Reis naar Vietnam goed voorbereiden

Misschien heb je al een verre reis geboekt naar Vietnam of staat het op de planning dit te doen. Vietnam is een land in Zuidoost-Azië dat steeds meer wint aan populariteit. Het is nog net wat minder toeristisch dan Thailand, heeft nog meer verborgen pareltjes en is een prachtige mix van natuur en cultuur. Je wilt natuurlijk alles uit je reis halen. Een goede voorbereiding is het halve werk. In dit artikel helpen we je op weg met wat nodig is voor een reis naar Vietnam.

Visum

Zoals veel Aziatische landen is er een visum nodig. Het visum kan op meerdere manieren geregeld worden, maar de meest eenvoudige is via het e-visum. Dit is sinds januari 2018 mogelijk. Per e-mail krijg je je visum toegestuurd en op het vliegveld kan je je stempel halen. Met het e-visum kan je dertig dagen in Vietnam blijven. Op het vliegveld kan je ook een visum kopen via diverse visumbureaus. Dat is wel goedkoper, maar de ambassade raadt het af. Het is namelijk niet zeker dat je dan het land in kan komen. Dat zou toch wel erg zonde zijn na zo’n lange vliegreis. En naast het visum heb je natuurlijk ook een geldig paspoort nodig. Na vertrek uit Vietnam moet je paspoort nog minimaal zes maanden geldig zijn.

Wereldstekker

Als je je mobiel, tablet of e-reader wilt opladen heb je soms een wereldstekker nodig. In de meeste hotels is het geen enkel probleem om met dezelfde stekker als in Nederland op te laden, maar dat geldt niet altijd. Soms wordt er gebruikgemaakt van een wisselstroom 110 volt (in Nederland hebben we 230 volt) en is er een platte driepuntstekker nodig. Zorg dat je altijd een zaklamp bij de hand hebt. De stroom valt regelmatig uit in Vietnam en kan enkele minuten duren voordat het weer aan gaat. Een zaklamp kan dus ook handig zijn.

Verschillende soorten kleding

In Vietnam zijn grote temperatuurverschillen. Houd hier rekening mee bij het inpakken van kleding. Neem bijvoorbeeld ook een windjack of een trui mee. Toeristen lopen graag in een hemdje en korte broek, maar dat wordt niet op alle plekken gewaardeerd door de inwoners. Probeer hier rekening mee te houden. Op de toeristische plekken zijn de inwoners het wel gewend. De Vietnamezen zelf lopen vaak in een lange broek met een overhemd met korte mouwen. Respect voor de cultuur wordt gewaardeerd.

Inentingen

Voor Vietnam gelden geen verplichte vaccinaties. De vaccinaties die wel aangeraden worden zijn dtp en hepatitis A. Als je een aanvullende zorgverzekering hebt, vallen de vaccinaties daar soms onder. Als je overstapt van zorgverzekering aan het einde van het jaar is het zinvol om te bekijken of je goedkoper uit bent met een aanvullende verzekering dan wanneer je vaccinaties zelf moet betalen. Daarnaast wordt geadviseerd om DEET te gebruiken tegen muggen. In sommige gebieden komt malaria voor. Ook komen het zikavirus en dengue voor. Beide ziektes worden overgedragen door muggen.

Plaats een reactie