Stedentrip Istanboel, parel aan de Bosporus

Wil je eens wat anders tijdens je stedentrip? Een exotisch reisdoel dat toch dichtbij en betaalbaar is. Een reisje naar Istanboel, de parel aan de Bosporus biedt uitkomst. Deze parel biedt u een stad met een groot historisch verleden en dat op slechts 2,5 uur vliegen van Nederland.

Imposante paleizen

Strategisch gelegen aan de Bosporus, de smalle doorgang naar de Zwarte Zee, werd Istanboel al snel het centrum van de grote Byzantijnse en Turkse rijken. Het resultaat ervan kunt u nu nog steeds bewonderen. Denk aan de paleizen. Het oudste paleis in Istanboel is het Topkapi-paleis. Een groot paleis uit het jaar 1465 met prachtige torens en binnenplaatsen, mooie vertrekken voor de haremdames en een indrukwekkende troonzaal. Maar de imposante schatkamer mag je zeker niet missen tijdens je bezoek.

Het 19e-eeuws Dolmabahce-paleis moest de huisvesting van de sultan op gelijke voet brengen met die van zijn Europese collega ‘s. Het paleis is een schitterend renaissancebouwwerk met een oogverblindend interieur, dat bovendien de kamer kent waar Atatürk in 1938 is overleden.

Prachtige moskeeën en kerken

Blauwe moskee in IstanboelDe stad kent 2 prachtige grote moskeeën, de Grote Moskee uit de 16e en de Blauwe Moskee uit de 17e eeuw. Beiden zijn een bezoek meer dan waard. En wat te denken van de Aya Sophia, vanaf zijn bouw in 532 de grootste Byzantijnse kerk van zijn tijd, die daarna van moskee overging tot museum.

Leuke bazaars

Kruidenbazaar in IstanboelIstanboel kent natuurlijk ook zijn oude markten, de bazaars. De Grote Bazaar is een van de grootste overdekte markten ter wereld. Het is een doolhof met meer dan 58 straten en 6000 winkeltjes. De grotendeels overdekte 17e-eeuwse kruidenbazaar, ook wel de Egyptische Bazaar genoemd, is een van de oudste bazaars van Istanboel. Naast allerhande kruiden kun je er tegenwoordig ook producten als noten, snoep en kaviaar kopen.

Mogelijkheid om tot rust te komen

Istanboel biedt ook voldoende mogelijkheden om tot rust te komen. Denk bijvoorbeeld aan de Basilica Cisterne, een ondergronds waterreservoir, waar spetterende waterdruppels en bijzondere muziek een speciale sfeer creëren. Zeer bijzonder is ook een bezoek aan de Prinsesseneilanden. Op deze eilanden mogen geen auto ’s rijden en zodoende heerst er op deze eilanden echt een 19e-eeuwse sfeer.

Al met al is een stedentrip naar Istanboel dus meer dan de moeite waard. Zeker gezien de lage prijzen in Turkije en de gunstige stand van de Lira op dit moment.  Het Mediterrane klimaat met veel prachtige zonnige dagen helpt natuurlijk ook mee.

Kaart van Istanboel

Plaats een reactie