Stedentrip Heidelberg: romantisch Duitsland

Kunst in het centrum van HeidelbergEen van mijn vrienden heeft gestudeerd én gewoond in het pittoreske, populaire en bovenal klassieke stadje Heidelberg. Met mijn ‘wanderlust’ moest ik dit stadje natuurlijk bezoeken. Heidelberg ligt in het zuidwesten van Duitsland in het noorden van de deelstaat Baden-Württemberg. Heidelberg staat vooral bekend vanwege de oudste universiteit van Duitsland, de Ruprecht-Karls Universität, die zich in deze stad bevindt. Vanwege deze universiteit is Heidelberg niet alleen een culturele, maar ook educatieve trekpleister met een jonge, verfrissende studentenpopulatie. Maar Heidelberg staat ook bekend om de vele literaire en poetische verwijzingen in de werken van veel beroemde en beruchte culturele instanties veel Duitse en internationale grote namen vertoefden namelijk korte of langere tijd in de universiteitsstad. Met andere woorden: Heidelberg is een historische heerlijkheid.

Stedentrip naar Heidelberg

Rivier de Neckar in heidelbergHeidelberg is leuk voor een kortstondig verblijf van een weekend tot een week. Heidelberg is een verrukkelijke en vermakelijke stad, maar vanwege de kleinschaligheid (én het gebrek van een bezienswaardige grote stad in de directe omgeving) is het niet een toplocatie voor een écht langdurig verblijf. Tenzij je natuurlijk juist op zoek zijn naar een klein, dorps stadje. Dan ben je in Heidelberg op de juiste plek. In het stadscentrum zijn veel authentieke en mooie hotels te vinden voor een sfeervol verblijf, direct aan de hoofdstraat van de stad. Heidelberg bestaat namelijk vooral uit de Haupstraße , die als hoofdader door de stad loopt. De meeste winkels, restaurants, hotels en ijsbars zijn aan deze straat te vinden. Heidelberg is vooral een fijne bestemming om lekker rond te struinen, de omgeving opsnuiven en op een terrasje vertoeven en ‘s avonds lekker uit eten gaan. Door de studentenpopulatie is er ook zeker ‘s avonds genoeg te beleven in het stadje en door de Amerikaanse legerbasis in de buurt is er ook altijd wel een internationale activiteit te ontdekken. Heidelberg grenst aan de rivier de Neckar die in de zomer aardig wat vertier oplevert. Zo kan je bijvoorbeeld heerlijk aan het water picknicken of ‘s avonds grillen met een groepje vrienden. Ook is het aan te raden eens een dag aan de andere kant van de Neckar op ontdekkingstocht te gaan. Op deze heuvelige zijde vind je namelijk de meest dure en extravagante woningen van de stad en struikel je tijdens je beklimming over de Porsches en andere chique auto’s.

To-do tips voor je verblijf in Heidelberg

  • Ga naar de Zoo! Heidelberg heeft een eigen dierentuin die zéker het bezichtigen waard is. Op een korte busrit buiten het stadscentrum gelegen vind je de dierentuin van Heidelberg die ruim opgezet is en een breed maar ook diervriendelijk aanbod aan dieren heeft.
  • Een avondwandeling door het bekende kasteel van Heidelberg is een klassieke aanrader. Sleep een mooie man of een aantrekkelijke vrouw mee, of geniet in alle rust en eenzaamheid van het betoverende uitzicht vanaf de heuvels aan de rand van het centrum.
  • In het centrum, vlakbij het universiteitsplein zit een Käthe Wohlfahrt, een bekende Duitse winkelketen van kerstproducten. Ook al ben je niet tijdens kerstmis in Heidelberg – als je deze winkels niet kent is het zeker een kijkje waard. De decoratie is namelijk reusachtig, betoverend en zeer sprookjesachtig. Ik kon er altijd uren wegdromen, maar ik ben dan ook een klein kerstmonstertje.  En natuurlijk kan je hier alvast inslaan voor de kerstcadeautjes van de aankomende winter!

Vanuit Heidelberg kan je met een Bergbahn de berg op waartussen de stad gelegen is. Dit an sich is al een aanrader, omdat je een mooi uitzicht en een spannende klimtocht ervaart. Maar het allerleukste is als je naar het sprookjespark Märchenpark Köningstuhl omhoog rijdt! De Bergbahn heeft namelijk verschillende stops, waarvan een dit sprookjespark is. Het is kleinschalig, snoezig en heus geen Efteling, maar voor een paar euro toegangsgeld is het zeker een middag aan vermaak waard.

Plaats een reactie