Stedentrip Amsterdam, uit in onze eigen hoofdstad

Voor ons Nederlanders is een stedentrip naar Amsterdam een leuke bestemming voor bijvoorbeeld een weekendje weg. De hoofdstad van Nederland is een multiculturele stad welke veel te bieden heeft. Je kunt er heerlijk shoppen, het aanbod in restaurants is divers en er zijn schitterende musea waar je je ogen uitkijkt. Naast het bekende centrum met de Damrak bevat Amsterdam nog meer interessante wijken. Neem het Westerpark, waar het heerlijk vertoeven is in de zomer. Of gebruik je stedentrip om Amsterdam middels een rondvaart te verkennen. Parkeren in de hoofdstad is duur. Gelukkig kun je met wat zoekwerk ook goedkoper parkeren. Handig is om een kaart mee te nemen, dit is mijn favoriete reisgids om mee te nemen, ook als handige app te verkrijgen!

De wijken van Amsterdam

Amsterdam is meer dan de Kalverstraat en het paleis op de Dam. Hoewel het centrum voldoende te bieden heeft, maak je tijdens een stedentrip pas echt met Amsterdam kennis in de naburige wijken. In Westerpark zijn oude fabrieken getransformeerd in hippe koffietentjes en creatieve bedrijven. Het middelpunt is natuurlijk het Westergasterrein waar in de zomer festivals worden georganiseerd. Vlakbij Westerpark vind je de volkswijk Jordaan & De Negen Straatjes. De wijk is in 1612 aangelegd voor arbeiders, maar in de jaren 70 vond er een renovatie plaats. Nu is het de plek voor eigenzinnige boetieks, speciaalzaken en cafés.

Vergeet tijdens je stedentrip ook de Pijp niet met de bekende Albert Cuypmarkt. In deze wijk vind je vele buitenlandse eettentjes waar je kunt genieten van bijvoorbeeld Nepalees of Surinaams eten. In Oud-Zuid vind je de luxe kledingzaken en restaurants. De Hallen vind je in Oud-West en is voor de foodies onder ons een plek welke je moet bezoeken. In Oostelijk Havengebied kun je heerlijk uitwaaien en in Oost & Watergraafsmeer komen alle culturen van Amsterdam bijeen. Uiteindelijk heeft ook het Centrum veel te bieden. Zo bevatten de Zeedijk en Nieuwmarkt vele Aziatische winkels en eettentjes.

Verken Amsterdam met een rondvaart

Rondvaart door AmsterdamTijdens een stedentrip in Amsterdam kan een rondvaart van 1 a 2 uur in de grachten niet ontbreken. Het is een ontspannen manier om de oude stad te leren kennen. De grachtengordel is niet voor niets door UNESCO omgedoopt tot Werelderfgoed. Vanuit de rondvaartboot vaar je langs de bekende bezienswaardigheden van Amsterdam. Denk bijvoorbeeld aan de Westerkerk, het Anne Frankhuis en diverse grachtenpanden uit de Gouden Eeuw. Ook kun je ervoor kiezen het IJ op te gaan. Middels deze rondvaart kijk je vanuit het water naar onder meer het Eye Film Huis, REM-eiland en het Muziekgebouw.

Wat je zoal ziet, hangt af van de gekozen rondvaart. Ook kun je een rondvaart combineren met een arrangement. Combineer een rondvaart bijvoorbeeld met een diner of heerlijke pizza. Tevens kun je kiezen voor een rondvaart in de avonduren. Verken nachtelijk Amsterdam met een heerlijke wijn en een kaasplankje of zoete cocktails. Het is een gezellige manier om de avond te beginnen alvorens zelf op onderzoek uit te gaan. Als het weer mooi is, kun je kiezen voor een open boot. Met de schipper als gids doe je je te goed aan de Amsterdamse verhalen.

Andere activiteiten in Amsterdam

Naast de rondvaart zijn er andere manieren om de oude stad tijdens je stedentrip te verkennen. Je kunt ook op de fiets of per voet kennismaken met de stad. Onder begeleiding van een gids zie je historische bezienswaardigheden van dichtbij. Hoogtepunten zijn bijvoorbeeld het beroemde Van Gogh Museum en Rijksmuseum; musea waar iedere Nederland eens in zijn of haar leven moet zijn geweest. Ook kom je langs het Vondelpark. Als je op de voet gaat, kun je onderweg genieten van de heerlijkste Belgische frieten. Reserveer je tickets online om ervoor te zorgen dat je altijd de laagste prijs betaalt.

Natuurlijk is er veel meer te doen tijdens je stedentrip. Je kunt bijvoorbeeld naar stadsdierentuin Artis om op bezoek te gaan bij exotische dieren. Lees alles over Artis in ons artikel over de Amsterdamse dierentuin. Er zijn diverse proeverijen, zoals het Amsterdam Bier Proeverij. Zo vind je in de bierhal bijna 200 soorten bier. En uiteraard kun je in Amsterdam goed winkelen. In de Kalverstraat vind je bekende winkelketens. De Negen Straatjes is een aanrader als je op zoek bent naar eigentijdse boetiekjes. Hier kun je terecht voor unieke aankopen. In Oud-Zuid kun je terecht voor de luxezaken. Het is ook de ideale plek om mensen te spotten.

Overnachten in Amsterdam

Om het meeste uit je stedentrip te halen, is een degelijk hotel wel zo fijn. In Amsterdam vind je slaapplekken voor elk budget. De prijzen beginnen al vanaf 11 euro per nacht. Er zijn diverse hostels waar je voor een schijntje de nacht kunt doorbrengen. Natuurlijk is de kwaliteit wat je ervan verwachten kunt. Hoewel sommige hostels prima zijn. Uiteraard kun je kamers reserveren in hotels en appartementen. In alle wijken is er voldoende aanbod. Al is het verstandig op tijd te zijn. De populaire plekken zijn vanzelfsprekend snel vergeven. Overnacht bijvoorbeeld in een duurzaam hotel in de Pijp.

Parkeren in Amsterdam

Parkeren in Amsterdam is niet het leukste om te doen. In het centrum kun je alleen parkeren in parkeergarages waarvan de prijzen hoog oplopen. Maar je bevindt je direct in het hart van Amsterdam. Via applicaties voor je mobiele telefoon kun je voor 2 euro per uur parkeren op een bedrijventerrein. Maar als je het niet erg vindt om een stukje met de metro of tram te reizen, kun je parkeren in één van de andere wijken van Amsterdam. In bijvoorbeeld Zeeburg en Sloterdijk kun je parkeren voor 10 cent per uur. Zo kun je ook goedkoop parkeren.

Als je je auto in één van de andere buurten wilt parkeren, kun je tijdens je stedentrip gebruik maken van de metro, bus en tram om naar het centrum te reizen. Of naar één van de andere wijken van Amsterdam. Tevens kun je kiezen voor de Hopp-on Hopp-off bus. Je koopt voor 24 / 48 uur een buspas waarmee je via 12 haltes onbeperkt reist. Tussen 09:10 en 18:15 reis je de gehele dag door. Naast de Hop-on Hopp-off bus is er ook een rondvaart waarmee je door de grachten reist. Deze rondvaart brengt je gelijk langs belangrijke trekpleisters.

Kaart van Amsterdam

Plaats een reactie