Thuis lekkere Griekse gerechten maken

Als je ooit op vakantie bent geweest naar Griekenland weet je dat de Griekse keuken veel verschillende lekkere gerechten kent. In dit blog zetten we een aantal Griekse gerechten op een rijtje die je gemakkelijk zelf thuis kan maken. Hiermee haal je de Griekse keuken in huis en kan je genieten van al het lekkers dat dit land te bieden heeft.

Moussaka

Onze persoonlijke favoriet is toch wel moussaka. Deze lekkere Griekse ovenschotel is misschien wel een van de bekendste gerechten uit de Griekse keuken. Met aubergine, aardappel, gehakt, bechamelsaus en een assortiment aan Griekse kruiden krijg je een heerlijke ovenschotel. Moussaka heeft veel verschillende varianten dus je kunt experimenteren met welk recept jij de lekkerste moussaka krijgt. Let wel op, moussaka is erg machtig, dus maak vooral niet te veel!

Souvlaki

Souvlaki op de barbecueSouvlaki is een vleesspies die vaak geserveerd wordt met friet, rijst of een pitabrood. Souvlaki wordt meestal gemaakt met varkensvlees of kip en in sommige gevallen ook met lamsvlees. Je kunt hierin dus kiezen wat je zelf het lekkerste vind. De smaak komt voornamelijk van de marinade, welke erg simpel te maken is met meestal slechts vier ingrediënten (citroensap, olijfolie, oregano en peper). Het marineren neemt wel wat tijd in beslag dus dit is niet een recept dat je even snel op tafel zet. Er wordt aangeraden om het vlees minimaal 3 uur te laten marineren, maar het liefste een hele nacht. Hierdoor kan de smaak goed in het vlees trekken en wordt het heerlijk mals. Je kunt souvlaki op de grill of op de barbecue maken, maar het kan natuurlijk ook gewoon in de pan.

Gyros

De Griekse tegenhanger van shoarma is een erg lekker gerecht. De kleine stukjes (meestal) varkensvlees worden op een lekkere manier gemarineerd waardoor gyros zijn unieke smaak krijgt. Gyros is los te eten met friet of rijst, maar kan ook prima in een pitabrood gegeten worden. Je kunt gyros kant-en-klaar kopen, maar het is vaak vele malen lekkerder als je het zelf marineert. Je kunt dan ook naar eigen inzicht spelen met de kruiden en de verhoudingen om zo tot de smaak te komen die jij het lekkerste vind.

Tzatziki

Alhoewel Tzatziki op zichzelf niet echt een gerecht is kon deze toch niet op dit lijstje ontbreken. Tzatziki is een frisse saus/dressing gemaakt met yoghurt, komkommer en knoflook. Deze frisse saus gaat heel goed samen met de hierboven genoemde gyros en souvlaki omdat het een goede combi is tussen de uitgesproken smaak van het vlees en de frisheid van de saus. Het is ook erg makkelijk te maken waardoor het een kleine moeite is om bij de gerechten te maken en je nóg meer het idee hebt dat je in Griekenland bent terwijl je thuis aan de eettafel zit.

Naast bovenstaande gerechten zijn er nog veel meer lekkere Griekse gerechten te ontdekken. Natuurlijk smaakt Grieks eten in Griekenland altijd lekkerder in de zon met alle sfeer en ontspanning van je vakantie erbij. We hopen dat we deze ervaring met bovenstaand blog toch een beetje naar je eetkamer hebben kunnen brengen. Wat is jouw favoriete Griekse gerecht? Laat het ons weten in de reacties hieronder.

Plaats een reactie