Stedentrip Bologna, een van de mooiste steden van Italië

Wil je je vakantie doorbrengen in een van de mooiste steden van Italië? Ga dan naar Bologna, de hoofdstad van de noordelijk gelegen provincie Emilia-Romagna. Bologna is ideaal voor een paar nachten weg of voor een tussenstop als je op weg bent naar het Zuiden. In deze stad is in vergelijking met andere Italiaanse steden nog niet het massatoerisme te vinden.

De stad werd gesticht door de Etrusken in de 6e en 7e eeuw voor Christus. Bologna bestond al eerder, maar werd pas echt een ‘stad’ nadat de Etrusken zich hier vestigden.Een jaar of tien gelden vertrokken wij met het gezin voor het eerst naar Italië. Nadat we het gemiddelde vakantieleven wel gezien hadden we besloten we andere regio’s te verkennen die destijds nog niet al te toeristisch waren. Hiertoe behoorde ook Bologna.

In Bologna is voor iedereen wat te beleven

Als kind speel je op rond de fontein op een van de vele piazza’s en wordt je geroepen zodra het etenstijd is. Ouderen kunnen zich vermaken op het terras onder het genot van een heerlijk koud drankje. Kaarten zie je hen veel doen, en het fijne is dat ze tegelijkertijd de rol van de ouders overnemen. Gaat het fout met de kinderen, dat grijpen zij wel in.

Ook als student voel je je hier thuis. In Bologna bevindt zich namelijk de oudste universiteit ter wereld. Deze ontstond in 1088 en naast dat studenten hier een volledige studie kunnen volgen, kun je er ook terecht voor losse colleges en zomercursussen. Als je ’s middags of ’s avonds vrij bent schuif je samen met je vrienden aan in één van de vele cafés, bars of restaurants. Heb je aan het einde van de avond genoeg energie over, dan kun je terecht in een van de vele clubs, al nemen Italianen vaak genoegen met een drankje en vrienden.

Bologna bekijken met het openbaar vervoer

Ben je geen local dan zijn er genoeg hoogtepunten die je een heerlijke dag zullen bezorgen. De bezienswaardigheden in de stad zijn prima per voet bereikbaar. Vind je dit toch te ver, dan kun je gebruik maken van het openbaar vervoer. In de stad rijden taxi’s, maar deze zijn behoorlijk prijzig. Daarom is de bus een goed alternatief. Tegen het gebruik van een ov-chipkaart kun je in- en uitstappen waar je maar wilt. Daarnaast heb je ook de‘city red bus’. Deze laat je tijdens een route van 10 kilometer de hoogtepunten van de stad zien. Tijdens de rit vertelt de gids waarom deze zo bijzonder zijn.

Bezienswaardigheden in Bologna

Torre dei GarisendaEén van de vele bezienwaardigheden is het Museo Civico Archeologico, die je de geschiedenis van de stad en haar inwoners maar al te graag laat zien. Ook is de Sint-Petroniusbasiliek, ook wel de basilica di San Petronio, echt de moeite waard. Vroeder stonden er zo’n 180 torens in Bologna, waarvan er nu nog maar een paar over zijn. De Torre dei Garisenda is in de twaalfde eeuw gebouwd en is één van de hoogste torens die overeind bleef staan. Prachtig om te zien, en ook leuk om te beklimmen.

Ben je meer een modefreak, ga dan naar de Via dell’ Indipendenza. Een straat boordevol winkels voor iedereen. Wil je het iets exclusiever, dan is er op de Via Rizzoli en de Via Castiglione genoeg te zien. Als je een culinaire liefhebber, dan moet je echt naar de wijk Quadrilatero. Een wijk vol met lokale specialiteiten die verkocht worden en die je uiteraard kunt proberen in één van de vele osteria’s.

Plaats een reactie