Stedentrip Vannes, aan de gelijknamige rivier de Vannes

Huizen in VannesDe ‘Ville d’Art et d’Histoire’ – zo presenteert de hoofdstad van het département Morbihan met haar 45.000 inwoners zich – wordt in de zomer door veel straatmuzikanten en toeristen bezocht. Als in vroeger tijden liggen de boten vlak voor de stadspoort. Rondom de kathedraal zou de middeleeuwse aanblik bijna volmaakt zijn als er geen ansichtkaartenmolens stonden en de minitrein voor toeristen niet reed. Buiten de stadsmuren, die grotendeels behouden zijn, breidde Vannes zich in de 19de en 20ste eeuw uit. De naam van deze stad stamt af van de Gallische stam Veneti.

Uitstapjes in de buurt van Vannes

De stenen van CarnacVanuit Vannes kun he mooie uitstapjes naar de Golfe du Morbihan en omgeving worden maken. Vele honderden eilanden en eilandjes, die afhankelijk van de getijden verdwijnen of verschijnen, steken boven de ‘kleine zee’ (Bretons Mor Bihan) uit. Belangrijke megalithische monumenten duiden op een bewogen tijd, 4000-6500 jaar geleden. Hoewel de golf al lange tijd gevormd is – door de steeds stijgende zeespiegel – treft men tegenwoordig soms nog enkele nieuwe megaliet vondsten op eilanden of in zee aan. De beslissende zeeslag van de Romeinen tegen de Veneters (een Keltisch volk in Bretagne) werd in de golf in Caesars aanwezigheid in het voordeel van de veroveraars beslecht. De grootste betekenis kreeg de stad Vannes in de Middeleeuwen omdat hier het Bretonse parlement gevestigd was. In 1532 werd hier ook de unie van het hertogdom Bretagne met Frankrijk getekend.

Bezienswaardigheden in Vannes

 • Cathédrale St-Pierre

  Aan de voornamelijk laatgotische kathedraal werd 600 jaar gewerkt en werden steeds weer veranderingen uitgevoerd. In de 13de eeuw begonnen de werkzaamheden voor de derde kerk op deze plaats. De ronde zijkapel  (1536-37) geldt als een uniek voorbeeld van de renaissance-architectuur in Bretagne. Hier worden de relikwieën van de heilige Vincent vereerd, die in 1419 in Vannes tijdens een gebed stierf. Achter de kooromgang bevindt zich de ingang naar een andere gotische kapel, aan de zijkant van deze kapel loop je naar de kerkschat (trésor).

 • Hôtel de Ville

  Het massieve stadhuis aan de Place marchais stamt uit 1862, in classicistische stijl ontworpen door de architect A. charier.

 • Le jardin aux Papillons

  Bananenbomen, palmen en honderden kleurrijke vlinders. In deze grote vlindertuin fladderen deze vlinders vrij rond en kan jij ze van dichtbij bewonderen. De vlindertuin is te vinden bij het aquarium van Vannes en een kaartje kost € 10,90 voor een volwassene en kinderen tussen de 4 en 11 jaar betalen € 7.60 voor een ticket.

 • Aquarium

  Opmerkelijke architectuur aan de ingang van het aquarium. In dit aquarium in Vannes kan je in ongeveer 50 bassins allerlei dieren terugvinden. Vele soorten exotische vissen, zeepaardjes, haaien en zelfs krokodillen vind je er terug. Een kaartje voor dit aquarium kost € 13,- voor een volwassene en € 8,90 voor kinderen tussen de 4 en 11 jaar.

Kaart van Vannes

Plaats een reactie