Roadtrip in Scandinavië: wat mag je niet missen?

Ben je van plan om de auto te nemen naar Scandinavië? Goed idee, want Scandinavië is prachtig! De historie, de uitgestrektheid, de taal: het is een hele andere wereld. Lees hier welke spots je zeker niet over mag slaan.

Denemarken

Het eerste Scandinavische land dat je tegenkomt onderweg is Denemarken. Het land ligt op zo’n 750 kilometer van Utrecht. Je hebt er dan dus al een hele rit opzitten of wellicht een nachtje geslapen in Duitsland. Hoe dan ook, deze hoogtepunten en steden wil je niet overslaan:

  • Ribe: Voor de roots van Denemarken en Europa ga je naar Ribe, de Vikingstad. Hier vind je het Vikingmuseum. Geniet van de middeleeuwse sfeer en een lokaal gebrouwen biertje.
  • Kopenhagen: In en rondom deze kleurrijke hoofdstad is van alles te beleven. Zijn de kinderen erbij? Sla dan zeker LEGOLAND niet over. Gelukkig ligt Kopenhagen op de route naar Zweden.

Zweden

Vanuit Denemarken kun je met een ferry de oversteek maken naar Zweden. Er is ook een brug, de Öresundbrug, die Zweden en Denemarken verbindt. Onze tips voor Zweden:

  • Malmö: Indien je via de brug Zweden bereikt is deze gezellige, multiculturele stad de eerste die je tegenkomt. Je kunt niet om de Turning Torso heen, de wolkenkrabber in het westelijke havengebied.
  • Vätternmeer: Op twee uur rijden van de historische stad Göteburg ligt het Vätternmeer. Dit is een van de grootste meren van het land en biedt enorm veel vertier en natuurschoon.

Noorwegen

Heb je de tijd? Dan is het zeker de moeite waard om naar Noorwegen door te rijden, hoewel dit een flinke afstand is. Een andere optie is om vanaf Denemarken of Duitsland de veerboot te nemen. Eenmaal aangekomen zijn dit de must see’s:

  • Oslo: Deze veelzijdige hoofdstad ligt verscholen tussen de groene heuvels. In en rondom deze stad kun je je dagen vermaken.
  • Trollstigen: Als je toch met de auto bent, sla dan de Trollenroute niet over! Een mooie route met vele haarspeldbochten en een belonend uitzicht aan het einde van de weg. Verwacht watervallen en uitgestrekt uitzicht op de omgeving!

Met de auto op reis? Denk hieraan!

Je doet er verstandig aan om een kleine autocheck te doen voor je een paar duizend kilometer gaat rijden. Controleer de bandenspanning, het profiel van de banden, de olie en de ruitenwisservloeistof zelf. Laat de remschijven nakijken door een expert. Veiligheid staat voorop.

Nu de auto gecheckt is is het tijd voor de bagage. Als de auto eenmaal bepakt en bezakt is, check dan nogmaals de bandenspanning. In de deurpost, de brandstofklep of bij de zonneklep zit meestal een sticker die aangeeft hoe groot de bandenspanning mag zijn met en zonder lading.

Yes, bijna klaar om te gaan. Rijd je in je eentje of met z’n tweeën? Als je met zijn tweeën gaat, check dan of je autoverzekering de schade dekt indien de andere bestuurder schade maakt. Zorg er ook voor dat je je groene kaart bij je hebt en een leeg schadeformulier.

En last but not least, zorg dat je weet wat je autoverzekering allemaal verzekerd. Misschien is pechhulp meeverzekerd, hoewel dat bij een goedkope autoverzekering niet altijd het geval is. Sluit eventueel een pakket af bij een pechhulporganisatie, zodat je bij pech in het buitenland geholpen wordt.

 

Plaats een reactie