Stedentrip Burgos, Castiliës oudste hoofdstad (Spanje)

In het noordoosten van Spanje, ligt in Oud Castilië op 860 meter hoogte Burgos, de oudste christelijke hoofdstad van het land. Een stad die ook wel de zuiverste stad van Spanje wordt genoemd.

De mooiste kathedraal van het land

Kathedraal van BurgosDe grootste bezienswaardigheid van Burgos is haar monumentale kathedraal. Door velen zelfs beschouwd als de mooiste kathedraal van heel Spanje. Het zal daarom niemand verbazen dat het gebouw sinds 1984 op de werelderfgoedlijst van de UNESCO staat. De 13e-eeuwse gotische kathedraal is vooral bekend door zijn monumentale westgevel. Een gevel met twee klokkentorens met opengewerkte spitsen met een zaagvormig profiel. Binnen de kathedraal valt de kapel del Condestable op door zijn acht kleine spitse torens en rijke wandversiering. Naast zijn religieuze en culturele waarde is de kathedraal ook historisch gezien erg interessant. Want onder het koepelgewelf bevindt zich het grafmonument van El Cid, de bekendste zoon en locale held van Burgos en heel Spanje.

Monasterio de las Huelgas

Een andere trekpleister buiten de stad is het Monasterio de las Huelgas. Een nonnenklooster uit 1180. Het klooster maakt vanwege de prachtige architectuur van de kloosterkerk en de andere gebouwen een bezoek meer dan interessant. In een van de gebouwen bevindt zich ook het museo de ricas telas. Een museum met een kostbare collectie aan stoffen en juwelen afkomstig uit locale graftombes.

Cartuja de Miraflores

Door velen wordt ook de Cartuja de Miraflores zeer gewaardeerd. Het klooster buiten de stad trekt vooral aandacht vanwege het mooie houtsnijwerk en een prachtige tombe van de ouders van Isabella I.

Casa del Cordon

Op de Plaza de Calvo Sotelo kent Burgos nog een tweede gebouw met hoog historisch aanzien. Het Casa de Gordon, de plek waar het katholieke vorstenpaar Columbus ontving na terugkomst van zijn tweede reis. Evenals de plek van overlijden van Filips de Schone. Vele Habsburgse vorsten hebben enige tijd in dit historische huis vertoeft.

Casa de Miranda

Uitzicht over BurgosVoor historisch geïnteresseerden bezit Burgos ook nog een mooi provinciaal archeologisch museum. Het Casa de Miranda, één van de rijkste in zijn genre voor heel Spanje. U kunt er bijvoorbeeld Spaans- Romeinse grafzuilen en Westgotische of Moorse sarcofagen gaan bezichtigen. Het fraaiste museumstuk is evenwel het met email versierde frontstuk van een grafmonument.

Burgos kent als oude hoofdstad veel historische en culturele hoogtepunten. Dit maakt een bezoek meer dan interessant. Ga daarom zelf eens kijken!

Plaats een reactie