Tijdens je vakantie coronaklachten? Dit kun je het beste doen

De coronamaatregelen worden aldoor meer versoepeld en we mogen naar steeds meer Europese landen afreizen. Maar wat doe je als je in het buitenland bent en plots coronaklachten krijgt? Mag je dan terug naar Nederland of moet je in het buitenland in quarantaine blijven?

Laat je zo snel mogelijk testen

Krijg je tijdens je vakantie last van klachten die op corona lijken dan is het officiële advies van de RIVM om je zo spoedig mogelijk te melden bij lokale gezondheidsautoriteiten. Daar kan je je vervolgens laten testen. Totdat je de uitslag van de test hebt moet je het contact met anderen mijden om verdere besmetting te voorkomen. Dat geldt ook voor de mensen die met je mee zijn op reis.

Is de test positief? Doe dan wat de lokale overheid adviseert. Dat verschilt per land. Grote kans dat je samen met je reisgezelschap in quarantaine moet. Meestal is dat twee weken. Vergeet niet om contact op te nemen met de GGD in je eigen woonplaats. Heb je pas bij thuiskomst klachten? Blijf dan thuis en laat je meteen testen.

Toch naar huis?

Ben je op vakantie met je eigen auto en wil je het liefst je dames tas en leren rugzak inpakken en terug naar huis? Dat kan zegt een woordvoerder van het RIVM tegenover RTL Nieuws. Maar er zijn niet voor niets adviezen en die kun je volgens de woordvoerder het beste opvolgen. Bovendien is het lastig om tijdens een autorit contact te vermijden. Denk aan tanken, pauze nemen, eten en drinken. Je reisgenoten die bij je in de auto zitten hebben grote kans om eveneens besmet te raken.

Vliegen geen optie

Moet je met het vliegtuig terug dan kan dat sowieso niet. Zelfs wanneer je een negatieve coronatest hebt, maar wel symptomen vertoont van corona, mag je niet vliegen. Bij koorts mogen ze je bijvoorbeeld weigeren. In veel gevallen is een gezondheidsverklaring verplicht. Heb je zo’n verklaring en ga je naar het vliegveld neem deze dan altijd mee in je handtas. Kamp je nog met klachten dan moet je wachten totdat deze voorbij zijn voordat je weer mag vliegen.

Heb je tijdens je vakantie hulp nodig? Bel dan je reisverzekeraar of neem contact op met het ministerie van Buitenlandse Zaken. Dat kan telefonisch via + 31 247 247 247 of bel het nummer van de Nederlandse ambassade waar je verblijft.

Plaats een reactie