Stedentrip idee: Krakau

In de afgelopen jaren ontdekken steeds meer Nederlanders de charme van verschillende Oost-Europese landen en hun bijzondere steden. Veelal is het een belangrijke reden dat onze Oosterburen behoorlijk voordelig zijn. Daarnaast kan je gemakkelijk net zulk vakantiegenot ervaren als aan de te vaak geziene Spaanse Costa’s of Franse Riviera. Oost-Europa is hip én happening.

Op stedentrip naar de mooiste stad van Polen: Krakau

Één van mijn lievelingsbestemmingen in Oost-Europa is Krakau, een van de meest levendige steden van Polen. De hoofdstad van Polen is eigenlijk Warschau, maar sinds de beide steden bestaan is er al sprake van een hevige rivaliteit tussen de inwoners van de twee steden. Warschauenaren zul je nooit aardig over de Krakause inwoners horen spreken en vice versa. Maar als reisbestemming zou ik Krakau persoonlijk aanraden boven Warschau. Daar waar Warschau op dit moment het politieke centrum van Polen is, is Krakau zeker het culturele centrum van het land.

Wat te doen in Krakau?

Kasteel van Wawel in KrakauKrakau is een kleinschalige, maar adembenemende en cultuurrijke stad. Enkele van de bekende bezienswaardigheden zijn het imposante kasteel van Wawel, het grote marktplein (mét overdekte hallen) in het centrum en de bekende toren op het marktplein. Krakau is een stad met de uitstraling van een wereldstad als Parijs of Berlijn. Je kan hier fantastisch door de straten wandelen, verse Pretzels van een Poolse dame kopen en je op een bankje in het park zetelen. Krakau is een stad die leeft en ademt.

Marktplein in KrakauEen van de bekendste schilderijen van Leonardo daVinci hangt in het Krakause Czartorysky Museum, in het Engels bekend als Lady with an Ermine (Dame met een fret). Behalve dit klassieke en must-see museum na, biedt de stad nog veel meer wisselende en vaste culturele bezienswaardigheden. Veel bezoekers van Krakau maken ook een excursie naar het nabijgelegen ex-concentratiekamp Auschwitz, het grootste destructiekamp van de Tweede Wereldoorlog. Een andere, minder deprimerende, maar even zo indrukwekkende excursie zijn de zoutmijnen van Wieliczka – een ondergronds complex van zoutmijnen, voorzien van kunstige versieringen en een heuse inwendige kerk. Zeker het bezichtigen waard, en slechts 15 kilometer van Krakau!

Budget bestemming Krakau

Een van de vele voordelen van Krakau is dat het er relatief goedkoop is. Ook kan je als Nederlandse toerist heerlijk eten en drinken op de vele terrasjes of in de vele restaurants. Krakau biedt natuurlijk goed typisch Pools eten, maar ook voor een Italiaans diner, een cosmopolitaine hap en zelfs een Sisha bar kan je hier terecht. Stappen in de culturele hoofdstad van Polen is ook geen probleem: de studentenstad kent een weelderig nachtleven. Veel leuke bars en bijzondere clubs verbergen zich achter de vele deuren in het stadscentrum: stap eens impulsief ergens binnen en ontdek een exclusieve jazzclub.

Hoe reis je naar Krakau?

  • Vanaf Schiphol vlieg je tegenwoordig alleen direct naar Warschau. Vanaf Warschau kan je gemakkelijk en goedkoop met de bus of de trein naar Krakau. Of je kan via Duitsland direct naar Krakau vliegen.
  • Een ander veelgezien alternatief om naar Polen te reizen is via een lange busreis. Niet zo snel en comfortabel als het vliegtuig, maar vaak wel goedkoop te boeken.
  • Natuurlijk kan je ook met je eigen auto gaan, maar dan is het nog wel een aardig eindje rijden.

To-Do tips in Krakau:

  • Stap een van de vele tweedehands kledingwinkeltjes binnen en dress yourself Polish style. Tweedehands is hier ook helemaal hip.
  • Drink de Poolse vlag! Een typisch Pools shotje, een mix van frambozensiroop en vodka – in de kleuren van de Poolse vlag.
  • Winkelen in Krakau is super voordelig en net zo mooi en leuk als in Nederland!

Plaats een reactie