Parque nacional sierra nevada, toppunt voor liefhebbers van het hooggebergte

In het diepe zuiden van Spanje, in Andalusië ligt op de hoogste toppen van het Iberisch Schiereiland het nationale park Sierra Nevada in het gelijknamige gebergte. Een echt hooggebergte waar verscheidene boomtoppen gemakkelijk meer dan 3.000 meter halen.

Zeer afwisselend aanbod van fauna

Het nationale park is in 1986 door de Unesco uitgeroepen tot ‘biosfeerreservaat’ en kent, natuurlijk niet verbazingwekkend, veel dieren die zich aangepast hebben aan leven op grote hoogte. Zo is er in het ruim 18.000 ha. grote park een groeiende populatie Spaanse steenbokken aanwezig. Door de grote variatie in hoogte, van meer dan 3000 tot aan 1200 meter, bezit het park echter nog veel andere habitats. Zoals de talrijke bossen waar ook veel dassen, wilde katten en allerlei soorten (roof)vogels voorkomen. Ook de vele grotten waarom het gebied bekend staat bieden een perfecte plek voor deze dieren. Het is dan ook geen wonder dat het park een zeer gevarieerd dierenrijk van meer dan 8000 soorten herbergt.

Ondanks de grote hoogte is een rijke flora aanwezig

Naast het grote aantal eiken- en dennenbossen treft men boven de boomgrens veel alpenweiden aan. Weiden met hun compleet eigen vegetatie in een park dat meer dan 2000 verschillende soorten planten kent (waarvan 66 exclusief alleen in het nationale park Sierra Nevada voorkomen). De sneeuwklaproos en verscheidene soorten viooltjes vormen slechts een paar van de vele soorten planten die er welig tieren.Een botanische tuin aan de rand van het park, de Cortijuela, waarin bedreigde plantensoorten uit de Sierra worden beschermd en onderzocht, onderstrepen het belang van de in de Sierra Nevada aanwezige flora des te meer.

Bent u geïnteresseerd in het hooggebergte en de daar levende flora en fauna? Aarzel dan niet om het Parque Nacional Sierra Nevada te bezoeken. Het is in zijn soort misschien wel het mooiste nationale park van Spanje!

Plaats een reactie