stations in Moskou of bij de balie. Wij raden je aan om naar een balie te gaan, zodat je er zeker van bent dat alles goed gaat.

Terrorismebestrijding in het openbaar vervoer

Rusland heeft strenge regels en ook de stations worden bijzonder goed bewaakt. Je ziet onwijs veel beveiliging op de treinstation en de metrostations. De politie en de beveiliging zijn ingezet voor terrorismebestrijding. Het komt intimiderend over, maar er zal niets gebeuren. Echter staat Rusland wel bekend om zijn racisme tegen mensen met een donkere huidskleur. De getinte personen worden dan ook snel door de medewerkers apart gezet en gecontroleerd.

Yandex applicatie

Je kan in Moskou gebruik maken van de handige informatieborden, maar ook Rusland gaat met zijn tijd mee. Je kan eenvoudig de Yandex applicaties downloaden, waaronder de Yandex Metro en de Yandex Transport. Hierin kan je precies zien waar je moet instappen en uitstappen. De vertrek en aankomsttijden worden ook aangegeven. De applicaties zijn ook beschikbaar in het Engels en helemaal kosteloos. Yandex kan je vergelijken met Google, alleen dat specifiek voor de Russen. Het openbaar vervoer in Moskou beschikt over gratis WiFi, waardoor je ook zonder datakosten de apps kan gebruiken.

Reizen met de metro in Moskou

In de grotere steden is het openbaar vervoer van een heel groot belang. De lokale bevolking moet dan ook veel gebruik maken van de metro, tram en bus. In Moskou is het allemaal erg goed geregeld, het netwerk is optimaal. De metro’s rijden nagenoeg zonder vertraging en je moet maximaal vijf minuutjes wachten op de eerstvolgende metro. Een echte spits zoals in Nederland zal je dan ook niet ervaren tijdens jou bezoek aan Moskou. In de stad zijn er meer dan 225 verschillende metrostations, waardoor je echt overal kan komen met de metro en je nooit lang hoeft te zoeken naar een opstaphalte. Wij hebben wel nog een handige tip, in de stad worden de metro’s ook wel treinen genoemd. Inchecken werkt nagenoeg hetzelfde als in Nederland. Je scant jouw pasje bij het poortje en deurtjes openen automatisch.

Bussen & trams in Moskou

Je hebt in Moskou naast de gewone tram ook nog een zogeheten trolleybus. Dit is een bus die is bevestigd aan elektrische draden en een vaste route afwerkt. De normale bus rijdt gewoon op benzine. De tram werkt ook heel eenvoudig, aangezien je bij alle deuren mag instappen en dan vervolgens in de tram kan inchecken. Er is een hele strikte controle op zwartrijders in Moskou. Niet inchecken is dan ook illegaal en je kan dan een boete van rond de vijftien euro krijgen. De trams en bussen rijden door de hele stad, maar de metro is toch de gemakkelijkste en snelste reisoptie.

Marshrutka: minibusje tot 20 personen

Je kan ook een ritje maken in een ouderwetse marshrutka, oftewel een minibusje voor maximaal 20 personen. Het is eigenlijk geen officieel openbaar vervoersmiddel en het zijn voornamelijk inwoners van Moskou die de busjes rijden. Het is zeker wel veilig, maar niet bijzonder comfortabel en gemakkelijk. Soms zit een busje vol en moet je weer wachten. Een ritje is wel spotgoedkoop, namelijk zo’n 80 eurocent per rit. Je kan betalen bij de bestuurder. Als je wilt uitstappen dan zal je even moeten roepen, want de marshrutka hebben geen stopknoppen of iets dergelijks. Dit kan nog wel eens voor verwarring zorgen bij de toeristen, aangezien die niet weten waar ze er precies uitmoeten en wat je moet roepen als je wilt uitstappen.

Reizen met de trein

Moskou kent ook een groot treinstation, namelijk het Jaroslavski vokzal. Er vertrekken dagelijks ruim 200 treinen van het centraal station van de Russische hoofdstad. Er rijden echter twee verschillende soorten treinen, namelijk een elektrische trein en een ‘normale’ trein. Het gaat om een korte en lange afstandstrein. De trein van Moskou naar Sint-Petersburg valt dan bijvoorbeeld onder de normale trein.

Het is qua tickets ook niet heel eenvoudig, aangezien je voor beide treinen een apart kaartje moet kopen. Je kan voor de elektrische treinen een ticket kopen en plaatsnemen waar je maar wilt. Het werkt bij de normale treinen weer net even wat anders. Je koopt een ticket met een vaste plaats bij de balie. Je moet een plek boeken en je paspoort tonen. Je kan met de handige Yandex applicatie eenvoudig de treintijden en de ticketprijzen bekijken. Het is ook mogelijk om online alvast tickets te kopen voor het openbaar vervoer en de trein in Moskou.

Plaats een reactie