Studeren of werken in het buitenland

Het is altijd een unieke ervaring om te werken of te studeren in het buitenland. Maar hoe pak je dat aan? Waar moet je op letten en wat moet je wel of niet doen? Hieronder lees je meer over studeren of werken in het buitenland. Zo ga je een leuke en leerzame tijd tegemoet, waar je wellicht ook wel internationale vrienden voor het leven maakt!

In het buitenland studeren is een onvergetelijke ervaring

Studeren in het buitenland is zonder twijfel een onvergetelijke ervaring. In diverse landen zijn er programma’s voor buitenlandse scholieren en studenten. Wat denk je er van een jaar in Amerika te verblijven? Na je lessen kun je naar een honkbalwedstrijd of je klaarmaken voor het eindejaarsfeest. Tevens zijn er exotische bestemmingen als Brazilië, Canada of Zuid-Afrika. Maar studeren in het buitenland hoeft niet altijd ver weg. Je kunt ook in Europa blijven door te kiezen voor Frankrijk of Spanje. Je legt minder kilometers af, maar je stapt gegarandeerd uit je comfort zone.

Als je kiest voor studeren in het buitenland kies je voor het verleggen van je grenzen. Je komt in een nieuwe omgeving met nieuwe mensen en culturen. Wellicht is er ook nog een taalbarrière om te overwinnen. Maar je krijgt er erg veel voor terug. Je beleeft een grandioos avontuur en doet een flinke hoeveelheid levenservaring op. Studeren in het buitenland is ook een manier om te ontdekken waar jouw interesses eigenlijk liggen. Je komt in aanraking met allerlei situaties, welke wellicht iets in jouw wakker maken.

Kosten van studeren in het buitenland

Een jaar studeren in het buitenland is een dure onderneming. Echter is studeren in Nederland ook niet goedkoop. In Nederland betalen je ouders eten, drinken, elektriciteit en meer. Deze kosten komen te vervallen wanneer je besluit te studeren in het buitenland. Ook zijn er geen sportclubs of andere activiteiten om mee rekening te houden. Daarnaast is studeren in het buitenland een unieke ervaring. De kosten vallen wellicht hoger uit dan wanneer je in Nederland blijft, maar je krijgt er gegarandeerd veel voor terug.

Doe werkervaring op in het buitenland

Een andere manier om jezelf goed te leren kennen is door te werken in het buitenland. Je kunt een dergelijke onderneming goed combineren met een rondreis door het land van je keuze. Je kunt bijvoorbeeld werken op een boerderij in Zwitserland, maar ook met een groep Australië verkennen. Australië is een populaire bestemming en geschikt als je wilt werken in het buitenland. Er zijn voldoende banen, maar je moet er zelf goed naar op zoek gaan. Het voordeel van reizen met een groep is dat je al een vrienden hebt wanneer je er eenmaal bent.

Een periode werken in het buitenland staat ook erg goed op je curriculum vitae. Of je nu besluit in Nederland te werken of in het buitenland besluit te blijven. Je leert vlug op je eigen benen staan en je doet veel levenslessen op. Afhankelijk van je voorkeuren kun je er bijvoorbeeld voor kiezen de natuur in te duiken. In Nieuw-Zeeland leer je inheemse dieren en planten te herkennen en beschermen, terwijl je er ook voor kunt kiezen om in Chili in de horeca te werken. Werken in het buitenland kan op veel manieren.

Kosten van werken in het buitenland

Hoewel je wellicht in het buitenland je centen verdient, is het verstandig om van tevoren na te gaan wat de kosten zoal zijn. Je moet natuurlijk ook nog naar je bestemming toe. Daarnaast wil je voor de eerste dagen een slaapplek hebben zodat je je een beetje kunt oriënteren. Houd hiermee rekening als je wilt werken in het buitenland. De kosten kunnen gemakkelijk oplopen tot zo’n 2000 euro. Als je vervolgens op zoek gaat naar een andere baan of slaapplek heb je de kosten enigszins zelf in de hand.

Plaats een reactie