Stedentrip Valencia, de ruwe diamant van Oost-Spanje

Valencia, de op twee na grootste stad van Spanje én de op twee na grootste economische motor van Spanje. Een belangrijke stad dus, maar waarom horen we er zo weinig over? Wij zetten wat bezienswaardigheden op een rij, zodat je de stad wat beter leert kennen.

Onontdekte schoonheid

Monument in ValenciaValencia is van oudsher een handelsstad. Al sinds de Moorse tijd is Valencia een strategisch punt op meerdere  handelsroutes, waardoor de stad vaak ver- en heroverd werd. Rond het jaar 1400 kreeg de stad eindelijk een stabiele periode, waarin de economie (en de stad zelf) flink groeide. Ook werden er in deze periode veel kerken en kathedralen gebouwd, die tot op de dag van vandaag te bezichtigen zijn. Een mooi voorbeeld is de Iglesia de Santa Catalina. Een kerk die bovenop een moskee werd gebouwd in het jaar 1245. Alhoewel de kerk meerdere malen is gerestaureerd, blijft het een fraai gezicht om deze kerk, te midden van flatgebouwen te aanschouwen. Nog een aanrader is om naar het centrum van de stad te gaan, ofwel het Plaza del Ayuntamiento. Dit plein is letterlijk het epicentrum van de geschiedenis van Valencia, waar vroeger de paleizen van heersers stonden. Tegenwoordig wordt het plein omringt door gebouwen uit de jaren 20′ en 30′, met prachtige façades. Wederom is hier een groot contrast tussen oud en nieuw, wat vaker terug te vinden is in deze stad.

Valencia is rijk aan cultuur

Strand van ValenciaDoordat Valencia al werd gesticht in het jaar 138 voor Christus, behelst het een schat aan cultuur en historie. Dit vind je vooral terug in de vele musea die aanwezig zijn in de stad, maar ook in de eerder besproken kerken. De historie vind je ook terug in bijvoorbeeld het 15e eeuwse La Lonja de la Seda (de Zijde Beurs), waar vroeger de machthebbende kwamen om hun zijde in te kopen. Dit gebouw ligt naast de Mercado Central, gebouwd in 1928, waar vooral streekproducten in trek zijn. Heb je even genoeg van de stad? Dan ga je met gemak naar één van de vele stranden. Met ruim 15 kilometer aan zandstrand is er altijd wel een plekje te vinden om van het weer en de zee te genieten. En is het strand niks voor jou? Dan duik je snel even een park in om te ontsnappen van de drukte en te genieten van de rust.

Valencia is al met al een prachtige stad, mits je door de, wat logge, nieuwe architectuur heen kan prikken. De stad is rijk aan historie en cultuur en zeker een bezoek waard. Door de ideale ligging ten opzichte van Madrid, Barcelona en de kust, is er voor elk wat wils. Ben jij zelf al eens in Valencia geweest en wil je je ervaring delen? Laat dan een berichtje achter in de comments. Lees verder in ons complete bericht over een stedentrip naar Valencia.

Plaats een reactie