Operatie Overlord, een stukje geschiedenis in Normandië

Het alweer meer dan 70 jaar geleden dat de invasie van de geallieerden in Frankrijk, ook wel bekend als Operatie Overlord, plaats vond. De meeste van jullie zullen dit kennen uit de geschiedenisboeken, en uit de vele films die over deze invasie gemaakt zijn. In dit artikel werpen we een korte blik op de gebeurtenissen zoals ze plaatsvonden tijdens deze operatie en vooral de plaatsen van belang in Normandië.

De invasie van Normandië

Militaire begraafplaats in Colleville-sur-MerDe alom bekende plek waar de geallieerde invasie begon, is Normandië. Op 6 juni 1944 werd  gestart met Operatie Overlord. Deze eerste dag zou later bekend komen te staan als D-Day. De keuze om het offensief in Normandië te beginnen was er eentje die uit pure noodzaak werd geboren. In die tijd waren de gevechtsvliegtuigen nog niet zo geavanceerd of goed uitgerust dat ze lange afstanden konden vliegen dus moest alles met boten gebeuren. Normandië lag geografisch gezien niet het dichtste bij Verenigd Koninkrijk, maar de meest voor de hand liggende optie, Calais, had nogal wat nadelen. Ook al waren de stranden van Calais uitermate geschikt voor een amfibische operatie en was de marsroute naar Duitsland het kortste vanuit hier. Helaas was een operatie opzetten aan deze kust vrijwel onmogelijk door de zware verdediging die hier was opgetrokken door de Duitsers. Dit deed de geallieerden besluiten om voor de tweede optie te gaan en binnen te vallen op Utah en Omaha Beach, gelegen in de buurt van (onder andere) Colleville-sur-Mer. In deze plaats vind je nu nog een begraafplaats voor allen die sneuvelden tijdens deze invasie. Ongeveer 9.000 Amerikaanse soldaten liggen hier begraven en het is een zeer indrukwekkende plek om te bezoeken.

de Zak van Falaise

Nadat de geallieerden geland waren in Normandië, hadden ze veel moeite om hun front verder uit te breiden en terrein te winnen op de Duitsers. Met name dankzij Operatie Cobra lukte het de geallieerden om de defensie van de Duitsers te doorbreken, 7 weken na de landing in Normandië. Een kritische slag in deze operatie was de Zak van Falaise, waarbij er een heel Duits leger werd omsingeld door de geallieerden, waarbij vrijwel het gehele 7e leger van de Duitsers werd vernietigd. In de huidige tijd is er nog weinig wat herinnerd aan deze slag, op het museum na waar verschillende attributen uit die tijd tentoongesteld zijn.

Le Havre

Kanonnen aan de normandische kustHet strategisch voordeel wat Le Havre had in de tijd van de oorlog was de haven. De stad werd niet direct ingenomen tijdens de invasie in Normandië, maar pas een aantal weken later. Mede dankzij luchtbombardementen, die de stad aanzienlijk verzwakten, en de omsingeling van de gehele stad door het geallieerde leger, werd de stad op 12 september 1944 veroverd op de Duitsers. De totale belegering duurde maar 48 uur, maar liet een groot deel van de stad in puin achter. Het deel dat werd verwoest is in de periode na de oorlog geheel opnieuw opgebouwd en staat nu op de Wereld Erfgoed lijst van Unesco. Mede dankzij de inname van deze stad werd het voor de geallieerden een stuk makkelijker om in Frankijk op te rukken en uiteindelijk Duitsland te verslaan.

Wij vinden het belangrijk om regelmatig bij deze sombere gebeurtenissen stil te staan. Gelukkig zijn er in Normandië ook een hoop bezienswaardigheden te vinden met een positieve noot, deze vindt je terug in ons artikel over bezienswaardigheden in Normandië.

Plaats een reactie