Stedentrip Antwerpen, luxe hotels en mooie buurten

Antwerpen bruist en is de nummer één bestemming onder de stedenreizen in België. Liefhebbers van winkelen kunnen hun hart ophalen. Antwerpen heeft talloze leuke kleine winkeltjes, waar je heerlijk rond kunt neuzen. Bij het Centraal Station zit de zogenaamde “Jodenbuurt”, waar een groot aantal winkeltjes zitten waar diamanten, goud en sieraden aangeboden worden. In Antwerpen kan je winkelen in de grote winkelstraat Meir. In deze grotendeels autovrije straat vind je vrijwel alleen maar filialen van grote ketens. Mocht je liever gaan winkelen in kleine straatjes met minder bekende winkels, lees dan snel verder.In de maand december staat Kerstmis centraal in Antwerpen. De feestdagen worden hier ieder jaar uitbundig gevierd met de kerstmarkt van Antwerpen, feestelijk verlichte straten en extra koopzondagen.

Bezienswaardigheden in Antwerpen

Historisch centrum

In het historische centrum van Antwerpen waan je je soms in de middeleeuwen en kun je je vergapen aan de prachtige gevels. Het centrale punt is de Grote Markt en de Onze-Lieve-Vrouwe-kathedraal waar je in de zomer de studenten vindt op de vele terrasjes.

Tips:

 • Wil je weten hoe de muziek klonk in vroeger tijden, ga dan eens kijken en luisteren in het Museum Vleeshuis waar 600 jaar muziek- en dansgeschiedenis is terug te vinden. (Vleeshouwersstraat 38-40)
 • Huiselijkheid en de beste koffie van de stad, in koffiebar Normo Coffee komt het allemaal samen. Leuke vintage inrichting! (Minderbroedersrui 30)
 • Meer dan tweehonderd jenevers kun je proeven in het café van De Vagant. In de slijterij kun je dan een flesje kopen, of een paar miniflesjes voor als je niet kunt kiezen. (Reyndersstraat 25)
 • Ben je op zoek naar typisch Belgische hebbedingetjes, dan is Belgian Heritage een bezoekje waard! Ook Kuifje ontbreekt niet. (Oude Koornmarkt 30)

‘T Zuid en Nieuw Zuid

Foto museum AntwerpenDeze wijk werd aan het eind van de 19e eeuw gebouwd voor de gegoede burgerij, maar raakte tientallen jaren later in verval en bewoners en bedrijven trokken weg. Totdat de kunstenaars en andere creatievelingen werden aangetrokken door de lage huurprijzen. Velen volgden en nu is het het artistieke centrum van Antwerpen, met Het Museum voor Schone Kunsten (Leopold de Waelplaats 2), het Fotomuseum (Waalsekaai 17), talloze galeries, cafeetjes en eettentjes.

Tips:

 • Vis op zijn Deens in het gezellige en authentieke Fiskebar.Eenvoudig, betaalbaar, maar vooral erg lekker! (Marnixplaats 12-13)
 • Ga daarna eens een cocktail drinken in het hippe Vitrin. Ook ‘s morgens kun je hier al terecht voor een kopje koffie. (Marnixplaats 14)
 • Coffee & Vinyl, de naam zegt het al, hier je kun je tussen de vinyl platen snuffelen en daarna met een cappucino lekker blij zitten wezen met je vondst. (Volkstraat 45)
 • Ontbijten, koffiedrinken of typisch Belgische stoof eten, het kan allemaal in dit pretentieloos ingerichte tentje waar veel hippe Antwerpenaren zich ophouden. Brasserie Zurich (Verlatstraat 2)

‘T Noord en ‘T Eilandje

Vroeger ging het er hier ruig aan toe, zoals wel vaker in het havengebied van een grote stad. Maar sinds de komst van het MAS (Museum aan de Stroom) is deze buurt erg in opkomst. Er is onder andere een groot landschapspark aangelegd op een oud afgeleefd spoorwegterrein. En de een na de andere hippe club verschijnt op het Eilandje. Hier gaat de romantiek van oude pakhuizen en verlaten kades samen met de opwinding van nieuwe initiatieven en de gezelligheid van de multiculturele bevolking.

MAS AntwerpenTips:

 • MAS: Het Museum aan de Stroom vertelt over de geschiedenis van de stad en de haven, maar zeker zo interessant is het gebouw zelf. Je moet ook zeker eens een drankje gaan drinken op het dakterras boven op het gebouw. Hier heb je een schitterend uitzicht over de stad! (Hanzestedenplaats 1)
 • In de zomer moet je hier wezen: Cargo Zomerbar, cocktails, ligstoelen, exotische muziek, uitzicht op de fonteinen. Proost! (Park Spoor Noord)
 • Mooie vintage vind je bij Second Life. Spullen, meubels en kleding uit fifties, sixties en seventies. (Keistraat 1)

Reizen in en naar Antwerpen

Naar Antwerpen met de trein

Elke dag vertrekt een groot aantal treinen vanuit Nederland naar Antwerpen. Heel comfortabel reis je per hogesnelheidstrein vanuit Amsterdam, Schiphol of Rotterdam. Een treinreis naar Antwerpen boeken doe je op de site van de NS.

Met de auto

Er zijn diverse parkeergarages in de stad en je kunt gratis parkeren op de Waalse- en Vlaamsekaai op ‘t Zuid. Zorg er wel voor dat je geen waardevolle spullen in je auto laat liggen als je hier parkeert.

Door Antwerpen met bus, tram of fiets

Er is een uitgebreid bus- en tramnetwerk in de stad. Je hebt al een dagpas voor € 5,- die je op diverse plekken kunt kopen.

Fiets

Antwerpen is ideaal om per fiets te verkennen. Overal in het centrum vind je Velo-stations waar je een fiets kunt huren en het eerste halfuur is gratis.

Overnachten in Antwerpen

Hotels en bed & breakfast-adressen vind je in Antwerpen in alle prijsklassen.

Wil je het betaalbaar houden dan boek je een tweepersoonskamer of een bed in de slaapzaal van het kleinschalige Antwerp Backpackers Hostel. Dit charmante hostel is gevestigd in een oude pralinefabriek. Internet, dvd’s en lockers zijn gratis en het ontbijt wordt de hele dag door gereserveerd. Kattenberg 110, vanaf € 19,- per nacht

Hotel Matelote is een sfeervol designhotel met een romantische binnenplaats. Door de 16e-eeuwse stijlelementen waan je je in een andere tijd. Haarstraat 11a, vanaf € 130,- per nacht

En wil je echt eens uitpakken dan moet je het luxe hotel De Witte Lelie eens proberen. Het kost een paar centen, maar dan heb je ook wat! In het 17e-eeuwse gebouw gingen al vele beroemdheden je voor. Neem ook eens een kijkje in de prachtige binnentuin van het hotel. Keizerstraat 16-18, vanaf € 215,- per nacht.

Zelf een hotel in Antwerpen centrum zoeken? Vergelijk alle hotels in Antwerpen goed!

Tip: Zorg dat je voldoende contant geld bij je hebt want er zijn niet veel geldautomaten in de stad.

Reisgids

Time to momo reisgids AntwerpenAntwerpen is een grote stad, met erg veel straatjes en steegjes. Als je naar Antwerpen toe wil gaan is het verstandig om een goede reisgids mee te nemen. Op deze manier mis je niets van de stad en zie je alle leuke plekjes! De leukste reisgids voor Antwerpen is de Time to momo reisgids voor Antwerpen. In deze reisgids vind je 6 wandelroutes, waarmee je langs alle monumenten en bezienswaardigheden komt. Ook kom je langs leuke eettentjes en cafe’s, die aangeraden worden door een van de locals. Geen zin om een reisgids mee te nemen? Download dan gewoon de Time to momo app voor Antwerpen.

Plattegrond van Antwerpen

Plaats een reactie