Stedentrip tip: Wenen

Als je aan Wenen denkt, denk je al snel aan de klassieke Weense wals, de majesteuse paleisgebouwen en aan de bekende keizerin “Sissi” Elisabeth, in ons geheugen gegrift staat door Romy Schneider’s filmische belichaming. De hoofdstad van Oostenrijk is een van de meest dromerige, culturele en klassieke wereldsteden. Typische Weense lekkernijen zijn er in veel verschillende maten. Zo moet je als bezoeker aan Wenen een Semmel-broodje eten, kan je ook een stuk (chocolade) Sachtertorte niet vergeten, loop je ongetwijfeld een middag met een Pretzel over straat en als je dan nog niet genoeg hebt gehad  zijn ook de Weense Neapolitaner (chocoladewafels) verrukkelijk.

Er op uit in Wenen

Maria-theresien-platz in WenenMaar als je je dag op ‘authentiek’ Weense wijze wilt doorbrengen, is je eerste stop het centraal gelegene Museumquartier.  Dit is niet alleen het centrum van de stad, hier vindt je ook de meeste musea, alle op slechts een steenworp afstand van elkaar. Onder andere het Natuur Historisch Museum: een supertip voor iedereen die wel van natuur, biologie en geschiedenis houdt. Het NHM is een reusachtig museum en biedt alle mogelijke biologische schepsels in opgezette vorm in de omgeving van een van de mooiste gebouwen die je ooit hebt gezien. Door het oogverblindende historische gebouw en de mooie realistische vormgeving van de diersoorten heb je het gevoel door een ouderwetse dierentuin te lopen. Maar het Museumquartier heet niet voor niets het Museumquartier. Direct tegenover, ernaast en aan de andere kant van de straat puilt het hier uit van andere culturele versnaperingen. Van oude tot moderne schilderkunst, historische mummies en geschiedkundige wetenswaardigheden – je kan hier dagen doorbrengen met het slenteren door musea.

Schloss Schönbrunn – Als keizerin Sissi in Wenen

Maar Wenen heeft veel meer te bieden dan musea. Zo zijn er ook veel bezienswaardigheden die van buitenaf al het bezichtigen waard zijn. De bekendste attractie van Wenen is ongetwijfeld het Schloss Schönbrunn, waar keizerin Sissi vroeger zelf heeft gewoond. Het Schloss biedt dan ook een interessante tour aan die je langs alle kamers van het kasteel voert. Zeker het bekijken waard en lang niet saai! Maar ook  het architectonische hoogstandje het Hundertwasserhaus is een bezoekje waard. Ook de grote kathedraal in een ander centraal gedeelte van de stad, de Stephansdom zal je zeker tegen komen tijdens een bezoek aan Wenen.  Maar ook voor de minder cultureel verantwoorde bezoeker is er meer dan genoeg te doen en te beleven in de Oostenrijkse hoofdstad. Je kan lekker winkelen in een stijlvolle omgeving rondom de Stephansdom, ’s avonds gezellig uit eten in een typisch Weens restaurants of voor een eetgelegenheid met een meer internationale allure (én keuken) gaan.

Een andere bijzondere attractie – geschikt  voor jong en oud –  in Wenen is de Prater. In dit voormalig keizerlijk jachtgebied is nu een gigantische kermis (die meer de afmetingen van een attractiepark heeft bereikt) te vinden. Hét symbool van de Prater en van Wenen is het in 1897 gebouwde reuzenrad dat boven alle andere gebouwen uit torent.


Tips voor een bezoek aan Wenen:

  • Omdat Wenen een grote stad is, is het verleidelijk om alleen de (toeristische) centrale gebieden te bezoeken. Echt zonde, dus pak op een dag de kaart erbij en loop naar een minder bekend stadsdeel voor een verrassende ervaring.
  • Als je verder weg wilt dan de benenwagen je dragen kan, dan neem je de U- en S-Bahn of de tram. Goedkope dagkaartjes regel je via de Wiener Schnellbahn.
  • In de zomer kan het heet worden in de stad. Zoek verkoeling aan de Donau. Reis met de U1  naar het Donauinsel, daar betaal je een paar euro toegang voor een goed onderhouden badgebied (incl. ligweides en schone douches) en spring je zo de frisse en heldere Donau in.
  • Een dagje naar de dierentuin is een ervaring in Wenen. Op het terrein van het Schloss Schönbrunn is een mooie (oud-)keizerlijke dierentuin te vinden.  En het is een van de weinige Europese dierentuinen met reuzenpanda’s. Dan kun je het verblijf mooi gaan vergelijken met die in Rhenen.

Hoe reis je naar Wenen?

Wenen is natuurlijk met de auto te bereiken. Maar dan ben je zo’n halve dag aan het reizen. De benzinekosten zullen er dan ook niet om liegen. Wat ik dus wederom van je ga vragen is om te vergelijken. Ga kosten berekenen en waar jij het meeste waarde aan hecht. Wat ga je precies doen? Ik zou er persoonlijk zelf voor kiezen om te vliegen. Dan heb je namelijk de meeste tijd om de stad te bezichtigen. Hier kun je een vliegreis makkelijk vergelijken. Vind je dit te duur? Dan overweeg eens om met de trein te gaan. Wellicht dat dit ook interessant is qua kosten.

Plaats een reactie