Stedentrip Nantes, Historische havenstad met een bijzondere ambiance

Wie aan een vakantie in Frankrijk denkt, denkt in Nederland niet gauw aan Nantes. En dat zou wel eens een misvatting kunnen zijn. Vele bezienswaardigheden uit haar rijke historie als havenstad en oude hoofdstad van Bretagne zijn er bewaard gebleven. Deze zorgen er samen met een gezellig en uitnodigend stadscentrum voor dat de stad goed scoort bij toeristen.

Oude historische gebouwen

Cure de Saint NicolasEen van de oudste gebouwen van de stad is de Cathedrale St. Pierre. Een gotisch kathedraal uit 1434, waarin zich de graftombe van de Bretonse hertog Frans II bevindt. Dit beroemde renaissancekunstwerk van beeldhouwer Michel Colombe stamt uit het begin van de 16e eeuw. Het oudste lokale bouwwerk blijft evenwel het Chateau des ducs de Bretagne. Een 10e eeuws hertogelijk paleis dat in 1466 herbouwd werd door Frans II. In het kasteel kunt u het historisch museum bezoeken dat als een van de belangrijkste van Frankrijk geldt. Hier komt u meer te weten over het Edict van Nantes of de historie van de stad in de koloniale periode en haar rol in de slavenhandel.

Andere bezienswaardigheden

Kathedraal van NantesIn het begin van de 18e eeuw werd Nantes als centrum voor de koloniale handel de belangrijkste havenstad van Frankrijk. Uit deze bloeiperiode stamt het Ile de Feydau. Een oude stadswijk waar vooral tussen 1750 en 1800 prestigieuze huizen van rijke handelaren werden gebouwd. Deze grandeur is nog steeds zichtbaar en maakt de wijk daarom erg interessant. Van recentere datum, maar niet minder interessant, is de cite radieuse van de architect Le Corbusier. Een stedenbouwkundig genie die in de voorstad Reze een prachtige wijk in stervorm heeft aangelegd.

Stad van het goede leven

Park in NantesDe stad kent echter nog meer bezienswaardigheden die een bezoek erg aangenaam maken. Voor kunstliefhebbers is er zo b.v. het Palais Dobree. Een 19e eeuws neogotisch paleis met een bijzondere collectie particuliere kunst. Maar ook het Musee des Beaux Arts de Nantes met indrukwekkende collecties van Monet, Kandinsky of Chagall mag er zeker zijn. Voor mensen die van mooie winkelpassages in Belle-Epoque stijl of Jugendstilcafe ‘s houden is er dan nog het Quartier Greslin. Een 19e eeuwse stadswijk in het centrum van de stad. In het moderne deel van het centrum is het door de vele leuke restaurantjes en terrassen echter ook goed toeven. Zelfs wandelaars en natuurliefhebbers zullen er zich door de schitterende parken die het centrum omgeven, goed weten te vermaken. Nantes ligt maar op 1,5 uur vliegen van Amsterdam, vergelijk hier de tickets. Uiteraard is Nantes ook met de trein of auto te bereiken. Wat weerhoudt je er nu nog van om deze kleurrijke stad te bezoeken?!

Plaats een reactie