Tips voor fietsen in het buitenland

Je zult wel denken, is fietsen in het buitenland niet hetzelfde als in Nederland? Een beetje wel en een beetje niet. Er zijn namelijk een aantal punten om aan te denken voor een buitenlandse fietstocht. Zo zijn er bijvoorbeeld niet vanzelfsprekend overal fietspaden, dus is veiligheid een belangrijk onderwerp om over na te denken. Een ongeluk kan gauw gebeuren als je de weg deelt met voertuigen die stukken groter zijn dan jouw fiets. Ook is basiskennis van de taal handig zodat je de weg kan vragen. Weten waar je nog meer aan moet denken? Lees dan verder.

Taal leren

Voor elke buitenlandse vakantie dat niet in het oude vertrouwde kikkerlandje is, is het fijn om een beetje de basis van de taal te kennen. Voor als je bijvoorbeeld een simpel kopje koffie wilt bestellen bij een cafe. Je wilt niet dat de ober dan met een glas tomatensap aan komt zetten, omdat hij dat begreep in plaats van koffie. Ook is het op de fiets handig om hier en daar een woord te kennen. Waarom? Het kan vele deuren openen bij de lokale mensen in het land. Ze kunnen jou wijzen naar de niet-toeristische fietsroutes, of een paar tips met je delen.

Veiligheid

Als je voor het eerst een fietsroute gaat volgen in een land waar je nog nooit bent geweest, kan je je nooit voor de volle honderd procent voorbereiden. Er kunnen heuvels zijn die je niet zag aankomen, of het weer slaat in een keer om. Daarnaast is Nederland een van de weinige landen met fietspaden. Dat is niet zo vanzelfsprekend ergens anders. In het buitenland komt het vaak voor dat je de weg deelt met vrachtwagens en ander vervoer. Een helm opdoen een een ehbo kit meenemen is daarom geen verkeerd idee.

Zoek naar fietsroutes

Elk land heeft ander soort routes. In het ene land vind je meer heuvelachtige routes, in het andere land is meer asfalt dan natuur. Ook het niveau kan verschillen per route. Het mooiste zou zijn om een bestemming te vinden die een beetje van beide biedt. Routes voor beginners en routes voor professionals. Een tip is om een bestaande fietsroute te kiezen in plaats van er een zelf uit te stippelen. Helemaal als je er nog nooit bent geweest. Dat scheelt weer het risico dat je gaat verdwalen.

Een geschikte fiets hebben is de basis voor een goede fietstocht. Zo is er e-trekking, een elektrische hybridefiets. Door de trapondersteuning wordt fietsen comfortabeler. Daarnaast zijn ze geschikt voor lange afstanden. Kortom: een prima optie voor jouw buitenlandse fietsavontuur!

Plaats een reactie