Stedentrip Boedapest, is het echt dé opkomende stedentrip?

Boedapest, het bleef maar voorbij komen op Facebook als ‘de opkomende stedentrip’. Met de twee stadsdelen Buda en Pest, is er veel te zien en beleven in de mooie hoofdstad van Hongarije. Omdat de stad nog niet helemaal zoveel aanzien heeft als andere stedentrip steden zoals Londen of Berlijn, was het er zelfs middenin de zomervakantie relatief rustig qua toerisme.

Wat te bezichtigen in Boedapest?

Het gebouw waar Boedapest misschien wel het bekendst om staat, is het Hongaarse Parlementsgebouw. Dit statige gebouw is een plaatje om te zien en mede daarom ontzettend veel te vinden op ansichtkaarten. Het neogotische gebouw is niet alleen geweldig van de buitenkant, maar ook zeker de moeite waard om vanbinnen te bekijken. Er zijn dagelijks tours door het gebouw heen, die ongeveer drie kwartier duren.

Fisherman's BastionBuda Castle en de Fisherman’s Bastion zijn aan de Buda kant van de stad te vinden. Hier kun je komen door over de Széchenyi brug te lopen of met de auto of openbaar vervoer te gaan. Om Buda Castle te bereiken, kun je de heuvel op lopen of met een kabelbaan omhoog gaan. Het lijkt een heel eind, maar lopend is dit prima te doen. Eenmaal boven is er van alles te zien, zoals de National Galery en andere musea. Vanaf Buda Castle is er prachtig uitzicht op het parlementsgebouw en de rest van de Pest kant van de stad.

Na Buda Castle zijn we richting Fisherman’s Bastion gegaan. Dit is een soort vesting met verschillende uitkijktorens én een café met prachtig uitzicht. Fisherman’s Bastion ziet er bijna sprookjesachtig uit. Direct naast de vesting is ook de Matthias kerk, waarvan het dak letterlijk schittert als de zon erop schijnt. Persoonlijk voelde dit niet meer aan alsof ik in Hongarije was, maar eerder Italië of Griekenland.

Eten en drinken in Boedapest

St Ivan BasiliekEen van de leukste plekken om wat te gaan eten of drinken is op het plein bij de St Ivan basiliek. Hier zijn koffie zaakjes te vinden zoals de coffee company en Starbucks. Ook is er een wijnbar en een restaurant genaamd ‘Platz’ waar je voor weinig heerlijk eten kunt en lemonade kunt drinken, met uitzicht op de basiliek. Ook zijn er een aantal leuke cafés rond Király Ut. En Holló Ut.

Het zomerse gevoel naar boven halen

Het weer in de zomer was heerlijk, met ongeveer 26 graden overdag. Om dit warme gevoel nog iets naar boven te halen (of juist te laten afkoelen), zijn er verschillende zwembaden in de stad te vinden. Er zijn er wat te vinden bij Margit Sziget, waar ook elke augustus Sziget festival te vinden is. Ook is er op geweldige locatie het Gellért Thermal Bath. Deze is aan de Buda kant van de stad. Dit zwembad is erg mooi, maar op de toeristische momenten van het jaar kan het er ontzettend druk zijn.

Winkelen, winkelen en nog meer winkelen

Voor degene die van luxe merken houdt, zoals Gucci en Ralph Lauren, is er de winkelstraat Andrássy Utca. Aan deze straat is ook het Opera gebouw. Er zijn ook vele winkels zoals Zara, H&M, schoenenwinkels en gift shops bij Deák Ferenc Utca en Vací Utca. Voor de liefhebbers, hier is ook het Hard Rock Cafe van Budapest.

Plaats een reactie