Stedentrip Granada, de mooiste stad van Andalusië

Mocht je van plan zijn om aankomende zomer in Spanje, en meer specifiek in Andalusië verblijven, is Granada een echte aanrader. In dit artikel leggen we je uit waarom je deze stad écht gezien moet hebben.

De omgeving van Granada

De Sierra NevadaDe omgeving van Granada alleen al is een goede reden om naar deze stad af te reizen. De historische stad ligt aan de voet van de hoogste bergketen van Andalusië; de Sierra Nevada. Dit gebergte vormt overigens ook gelijk zijn eigen Nationale Park. Het bijzonder aan dit park is dat er in de gebergtes de resten te vinden zijn van grotwoningen. Deze zijn onder andere terug te vinden in Guadix en Purullena. Aan de westzijde van Granada wordt het landschap langzaamaan wat rustiger en vind je onder andere het stuwmeer Embalse de los Bermejales en de heetwaterbronnen van Alhama de Granada, die al door de Romeinen werden gevonden en gebruikt.

De stad Granada

Straatje in GranadaDe stad Granada staat vooral te boek als een drukke, onoverzichtelijke stad. Het oude centrum is vooral niet berekend op massatoerisme, wat leidt tot veel verkeersopstoppingen.Dit is niet zo gek, gezien dat de oudste wijken uit voor de 16e eeuw stammen. Een van deze wijken is de Albaicin en wordt gezien als de wijk van het volk. Deze wijk bestaat uit allerlei kleine steegjes en steile straatjes. Alhoewel er geen noemenswaardige monumenten te vinden zijn in deze wijk, is het heerlijk om hier eens rustig doorheen te slenteren. Een van de weinige hoogtepunten is het Plaza de San Nicolas, waar je een geweldig uitzicht hebt over de Alhambra en de imposante toppen van de Sierra Navada.

Buiten het centrum van de stad

Het Alhambra bij zonsondergangBuiten het centrum van Granada is ook genoeg te zien. Één van de grootste trekpleisters (zo niet de grootste) van Granada is het Alhambra. Deze vesting, met een waanzinnige grootte van 720 bij 220 meter, behelst een eigen stad binnen zijn muren, met onder meer paleizen, tuinen en een middeleeuwse burcht. Door de lange duur en de onregelmatigheid van het bouwen verschillen de stijlen die zijn gebruikt zijn zeer, wat het geheel een onregelmatig karakter geeft. Het pronkstuk van deze vesting is toch wel het Nasriden-paleis. De oorspronkelijke bouwers van de burcht, de Nasriden, hebben in de 14e eeuw de opdracht gegeven tot het bouwen van dit paleis. Alhoewel niet alles evengoed bewaard is gebleven, krijg je een goede indruk van de schoonheid die het gebouw bezit. Je kunt in ons artikel meer lezen over het Alhambra. Een tweede aanrader is de Generalife. Dit buitenverblijf van de Moorse heersers ligt net buiten de vesting, maar is zeker de moeite waard. De kern van dit verblijf is de Patio de la Acequia: een langgerekte patio met een waterbassin, omringd door vele bloemen. Dit bassin leidt naar de Silla del Moro (Zetel van de Moor); een balkon met een prachtig uitzicht over de omgeving.

Plaats een reactie