Stedentrip Edinburgh, de culturele hoofdstad van Schotland

Edinburg, de tweede stad van Schotland, prachtig gelegen tussen de Schotse heuvels, leent zich uitstekend voor een stedentrip. De stad heeft historisch en cultureel zo veel te bieden dat u er zich niet snel zult vervelen. De Old Town met zijn middeleeuwse straatjes en de New Town met zijn gebouwen in 18e eeuwse Georgian-stijl staan beiden op de Werelderfgoedlijst van de Unesco. Bovendien is er nog de Royal Mile tussen Holyrood en Edinburgh Castle met veel oude gebouwen, musea en culturele instellingen. de Royal Mile is de hoofdstraat van Edinburgh en bestaat uit een aantal aangrenzende straten die gezamenlijk deze hoofdstraat vormen.

Het bovenstuk van de Royal Mile

De oude straten van EdinburghDe Holyrood, het oude maar ook huidige koninklijke paleis van de stad, is zeker het bezoeken waard. Het paleis biedt veel prachtige zalen en kamers waar zich Schotse geschiedenis heeft voltrokken. Hier resideerde Mary Stuart, Queen of Scots en werd in een van haar vertrekken de pauselijke gezant door haar man vermoord. Ook de Schotse held, William Walace wordt er op schilderijen ruimschoots afgebeeld. De Royal Mile naar beneden aflopend vind je nog meer interessants. Zoals de Presbyteriaanse kerk waar koningin Elizabeth naar toe gaat als ze in Edinburg verblijft. Of bezoek het John Knoxhouse, het huis van de Schotse hervormer, waar zijn strijd tegen de katholieke Mary Stuart uitgebreid aan bod komt. De St. Gileskathedraal, halverwege de Royal Mile, is de plek waar hij zijn reformatie begon. Het is een mooie kathedraal, met als trekpleister de Thistle Chapel met diverse grappige, typisch Schotse elementen.

Het benedenstuk van de Royal Mile

Glaasje schotse whiskyHet benedenstuk van de Royal Mile kent zeker nog enige pareltjes. Wat te denken van de National Galleries of Scotland, waar in drie verschillende musea kunstwerken uit de vroege renaissance tot aan het eind van de 19e eeuw zijn ondergebracht. In de National Collection kunt u de werken van grote Europese meesters, maar ook van lokale Schotse kunstenaars bewonderen. De National Portret Gallery biedt u via portretten van beroemde Schotten een overzicht van honderden jaren Schotse geschiedenis. De Modern Art Gallery daarentegen geeft de moderne kunst in al zijn verschijningsvormen weer. Helemaal aan het eind van de Royal Mile is er nog het Scotch Whisky Heritage Centre waar u uitleg krijgt over de productie en opslag van whisky en deze zelf ook mag proeven.

Edinburgh Castle

Edinburgh CastleHoog op de Castle Rock, boven het benedenstuk van de Royal Mile, ligt Edinburgh Castle, het trotse symbool van de stad. In de gevechten met de Engelsen, diende het als een sterk verdedigingswerk. In het kasteel bevindt zich ook het oudste gebouw van Schotland, de 12e eeuwse St. Margaret’s Chapel. Het bekendst is het kasteel evenwel door de Schotse kroonjuwelen, de oudste van Europa, die er zijn ondergebracht. Denk bijvoorbeeldaan het zwaard en de scepter die in 1543 bij de kroning van Queen Mary werden gebruikt. Of de Stone of Destiny waarop de Schotse koningen tijdens hun kroning stonden. In het National War Museum of Scotland kunt u tenslotte nog 400 jaar militaire geschiedenis van Schotland aanschouwen. In de oude hoofdstad van Schotland is nog zoveel meer te zien zodat ik het niet allemaal in dit artikel kan opnemen. Het maakt de stad echter terecht een bezoek waard.

Kaart van Edinburgh

Plaats een reactie