Stedentrip Lissabon, de stad waar alles oud is

Lissabon is een van de oudste steden in Europa, en is ook als een van de weinige steden echt oud gebleven. Er hangt een historische sfeer en de mensen zijn altijd erg vriendelijk. Het eten in Lissabon is heerlijk en zeer gevarieerd. En er is altijd wat doen of te ontdekken in deze grote, oude stad, hoe vaak je er ook geweest bent. Voor mij is Lissabon de favoriete stad voor een stedentrip, door de ontspannen en vriendelijke sfeer die er hangt. Ook het lekkere eten en weer spelen natuurlijk een grote rol hierin, maar voor mij voelt aankomen in Lissabon ongeveer hetzelfde als thuiskomen.

Geschiedenis van Lissabon

Lissabon is een stad met een lange en rommelige geschiedenis. Een kort overzicht van de belangrijkste gebeurtenissen:

  • Geschiedenis van lissabon250 voor Christus: de Romeinen stichten de stad Olissippo
  • 711 na Christus: de Moren veroveren de stad en noemen het Lissabona
  • 1147: Lissabon word verover op de Moren na 4 maanden strijd en word christelijk. (bouw van Kathedraal Sé de Lisboa)
  • 15de eeuw: Ontdekkingsreizigers vertrekken vanuit Lissabon (bouw van Torre de Belém en Jerónimo klooster)
  • 1755 9:40 uur: Zware aardbeving waarbij 90.000 inwoners omkwamen en grote branden (bouw wijk Baixa)
  • 1932: Salazar komt aan de macht en dat brengt een dictatuur met zich mee, Portugal lijdt veel schade hierdoor.
  • 25 april 1974: Regime van Salazar is omver geworpen, en 25 April is voortaan een feestdag

Hierna is Portugal een bruisende stad geworden met veel kunst, cultuur en historie.

Bekende figuren

Sebastião de Melo: Bekend als de Markies van Pombal. Na de aardbeving en de brand in 1755 word het oude centrum van de stad opnieuw opgebouwd door Marquês de Pombal. Een van de grootste en drukste rotondes in de stad heeft een standbeeld van hem staan.

Vasco da Gama was een bekende Portugese ontdekkingsreiziger. Hij leidde de eerste expeditie naar India, en heeft daarna meerdere expedities gevoerd. Zijn stoffelijke overschot ligt begraven in het Mosteiro dos Jerónimos.

Wat is er te doen en te zien?

De dierentuin van Lissabon (Jardim Zoologico) is een grote dierentuin in het midden van de stad, vergelijkbaar met die in Antwerpen. Zeker de moeite waard om te bezoeken, want ze hebben er erg veel verschillende diersoorten in verschillende soorten verblijven. Ook is er een kabelbaan waar je in moet staan, en een grote dolfijnenshow. Er is ook een roofvogelshow, waarbij de vogels je letterlijk om de oren vliegen.

Tram 28 lissabonTram 28 brengt je door de smalle en authentieke straatjes van Lissabon. Deze tramlijn is de langste van heel Lissabon. Een enkeltje met deze nostalgische tram kost € 2,85. Met tram 28 kom je langs een hoop iconen van de stad zoals de Sé de Lisboa en ook kom je langs Miradouro de Santa Luzia. Vanuit hier kan je over de hele stad uitkijken. Ga je in het hoogseizoen en wil je met deze tram mee, zorg dat je er vroeg bij bent. Anders staat er vaak al een lange rij. De trams rijden tussen 6:00 en 22:00

Parque das Nações & Oceanário zijn twee attracties in het nieuwste gedeelte van Lissabon. Dit gedeelte van de stad is gebouwd voor de wereldexpo van 1998. Er zijn erg veel bijzondere gebouwen te zien. Het Oceanário is erg leuk om te bezoeken, dit aquarium zweeft als het ware boven het water en heeft verschillende vissoorten, otters, pinguïns, vogels en wisselende expedities. Zeker een aanrader om hier een bezoekje aan te brengen!

Castelo de São Jorge Is het bekendste kasteel van Lissabon. Dit kasteel ligt op de hoogste heuvel van Lissabon en kijkt uit over de rivier de Taag. De oudste stukken van het kasteel stammen al uit de 6de eeuw voor Christus. Vanuit het kasteel heb je een prachtig uitzicht over de hele stad.

Eten en drinken

Pasteis de belemAls je in Lissabon bent dan moet je de Pasteís de nata gaan eten bij Pastéis de Belém. Je vind dit tentje vlakbij het klooster van Jerónimo en de torre de Belém. Je kunt het niet missen want meestal staat er een lange rij buiten van mensen die wat willen afhalen. Je kunt er ook rustig gaan zitten, dan ben je vaak sneller aan de beurt, maar er word dan wel van je verwacht dat je het daar opeet

Verder is Lissabon (net als de rest van Portugal) een echte vis stad. De vis word daar vers gevangen uit de nabijgelegen wateren en word goed en vers bereid. Een voor ons vreemde gewoon is het vervangen van de aardappelen of frites door chips. Dus als je een stuk vlees op je bord krijgt met sla en chips, is dat geen vergissing van de chef.

Portugal is net als Spanje het land van de wijnen, de wijnstreek D’ouro is waar bijna alle Portugese wijnen en port vandaan komt. De Portugezen drinken graag een glaasje van de sterke rode port, maar hebben ook een zeer frisse witte wijn, genaamd vinho verde, wat letterlijk groene wijn betekend. Deze wijn is in Nederland ook gewoon verkrijgbaar, en gaat heerlijk bij witvis, of gewoon op een warme zomer-avond.

Hotels

Er zijn in Lissabon diverse hotels, deze zijn echter vrij prijzig, zeker in het hoogseizoen. Lissabon is omgeven door mooie, knusse kustplaatsjes waar ook goed een hotel te vinden is voor een lagere prijs. De treinen in Portugal zijn goed en kosten nagenoeg niets.

Winkelen

In Lissabon zijn er meerdere winkelcentra te vinden. Het grootste en modernste winkelcentrum bevind zich in het Parque das Nações en heet Centro Vasco da Gama. Dit winkelcentrum ligt gelegen aan een van de modernste stations van Lissabon. Dit treinstation is een hoogstandje van de architectuur en is gebaseerd op een vissenskelet. Op de bovenste verdieping van dit winkelcentrum vind je diverse eettentjes en zelfs een bioscoop. Verder zijn er 3 volledige verdiepingen met verschillende soorten winkeltjes en een supermarkt.

Vliegen naar Lissabon

Vliegen naar Lissabon kan vanaf alle grote luchthavens in Nederland. Met de meeste nederlandse maatschappijen kom je aan op terminal 2 van het vliegveld van Lissabon, vanwaar je met een pendelbus naar terminal 1 en de bagagebanden word gebracht. Vlieg je met de portugese maatschappij TAP, dan land je direct op terminal 1. Ook bij het vertrekken is dit van toepassing. Vergelijk goed welke vluchten het goedkoopst zijn, en ga je buiten het hoogseizoen dan is het utieraard het goedkoopste. In Lissabon is het tot in Oktober goed weer, zodat je er ook dan in een korte broek en een t-shirt rond kan lopen. Dus ben je op zoek naar een goedkope vlucht naar Lissabon? Kijk dan op deze site.

Reisgids Lissabon

Time to momo reisgids LissabonAls je naar Lissabon gaat voor een midweek of weekend, dan is het leuk om alle hotspots te kunnen bekijken. De Time to momo reisgidsen (voorheen 100% reisgidsen) bieden de leukste plekjes. Het leuke aan de Time to momo reisgids is dat het geschreven is in samenwerking met mensen die daadwerkelijk in Lissabon wonen. Hierdoor kom je op plekken waar je normaal als tourist niet komt. Op de site van Time to momo vind je een klein voorproefje van wat je in de reisgids kan verwachten. Ook bevat deze reisgids informatie over eten en drinken, hotels en winkelgebieden. Bestel daarom je Time to momo reisgids voor Lissabon hier. Wil je helemaal mobiel blijven is er ook de Time to momo App voor Lissabon.

Kaart van Lissabon

Plaats een reactie