Stedentrip Londen: de grootste stad van Groot-Brittannië

Londen is een wereldstad van flink formaat. De totale stad is zo groot als de provincie Utrecht. De stad komt regelmatig voor in films en is een populaire bestemming voor mensen die houden van winkelen en kleine straatjes en steegjes. In de winter (zeker in de decembermaanden) word Londen omgetoverd tot een waar kerst-paradijs. Er hangt dan een onvergetelijke sfeer en soms voel je je alsof je in een Harry Potter film bent beland. Gelegen aan de Theems was het al sinds de Romeinse tijd een ideale havenplaats waar vanuit vele schepen vertrokken. Of het nu was op weg naar nieuwe werelden of het veroveren en oorlog voeren met andere landen. De stad ligt dan ook op slechts enkele uren van de kust en is met de tunnel, trein of veerboot prima te bereiken. Je bent er dan vanuit Nederland bijna net zo snel als in Parijs.

Kaart van oud LondenLonden bestaat uit een aantal deelgemeenten die op hun buurt weer uiteenvallen in een aantal wijken. Veel van deze wijken waren vroeger kleine dorpjes die door het groter groeien van de stad aaneen zijn gegroeid. Zo kent iedere wijk zijn eigen sfeer en charmes. Van statige herenhuizen uit de victoriaanse tijd tot intieme pleintjes en markten of zelfs een Chinese wijk, London is erg divers. De stad kent maar liefst 5 inschrijvingen op de werelderfgoedlijst en staat barstenvol monumenten. Vaak diende stad als decor voor speelfilms. Of het nu James Bond of Sherlock Holmes is de straten en pleinen komen een ieder bekend voor. De Big Ben, de Tower Bridge en het House of parlements, de grote rode bussen die door de straten heen rijden. De meest geijkte sfeerbeelden van London kent bijna iedereen. Er is echter veel meer te ontdekken.

Wat is er te zien in Londen?

Trafalgar Square

is het meest indrukwekkende plein van Londen. Het meest opvallende monument op het plein is Nelson’s Column. Deze 46 meter hoge zuil is daar geplaatst ter ere van Horatio Nelson die in het jaar 1895 de dood vond tijdens de gewonnen slag bij Trafalgar. Admiraal Nelson wordt nog steeds bewonderd voor de manier waarop hij de slag bij Trafalgar uitvoerde. Zijn tactiek bezorgden de Britten de overwinning, waarna ze hun rijk snel uit konden breiden. Op Trafalgar Square vind je verder de gratis toegankelijke National Gallery, de kerk van St.-Martin-in-the-Fields en indrukwekkende fonteinen. Aan de zuidwestkant staat de Admiralty Arch. Als je onder de arcaden doorwandelt loop je via The Mall recht op Buckingham Palace af.

London Eye

is het grootste reuzenrad ter wereld. The London Eye heeft een doorsnede van 135 meter en kan maar liefst 800 passagiers tegelijkertijd laten genieten van het uitzicht over London. Je kan het beste vooraf online reserveren. Via de fasttrack ingang kun je dan de wachtrij vermijden. Het reuzenrad was oorspronkelijk onderdeel van de millenniumviering. Het zou slechts tijdelijk blijven staan. De populariteit onder toeristen en de inwoners van Londen hebben ervoor gezorgd dat het rad er nog steeds staat.

Passagiers worden in geheel afgesloten cabines langzaam rondgedraaid. Het feit dat ze geheel afgesloten zijn is bij koeler weer en/of regen zeker aangenaam. De cabines hangen aan de buitenkant van het wiel, waardoor er een vrij uitzicht in alle richtingen mogelijk is. Wie wil en er het geld voor over heeft die kan een hele cabine afhuren voor een feestje.

Covent Garden

Covent Garden Londen

In het weekend bezoeken is vaak erg druk. Je kunt dan bijna over de hoofden lopen in Covent Garden Market. Dit is een van de meest geliefde plekken onder toeristen en locals. In en rondom Covent Garden Market kun je uitstekend eten, drinken en winkelen. De gezellige drukte in het weekend trekt ook veel straatartiesten. Wie leuke souvenirs wil kopen die moet op de Apple Market kijken. Hier vind je kraampjes met handgemaakte artikelen. De naam Apple Market stamt nog uit de tijd dat in het marktgebouw een groente- en fruitmarkt was.

Theaters

zijn in Londen in overvloed te vinden. Londen is ‘the place to be’ als het gaat om het theater. De stad telt enorm veel grote maar zeker ook kleinere theaters. Grote musicals, maar ook comedy, ballet, klassieke muziek en alle vormen van toneel is, in Londen kun je je hart ophalen. Voor de populaire opvoeringen moet je tijdig kaarten kopen. Rondom Piccadily Circus en Leicester Square zijn ook kantoortjes waar je theaterkaarten kunt kopen. Pas op: koop geen toegangskaarten op straat. Allereerst is het illegaal, ten tweede is de kans heel erg groot dat je valse kaartjes koopt.

Parken

vind je ook veel terug in Londen. Het grootste en veruit populairste park van Londen is Hyde Park. Naast wandelen, spelen en genieten van de natuur komt men hier ook voor waterpret. Het tussen Hyde Park en Kensington Gardens aangelegde meer Serpentine is vooral tijdens de zomermaanden erg in trek om te zwemmen of om met een waterfiets of een bootje te verkennen. Een park waar vooral toeristen doorheen lopen is St. James Park. Dit park ligt recht tegenover Buckingham Palace en is een populair wandelroute tussen het paleis en de plek waar de paardenparade van de wachters gehouden wordt. In St. James Park kun je allerlei vogels spotten.

Tate Modern

is een van de musea voor moderne kunst in Londen. Het museum is ondergebracht in een oude elektriciteitscentrale. Het heeft een enorme centrale hal waar vroeger grote machines stonden. Tegenwoordig wordt dit gebruikt voor enorme kunstobjecten. Er zijn vaste collecties van o.a. Kandisnky, van Gogh en Picasso alsook steeds wisselende tentoonstellingen. De entree voor de vaste collectie is gratis, voor de wisselende tentoonstelling niet. Bovenin het museum is een café, restaurant waar je met een prachtig uitzicht op de Thames en Saint Paul’s Cathedral wat kunt eten of drinken.

Vlakbij Londen vind je ook de volgende steden waar je zeker een kijkje moet gaan nemen:

Uit eten

De reputatie dat je in Engeland vooral vet eten voorgeschoteld krijgt is in Londen al lang verleden tijd. De traditionele Britse keuken is vooral in centraal Londen al lang grotendeels vervangen door de trend van vers, smakelijk en vooral ook gezond eten. Het aantal plekken waar je gewoon op straat van fish’n’chips kunt genieten is de afgelopen jaren een stuk afgenomen. Men eet tegenwoordig liever een gezond broodje, sushi of soep. Wie gebakken vis met frieten wil eten die zal dat in de pub moeten doen. Wie uit wil eten in Londen die kan uit bijna iedere keuken kiezen. Als echte wereldstad is het aanbod in Londen zeer breed. Kijk voor het recente aanbod op internet en in Time Out Magazine London aangezien er elke week nieuwe restaurants bijkomen en oude verdwijnen.

Reizen in en naar Londen

Met het vliegtuig naar Londen

Vanuit diverse Nederlandse luchthavens kun je naar Londen vliegen. Londen telt meerdere luchthavens waarvan Heathrow de grootste is en Gatwick de tweede. Vanuit Rotterdam kun je ook naar London City vliegen. Luton en Stansted hebben een minder goede verbinding met de stad. Vanuit Heathrow kun je met de Heathrow Express nar Paddington Station reizen en daarna per metro of bus verder.

Vanaf Londen Gatwick heb je een soortgelijke optie: de Gatwick Express. Deze rijdt in een half uur naar Victoria Station. Wie goed gaat zoeken die zal zien dat er veel verschillende combinaties mogelijk zijn wat betreft vertrekluchthaven en aankomstluchthaven. Ook zijn er soms grote verschillen in prijs. Het is daarom belangrijk goed op een rijtje te zetten hoeveel reistijd je in totaal kwijt bent (vanaf huis tot hotel) en wat de verschillende prijskaartjes zijn. Soms kan een goedkoop vliegticket je veel extra reistijd opleveren. Dat gaat allemaal ten koste van je tijd in Londen. Een vliegticket naar Londen boeken kan bijvoorbeeld bij KLM.

Openbaar vervoer

De afstanden in Londen zijn erg groot dus je wilt niet alles te voet hoeven doen. De stad heeft echter een uitstekend netwerk van metro’s, bussen en treinen. De London Tube behoort tot de oudste ter wereld en wordt dagelijks door miljoenen mensen gebruikt.

Het voordeligst is het om een Oyster Card te kopen, een OV-chipkaart die alleen in Londen gebruikt kan worden. Een oyster card is oneindig geldig en is onder andere te koop op luchthaven London Heathrow. Je kunt de kaart ook online kopen.

Verblijf in Londen

Hotels in Londen zijn duur. Wie goed zoekt die zal zien dat er enorm veel verschil is in de soorten accommodaties, de ligging en de tarieven die gehanteerd worden. Het is een goed idee om tijdig een hotelkamer te boeken die gratis te annuleren is. Tussentijds kijken we enkele keren of er leuke aanbiedingen zijn, het liefst ook gratis annuleerbaar. Dan maken we een nieuwe boeking en annuleren de eerste. Vlak voor vertrek komen er soms per e-mail nog leuke aanbiedingen voor Londen binnen. Als hier iets leuks tussen zit kun je je boeking nogmaals wijzigen. Met deze methode kun je soms honderden euro’s besparen.

In Londen vind je een aantal fraaie designhotels. Een mooi voorbeeld hiervan is het in de wijk Southwark gelegen citizenM. De benedenverdieping vormt een moderne interpretatie van een enorme woonkamer annex keuken en bar. De kamers meten nog geen achttien vierkante meter maar zijn zeer efficiënt ingericht. Het hotel is niet goedkoop, maar wel betaalbaar. De manier waarop het hotel en de kamers ingericht zijn is uniek en mede daarom zijn prijs wel waard. (20 Lavington St, London SE1 0NZ)

Een ideale tool om de prijzen van hotelkamers in Londen met elkaar te vergelijken is Trivago. (www.Trivago.nl)

Meer hotels en appartementen vind je op….

Tip: In Londen betaal je met het Britse pond. De koers tussen de euro en de Pound Sterling varieert. De afgelopen jaren varieerde de koers van de Pond tussen de € 1,10 en € 1,30 euro. Er zijn in Londen veel geldautomaaten. Veel banken rekenen commissie voor het pinnen, toch is pinnen nog steeds voordeliger dan ter plaatse geld wisselen. Dat komt omdat wisselkantoren en banken een minder gunstige wisselkoers hanteren bij contant geld wisselen.

Uitgaan in Londen

Het wekelijkse magazine Time Out London is de beste manier om te weten wat er die week te doen is in de stad op het gebied van uitgaan, film, theater, uit eten en allerlei culturele evenementen. Naast een actuele agenda staan er ook recensies en artikelen in. Time Out is vooral in Londen een begrip. De betere hotels bieden hun gasten vaak een exemplaar aan op hun hotelkamer. Op de website kun je online kijken wat er te doen is in Londen.

Reisgids voor Londen

Time to momo reisgids LondenGa je naar Londen en wil je niets missen? Neem dan de Time to momo reisgids voor Londen mee. Hierin staan 6 wandelingen waarmee je alle hoogtepunten van de stad ziet. Ook kom je langs leuke tentjes die alleen bekend zijn bij de locals. Dit komt omdat de Time to momo reisgidsen altijd geschreven worden in samenwerking met iemand die in de stad woont en alles kent. Ook zit er een super handig klein kaartje in waar alles nog een keer op staat. Mocht je liever je telefoon meenemen dan een boekje, dan is er ook de Time to momo app voor Londen.

Plattegrond van Londen

Plaats een reactie