Stedentrip naar Barcelona mix van oud en nieuw

Barcelona is één van de meest populaire bestemmingen voor een stedentrip op dit moment. In deze enorme stad zijn ontelbaar veel monumenten en bezienswaardigheden te vinden. Daarnaast kan je door de kleine straatjes van Barcelona dwalen. Dag én nacht is er beweging en bezigheid in deze stad die nooit lijkt te slapen. Barcelona is daarnaast een stad die betaalbaar is en lekker dichtbij.

Geschiedenis van Barcelona

Barcelona heeft een lange geschiedenis, al sinds 2000 voor Christus wordt het gebied bewoond. Wanneer de stad Barcelona precies ontstond is niet duidelijk. In 985 werd een groot deel van de stad verwoest door aanslagen van de Arabieren. Veel later in 1936 kwam de stad terecht in de Spaanse burgeroorlog, in 1939 werd de stad uiteindelijk overgenomen. Daarna is de stad onder leiding geweest van dictator Franco, totdat deze overleed was het verboden om Catalaans te spreken in Barcelona. Je ziet hier niet veel van terug in hedendaags Barcelona. De stad is na al deze voorvallen flink onder handen genomen en gerenoveerd.

Bekende figuren

Christoffel Columbus, wellicht de bekendste ontdekkingsreiziger ter wereld.

Antoni Gaudi was een invloedrijke architect voor de stad Barcelona. Toen hij 17 was is hij naar Barcelona gekomen en heeft daar gewerkt bij diverse architectenbureaus. Hij stond vooral bekend om zijn eigenzinnigheid en aparte ontwerpen. Dit is ook de reden dat hij zo beroemd is geworden uiteindelijk. Hij is bekend om zijn ontwerpen van de Sagrada Famìlia, Casa Milà en Park Gaudi, wat naar hem vernoemd is. Hij is overleden door een aanrijding met een tram. De rouwstoet op zijn begrafenis was een kilometer lang.

Wat is er te bezichtigen?

Sagrada Família BarcelonaDe Sagrada Família

is wellicht het bekendste bouwwerk van Barcelona. Deze enorme basiliek is gebouwd naar ontwerp van Antoni Gaudí. De bouw is in 1882 begonnen, en verwacht word dat de Sagrada Família rond 2026 klaar is. De bouw duurt zo lang omdat de kerk een zogenaamde “verzoeningskerk” is. Hierdoor mag de bouw alleen door donaties betaald worden. Sinds de jaren 80 wordt er ook entree gevraagd, hierdoor gaat de bouw nu een stuk sneller.

La Rambla

is een drukke boulevard van ruim 1,2 kilometer. Hier vind je diverse winkeltjes. Tevens staat de Rambla bekend om zijn straatartiesten. Let hier echter wel op, er lopen door de drukte ook veel zakkenrollers rond. La Rambla word ook vaak “Las Ramblas” genoemd, omdat de boulevard uit 5 delen bestaat. Aan de Rambla ligt ook een leuke overdekte markt waar je etenswaren kan kopen.

Park Güell

ligt in het stadsdeel Gràcia. Dit grote stadspark is perfect voor een lekkere wandeling. Daarnaast kan je er ook erg veel architectonische kunstwerken terugvinden van Gaudi. Hij is degene die dit park ontworpen heeft. Oorspronkelijk was dit park bedoeld als woonproject, maar uiteindelijk zijn er maar 2 gebouwen van gebouwd. Daarna is het omgetoverd tot een magisch park.

Barri Gòtic in BarcelonaBarri Gòtic

doet zijn naam eer aan, dit is de gotische wijk van Barcelona. Hier vind je diverse gebouwen in gotische stijl. Als je door de nauwe straatjes met oneffen paden van deze wijk loopt, dan waan je je echt in de middeleeuwen. Tevens zijn er veel gebouwen en bezienswaardigheden terug te vinden in de Barri Gòtic. Het stadhuis van Barcelona, het regeringsgebouw van Catalonië en de gemeentekantoren liggen allemaal in deze wijk en zijn gevestigd in middeleeuwse kastelen en gebouwen.

Casa Milà

is ontworpen door Antoni Gaudi. Dit appartementengebouw staat aan de Passeig de Gràcia. Dit gebouw had de eerste parkeergarage van Barcelona. Zo konden de bewoners met een koets naar hun eigen verdieping rijden. Er zit een klein museum met wisselende exposities, een dakterras met de bekende schoorstenen, en een appartement wat te bezichtigen is in het gebouw.

Camp Nou

is de bezienswaardigheid die je niet mag missen als je een voetbalfan bent. Camp Nou is een van de grootste voetbalstadions in Europa. In dit voetbalstadion is plaats voor bijna 100.000 mensen en het bestaat al sinds 1957. Camp Nou is de thuisbasis van FC Barcelona, een van de beste en bekendste voetbalclubs ter wereld.

Montjuïc

is een heuvel met een mooi uitzicht over heel Barcelona. Bovenop deze heuvel staat het kasteel van Montjuïc. Ook vind je er het olympisch stadion. Tussen de Montjuïc en Placa d’Espanya liggen de magische fonteinen. In dit deel van de stad zijn erg veel bezienswaardigheden te vinden. Je kunt naar de top van de berg wandelen, rijden of je kan een gondelbaan nemen. Met de gondelbaan kan je genieten van een mooi uitzicht over de stad, en over de haven.

de Magische fonteinen

moet je gezien hebben bij een bezoek aan Barcelona. Bij deze fonteinen is er elke avond een lichtshow met muziek. De fonteinen van Barcelona maken dan diverse patronen en bewegingen. Door deze spectaculaire show doen ze de naam van “magische fonteinen” eer aan.

Montserrat BarcelonaMontserrat

ligt niet in Barcelona zelf, maar is in een half uurtje met de trein goed te bereiken. Dit klooster ligt bovenop een gigantische rotspartij. Trek hier zeker een dag voor uit om te gaan bekijken, zeker omdat het niet om de hoek ligt en een hele wandeling/klim is om alles gezien te hebben. De geweldige uitzichten op dit punt maken het alleen al de moeite waard om te bezoeken.

Poble Espanyol

is een soort pretpark met als thema “architectuur”. In dit relatief kleine park in Barcelona vind je alle bouwstijlen die in Spanje terug te vinden zijn, met daarbij enige uitleg. Ook zijn er een aantal winkeltjes en cafeetjes te vinden. Een aantal gebouwen zijn daar gebouwd, maar de meeste komen echt uit de streek die ze vertegenwoordigen. Daar zijn ze destijds afgebroken, en hier opnieuw opgebouwd.

Eten en drinken

In Barcelona kan je erg goed eten en drinken, uiteraard zijn er de bekende tapas en Paella. Paella is een gerecht met rijst en kruiden. Daarnaast kan er vlees of vis in zitten, er zijn honderden verschillende recepten. Er zijn ook een aantal barretjes waar je per tapas moet betalen. Je kan dan de hele avond eten, vervolgens lever je je prikkers in en betaal je per prikker. Dit leuke en goedkope concept zorgt er voor dat je lekker kan eten voor weinig, en als je een keer wat niet lust dan sla je gewoon een ronde over.

Hotels

Hotels in BarcelonaEr zijn in Barcelona honderden hotels te vinden. Voor iedereen is er een hotel te vinden met de gewenste opties. Vergelijk daarom goed welke hotels er zijn, en wat je wensen zijn voor een hotel. Doe dit altijd via een betrouwbare site zodat je zeker weet dat je goed zit. Het zou natuurlijk zonde zijn om aan te komen en dat er wat mis is gegaan. Zorg er daarnaast voor dat je in het centrum zit, of vlak bij een metro-station. De metro van Barcelona sluit meestal om 22:00 of 23:00, maar daarna rijd er een nachtbus rond die je naar je hotel kan brengen. Een taxi pakken is vaak ook nog goed te overzien qua kosten.

Winkelen

Er zijn in Barcelona diverse winkelstraten en outlets te vinden. Ook zijn er diverse grote winkelcentra waar je naar hartelust kunt shoppen. Passeig de Gràcia is een van de grootste winkelstraten, hier vind je allerlei soorten winkeltjes en kan je je uren vermaken. Portal de L’Àngel is ook zo’n winkelstraat. Wil je liever naar leuke kleine boetiekjes dan moet je in Gràcia zijn. Er zijn twee grote outlets, deze heten Heron City en Carrer Girona.

Vliegen naar Barcelona

Barcelona is in slechts een paar uurtjes te bereiken vanuit alle Nederlandse vliegvelden. Een vlucht voor een stedentrip hoeft dan ook helemaal niet duur te zijn. Zorg er voor dat je goed alle vluchten vergelijkt. Hierdoor kan je voor enkele tientjes al een vlucht boeken. Zorg er voor dat je je vliegtickets vergelijkt via een betrouwbare site als momondo.

Reisgids voor Barcelona

Time to momo reisgids BarcelonaEen goede reisgids is in Barcelona absoluut onmisbaar. Er zijn enorm veel kleine straatjes en steegjes, en zonder kaart raak je geheid verdwaald. Gelukkig zijn er erg veel goede reisgidsen te koop! Onze persoonlijke favoriet is de reisgids voor Barcelona van Time to momo (voorheen 100%).  In deze compacte reisgids vind je alle hotspots van Barcelona, maar ook de wat minder toeristische plekjes die zeker de moeite waard zijn om te bezoeken. Omdat deze reisgidsen geschreven worden in samenwerking met een local, kom je op plekken waar je normaal als toerist niet snel komt. Daarnaast staan er ook altijd leuke wandelingen in, waardoor je niets mist. Deze reisgids bevat daarnaast ook een super-kleine kaart van de stad.

Kaart van Barcelona

Plaats een reactie