Openbaar vervoer in Parijs

Parijs is de stad van de liefde en één van de populairste vakantiebestemmingen ter wereld. Jaarlijks mag de Franse hoofdstad miljoenen toeristen verwelkomen. De toeristen willen vanzelfsprekend de wereldstad ontdekken en niet alle bezienswaardigheden zijn op loopafstand bereikbaar. Een auto huren is wel mogelijk, maar het verkeer is chaotisch en de parkeerkosten zijn hoog. Je kan het beste gebruik maken van het openbaar vervoer in Parijs. Hieronder vertellen wij meer over het openbaar vervoer en de tickets die verkrijgbaar zijn.

Losse tickets

Je kan eenvoudig een los ticket aanschaffen voor het openbaar vervoer in Parijs. Wanneer je een ‘Ticket t+’ koopt dan kan je gebruik maken van de bus, tram of de metro. Overstappen is mogelijk, maar alleen wanneer je bij de overstap gebruik blijft maken van één en hetzelfde vervoersmiddel. Stap je over van de bus op de metro, dan zal je nog een ticket moeten kopen. Dat is dus niet het geval als je overstapt van bus op bus. Een los ticket is geldig voor 90 minuten.

Je kan de tickets aanschaffen bij de groene kaartautomaten op het metrostation of het treinstation. Het is ook mogelijk om kaartjes te kopen bij één van de vele loketten op de stations. Je kan contant betalen, maar ook met een betaalpas of een creditcard. Let op, een creditcard dient wel over een chip te beschikken. Creditcards zonder chip kunnen namelijk niet worden gelezen door de ticketautomaten. Overigens zijn de tickets voor het openbaar vervoer in Parijs ook verkrijgbaar bij de tabakszaken, kiosken en toeristenbureaus in de stad.

Een los ticket kost slechts 1,90 euro en in de bus 10 cent meer. Je kan ook 10 tickets in één keer kopen voor een actietarief van 14,90 euro. Kinderen tot en met drie jaar oud mogen gratis gebruik maken van het openbaar vervoer. Kinderen tot 9 jaar krijgen 50% korting op een ticket.

Binnen of buiten Parijs

De losse tickets met de naam ‘Ticket t+’ zijn uitsluitend beschikbaar binnen Parijs. Je kan ook met het openbaar vervoer buiten de stad reizen, alleen dan zal je een ‘Billet Origine-Destination’ moeten aanschaffen. De prijzen voor reizen buiten Parijs zijn divers en hangen af van de eindbestemming.

Speciale tickets voor het openbaar vervoer

Het is voor een toerist niet handig om steeds opnieuw een los ticket te moeten kopen. Er zijn daarom ook speciale passen verkrijgbaar, waarmee je een langere periode kan blijven reizen in het openbaar vervoer. De ‘Mobilis pas’ is ideaal voor reizigers die slechts één dag in de stad vertoeven, terwijl de ‘Navigo semaine’ of de ‘Paris Visite pas’ perfect zijn voor vakantiegangers die een langere periode doorbrengen in Parijs. Daarnaast heb je ook nog de ‘All-in stadspas’, de beste OV-kaart voor vakantiegangers. Jongeren kunnen een ‘Ticket Jeunes’ kopen en tegen een lager tarief gebruik maken van het openbaar vervoer.

Mobilis pas

De Mobilis pas is één van de bekendste OV-passen en uitermate geschikt voor reizigers die één dag in Parijs blijven. Je kan de Mobilis pas aanschaffen voor een periode van één dag. De prijzen van de OV-pas verschillen wel, zorg er dus voor dat je de juiste kaart koopt. De prijs voor 1-2 zones is 7,50 euro en voor 1-3 zones slechts 10 euro. Je kan ook nog een Mobilis pas voor maximaal vijf zones kopen en dat kost 17,80 euro per dag. De Mobilis pas is uitsluitend verkrijgbaar voor volwassenen.

Ticket Jeunes Weekend

Jongeren kunnen het beste een Ticket Jeunes Weekend aanschaffen. De kaart kent een geldigheid van één dag en is alleen te gebruiken op de zaterdag en zondag. Daarnaast kan je de kaart ook gebruiken op feestdagen. Het is een goedkope OV-pas, aangezien de goedkoopste variant slechts 4,10 euro kost. De pas voor vijf zones kost 8,95 euro.

Citypass Paris

De Citypass Paris is onwijs handig voor toeristen die twee dagen in de stad verblijven. De pas is geldig voor 48 uur en kost 102,90 euro. Het lijkt een dure kaart, maar dat is eigenlijk helemaal niet het geval. Je kan namelijk twee tot maximaal zes dagen onbeperkt gebruik maken van het openbaar vervoer. De passen voor langer van twee dagen zijn vanzelfsprekend nog wat duurder. Je krijgt met de Citypass Paris ook toegang tot verschillende voorstellingen, attracties en bekende musea in Parijs. De bekende bezienswaardigheden zoals het Louvre, de Eiffeltoren en de Arc de Triomphe kan je zo binnenlopen met de pas. Je hoeft dus ook niet in de rij te staan voor toegangskaartjes.

Navigo Semaine

Er zijn ook reizigers die besluiten om vijf tot zeven dagen in Parijs te blijven. Je kan dan het beste een Navigo Semaine kopen. Het is een weekabonnement voor het openbaar vervoer binnen Parijs. Het abonnement is geldig van maandag tot en met zondag. Stel jij komt op woensdag aan, dan kan je de pas nog wel kopen alleen is die dan geldig van woensdag tot en met zondag. Een Navigo Semaine kan je op een pas laden. Je zal eerst voor vijf euro een OV-pas moeten aanschaffen bij het loket. Daarnaast kan je voor 22,80 euro het weekabonnement kopen en activeren op jouw pas. De Navigo Semaine is geldig voor de bus, metro en de tram.

Paris Visite Travel Card

Als laatste optie heb je nog de populaire Paris Visite Travel Card. Je kan de kaart kopen voor één dag of zelfs vijf dagen. De Paris Visite Travel Card kost tussen de 12 euro en de 38,35 euro. Let op, de kaart is dan geldig tot drie zones. Er zijn ook kaarten beschikbaar tot vijf zones en die kosten minimaal 25,25 euro en maximaal 65,80 euro. Mocht je naar Disneyland Parijs willen reizen dan kan je het beste voor vijf zones kiezen. De Paris Visite Travel Card komt in de vorm van een magneetkaart en is uitermate handig. Er is wel een klein minpuntje, het toeristenabonnement is meestal een stukje duurder dan de andere opties. Bekijk daarom eerst goed welke kaart voor het openbaar vervoer het beste bij je reist aansluit. De meeste tickets kan je ook al van te voren online kopen.

Plaats een reactie