Stedentrip naar Rome, centrum van het oude Romeinse wegennet

Een van de steden die voor eenieder het meest tot de verbeelding spreekt is Rome. Decor voor veel films en boeken is het een stad vol romantiek, historie, een rijke keuken en Italiaans temperament. Je vindt overal in Rome continu het contrast tussen nieuw en oud, en tussen commercie en authenticiteit. De grootste modeketens hebben er hun winkels, terwijl je op andere plekken struikelt over pizzeria’s en ijssalons. De immense stad heeft rond de 3 miljoen inwoners die zich iedere dag in het drukke verkeer van stad begeven. Rome mag zich sinds 1871 hoofdstad van Italië noemen en draagt dit dagelijks uit met passie en trots. Een stedentrip naar Rome is dan ook iets wat bovenaan vele, vele verlanglijstjes prijkt.

Wonderen bestaan nog in Rome

Rome is het symbool van het oude Rome. Op vele plekken vind je er verwijzingen naar de oudere tijden en soms zijn er nog hele gebouwen intact gebleven. Het meest bekende voorbeeld is uiteraard het Colosseum, maar ook de Trevifontein en de Spaanse Trappen zijn grote trekpleisters. De Trevifontein is de grootste fontein van Rome. Met een hoogte van 26 meter en een breedte van 22 meter neemt het enorm veel ruimte in beslag en trekt het veel toeristen. Al in 1732 werd er gestart met de bouw van de fontein in opdracht van Paus Clemens XII. In het Romeinse keizerrijk was het namelijk de gewoonte om monumenten te bouwen op plekken waar water de stad in stroomden. Uit bijgeloof zie je zowel inwoners van de stad als vele toeristen een muntje de fontein in werpen, over de schouder. De Spaanse Trappen zijn al in aanbouw gegaan medio 1723 en worden in de lente versierd met vele bloemen.

Colosseum

Misschien wel het bekendste gebouw in Rome is het Colosseum. Een andere naam voor het bouwwerk is het Flavisch Amfitheater en bestaat al sinds de eerste eeuw na Christus. Zoals de naam al aangeeft deed het Colosseum dienst als amfitheater in het Romeinse rijk. Het heeft maar liefst een omtrek van 527 meter en bood in hoogtijdagen plaats aan maar liefst 50.000 mensen. De keizer had zijn eigen speciale loge. Alle aanwezigen genoten van diverse soorten spelen die ter ere van verschillende gelegenheden georganiseerd werden in het Colosseum. De bekendste zijn uiteraard de gladiatorengevechten, waar strijders het onder meer opnamen tegen leeuwen tot de dood. In de film ‘Gladiator’ is dit onderwerp erg populair geworden. Hoewel door verschillende strijden, natuurverschijnselen en andere oorzaken het Colosseum op sommige plaatsen flink beschadigd is, bezoeken vele duizenden bezoekers het gebouw nog dagelijks en werd het in 2007 tot een van de zeven moderne wereldwonderen uitgeroepen.

Vaticaanstad

Een bezoek in Rome gaat voor veel mensen gepaard met een bezoek aan Vaticaanstad. Vaticaanstad is een eigen staat en bovendien de kleinste ter wereld. Het meest beroemd is de staat vanwege de Paus en als het huis van de rooms-katholieke kerk. Er wonen nog geen 1000 mensen, voornamelijk geestelijken, en is vooral drukbezocht door toeristen. Op het Sint-Pietersplein vind je de bekende Sint-Pietersbasiliek. Andere bezienswaardigheden zijn de wereldberoemde Sixtijnse kapel, evenals de vele Vaticaanse tuinen en musea. Hoewel Vaticaanstad als het ware een enclave vormt binnen Rome en er verschillende eigen diensten actief zijn, is het als toeristen doorgaans eenvoudig om vanuit Rome over te steken naar Vaticaanstad en je door de unieke en heilige plaats te laten bewonderen.

De Italiaanse keuken

Een stedentrip naar Rome bestaat natuurlijk niet alleen uit het zien van bijzondere gebouwen en unieke plaatsen. Ook de Italiaanse keuken is wereldberoemd en in het hart van het land is het goed toeven wat betreft eten en drinken. Je vindt er vele soorten restaurants en bars die voor iedere soort liefhebber en portemonnee de meest diverse Italiaanse gerechten op tafel brengen. Je kunt je etentje of borrel zo duur maken als je zelf wilt, en op veel toeristische plaatsen zal je ongetwijfeld de hoofdprijs betalen. Voor de doorzetters zijn er echter tal van romantische en gezellige straatjes te vinden waar je voor een redelijke prijs een pizza, carpaccio of pasta kunt bestellen. Een echte Italiaanse wijn mag hier uiteraard niet bij ontbreken, de limoncello achteraf evenmin. Voor de zoetekauw is er de keuze uit enorm veel rijkverzorgde toetjes. Denk aan de befaamde tiramisu, of simpelweg een goed kopje espresso. Voor een borreltje na hoef je niet ver te zoeken, want naast de wijnen en bieren van Italië kun je uiteraard niet om de amaretto heen.

Een vlucht naar Rome

Veel vliegtuigmaatschappijen vliegen op Rome. Een stedentrip naar de beroemde stad is daarom zo geboekt. Via Momondo vind je de beste deals om een vlucht naar Rome te boeken. Je kiest de plek vanaf waar je wilt vliegen, met hoeveel mensen en op welke manier, en Momondo kiest de beste opties voor je uit. Je krijgt een duidelijk overzicht van populaire of juist rustige momenten om Rome te bezoeken, wat een verschil kan maken voor je portemonnee. Door de beste opties op een rij te zetten voor je, kan je een reis uitkiezen die het meest geschikt is voor jouw wensen. Bovendien kan Momondo je al helpen met veel voorbereidingen op je stedentrip naar Rome. Naast informatie over de stad en diens bezienswaardigheden zijn er allerlei praktische zaken waar Momondo je op voorbereidt. Zo boek je direct een hotel en kan er een huurauto klaastaan bij aankomst op het vliegveld.

Ontspannen op reis

Nadat je via Momondo je vlucht geboekt en eventueel zaken als hotels en auto’s geregeld hebt, is het tijd om op reis te gaan. Rome zal je hierin niet teleurstellen. Je neemt je eigen euro’s mee wat pinnen vergemakkelijkt en omrekenen van de valuta scheelt. Ook zit je in dezelfde tijdzone als Nederland, zodat je geen tijd verliest om alles uit je stedentrip te halen. Bovendien is het vaak erg mooi weer in de stad. In de winter duiken de temperaturen niet ver naar beneden, terwijl de teller in de zomer op tropisch uitkomt. Een stedentrip naar Rome vormt bij voorbaat al een onvergetelijke reis.

Kaart van Rome

Plaats een reactie