Stedentrip Quimper, het meest Bretons van Bretagne

Deze voorstad van het departement Finistère behuisd ongeveer 60.000 ‘Quimpérois’ en wordt vaak gezien als de meest Bretonse stad van Bretagne. Wij bespreken hier waarom dat zo is.

Folklore van Quimper

Scheepswrakken in QuimperÉén van de redenen waarom de stad zo Bretons is, is het Festival de  Cornouaille, wat plaatsvindt in de laatste week van Juli. Op dit festival wordt de folklore die Bretagne rijk is tentoongesteld, samen met de Keltische geschiedenis die verweven is met de geschiedenis van Quimper. Tijdens het festival wordt er veel gedanst in de traditionele kledij en wordt de de Bretonse volksmuziek ten gehore gebracht. Hierbij moet je denken aan doedelzakken, draailieren en verdere exotische instrumenten. Naast dit kleurrijke festival is Quimper ook de oude hoofdstad van La Cornouaille, wat een district is binnen Bretagne.

Bezienswaardigheden in Quimper

Aardewerk uit QuimperNaast de traditionele folklore is er nog veel meer te zijn in dit Bretonse stadje. Zo is er de kathedraal Saint-Corentin, die is gebouwd in de 13e tot de 15e eeuw. Deze kathedraal behoort tot de meest volmaakte Gotische bouwwerken in Bretagne en is zeker een bezoekje waard. Daarnaast is het een aanrader om door het centrum te banjeren, waar je kan genieten van de prachtige façades van de huizen. Deze rijk versierde gevels doen vooral denken aan de gevels die je in verschillende dorpjes in Duitsland terug vindt. Opvallend zijn ook de scheepswrakken die in de rivier de Odet liggen. Door de grote eerbied die de Quimpérois hebben voor hun schepen, weigeren ze ze met hun eigen handen weg te slepen, en dus laten ze de natuur het werk doen. Verder kun je ook op cultureel vlak prima aan je trekken komen, gezien het feit dat het er een Musée des Beaux-Arts aanwezig is. Deze bevindt zich net naast de oude kathedraal en is leuk om doorheen te wandelen. Quimper staat ook bekend om zijn aardewerk. Je moet er van houden, maar als het je stijl is dan kan je hier je hart ophalen.

Plaats een reactie