Top 10 pretparken van Europa

Verspreid over Europa zijn heel wat leuke pretparken terug te vinden. Deze pretparken nodigen uit om te ontdekken alleen, met vrienden of gewoon lekker met het hele gezin. Ondanks het feit dat Europa heel wat fantastische pretparken telt steken enkelen er toch met kop en schouders bovenuit. Wij zochten alvast de 10 beste pretparken van Europa voor je uit en stellen ze op deze pagina graag uitgebreid aan je voor!

1. Disneyland Parijs

Ongetwijfeld het Europese pretpark dat het meest tot de verbeelding spreekt is Disneyland Parijs. In eerste instantie opende dit park haar deuren onder de naam ‘Euro Disney’. Dit gebeurde in april 1992. Als inspiratie voor het pretpark werd gekeken in de richting van Disneyland in Californië. Niet alleen de vele attracties zijn een aanrader, daarnaast staat dit pretpark uiteraard ook bekend omwille van de wereldberoemde Disney parades die er worden gehouden. Tijdens deze parades worden steeds verschillende verhalen van Disney toegelicht. Bovendien is het ook nog eens zo dat de parades in Disneyland Parijs doorgaans altijd worden afgestemd op het seizoen waarin je het park bezoekt. Verwacht tijdens de kerstperiode dan ook extra sfeervolle parades! In het park zijn ook tal van verschillende verblijfadressen terug te vinden welke een absolute aanrader zijn om in te overnachten.

2. Het Walt Disney Studios Park

Op 16 maart 2002 werd er voor gekozen om een extra onderdeel toe te voegen aan Disneyland Parijs. Het ging hierbij om het Walt Disney Studios Park. Zoals de naam reeds laat vermoeden staat dit volledige park in het teken van de filmindustrie. Iedereen die interesse heeft in de filmindustrie en die bijvoorbeeld graag eens wil ontdekken hoe bepaalde stunts ineen worden gezet doen er zeker goed aan om even dit fijne pretpark te bezoeken. Dit is beslist één van de meest indrukwekkende pretparken die Europa rijk is.

3. Het Europa Park

Het Europa Park is op moment van schrijven het grootste pretpark van Europa. Samen met het bijbehorende resort beschikt de site in totaal over een oppervlakte van een slordige 970.000 vierkante meter. Door de jaren heen is het Europa Park geëvolueerd tot een park welke zich kenmerkt door vijftien verschillende themagebieden. Deze staan volledig in het teken van een specifiek land. Enkele landen die zijn vertegenwoordigd in het Europa Park zijn onder meer Italië, Engeland, Frankrijk, Spanje, Rusland en IJsland. Het Nederlandse thema was één van de eerste welke is gebouwd. Je kan in dit deel van het park plaatsnemen in attracties zoals met name ‘Der Fliegende Holländer’, de ‘Mono-rail Bahn’ en draaiende theekopjes.

4. De Efteling

De Efteling is een pretpark welke over een (zeer) lange geschiedenis beschikt. Officieel is het zo dat dit pretpark de deuren heeft geopend op 31 mei 1952. In werkelijkheid is het echter zo dat de eerste activiteiten in het park zich reeds hebben afgespeeld in de jaren ’30. Toen was er op de plaats van het park namelijk een sport- en wandelpark terug te vinden. Al snel werd er voor gekozen om deze uit te breiden met niet alleen een speeltuin, maar ook met een theehuis. Tegenwoordig is De Efteling geëvolueerd tot een wereldvermaand pretpark welke zowel jong als oud weet te vermaken. Elk jaar opnieuw krijgt het pretpark dan ook niet voor niets zo’n slordige 4,2 miljoen bezoekers over de vloer.

5. De Tivoli Gardens

In het centrum van de Deense hoofdstad Kopenhagen is het pretpark ‘Tivoli Gardens’ terug te vinden. Ook voor de oprichting van dit park moeten we behoorlijk ver terug in de tijd, meer bepaald naar het jaar 1843. De oprichting gebeurde door Georg Carstensen. De achtbaan welke in het pretpark is terug te vinden is gebouwd in het jaar 1914. Op moment van schrijven is het één van de oudste nog in werking zijnde achtbanen ter wereld. Dit pretpark is extra bijzonder omdat er elke avond wordt gezorgd voor een sfeervolle verlichting. Het gaat hierbij niet zomaar om een standaard verlichting, maar wel om verlichting welke wordt gerealiseerd door maar liefst 115.000 gloeilampen. Fijn om te weten is dat in het verleden, meer bepaald tijdens de jaren ’50 ook Walt Disney het park heeft bezocht. Er wordt zelfs gesteld dat hij hier inspiratie zou hebben opgedaan voor zijn eigen pretparken.

6. PortAventura

Ook Spanje telt een bijzonder populair en bekend pretpark. Het gaat hierbij om het pretpark ‘PortAventura’ welke zich vlakbij Salou bevindt. Dit pretpark is terug te vinden op een terrein met een oppervlakte van ongeveer 35.000 vierkante meter. Het park werd geopend in het jaar 1995 als onderdeel van de zogenaamde Universal Studios. Een belangrijke mijlpaal voor het populaire waterpark vond plaats in het jaar 2013. Toen werd het waterpark namelijk uitgebreid met de grootste glijbaan van Europa. Het park bestaat in totaal uit zes verschillende themagebieden. Elke wijk kenmerkt zich door flora passend bij het thema in kwestie. Dit is absoluut een geweldig pretpark of waterpark om een bezoek aan te brengen.

7. Liseberg

Liseberg mag zich met terechte trots het grootste pretpark noemen van Scandinavië. Het pretpark is gebouwd op een heuvel en staat er om bekend niet alleen een entreeprijs te vragen, maar ook nog eens een extra kostprijs per attractie. Voor bezoekers van Liseberg is het wel mogelijk om een speciaal, duurder all-in tarief te prefereren. Hier zijn de toegangsprijzen voor de attracties en de entreeprijs allebei bij inbegrepen. Extra bijzonder is dat Liseberg in theorie eigendom is van alle inwoners van de Zweedse stad Göteborg. Het pretpark beschikt ook over uitstekende contacten met de coasterclubs. Mensen die lid zijn van één van deze clubs kunnen rekenen op gratis toegang tot het park.

8. Gardaland

Wie ooit al eens op vakantie is geweest naar het Gardameer in Italië heeft ongetwijfeld al eens gehoord over het ‘Gardaland’. Dit pretpark opende haar deuren in het jaar 1975 en is door de jaren heen geëvolueerd tot het grootste pretpark van het land. Het park bestaat op moment van schrijven uit zo’n 50 verschillende attracties. Bovendien is er ook een theater terug te vinden waar verschillende Broadwaymusicals in worden gespeeld. De mascotte van het park is de roodharige draak ‘Prezzemolo’. Deze fictieve draak woont ook echt in het park. Je vindt hem terug in een speciale boomhut in het ‘Fantasy Kingdom’ onderdeel. Het Gardaland ontvangt jaarlijks naar verwachting zo’n slordige 2,7 miljoen bezoekers.

9. Alton Towers

In het Engelse dorpje Farley is het pretpark ‘Alton Towers’ terug te vinden. Het park staat er om bekend te zijn opgetrokken op de grond waar een vervallen neogotisch huis staat. Deze zorgt er voor dat het pretpark een wel erg bijzonder karakter heeft gekregen. In het bijzonder de achtbanen van het pretpark zijn alom bekend bij de liefhebbers. Door de jaren is het pretpark in ieder geval aardig geëvolueerd. In eerste instantie stond ze dan ook voornamelijk bekend als een gewone tuin die vanaf zo’n 50 jaar na haar ontstaan te bezoeken was. Tegenwoordig beschikt Alton Towers ook over twee hotels waardoor je tijdens je bezoek gewoon lekker in het pretpark kan overnachten.

10. Legoland Windsor

Op de tiende plaats staat met 2 miljoen bezoekers per jaar het Legoland Windsor park. Deze werd in het jaar 1996 opgericht nadat er reeds in 1989 een onderzoek door de Lego Group was ingesteld. Het park is gelegen in de omgeving van Windsor Castle en bevindt zich op geringe afstand van de internationale luchthaven London Heathrow. Zoals de naam reeds laat vermoeden vormt Lego de rode draad doorheen dit populaire pretpark. Door de jaren heen zijn er tal van verschillende uitbreidingen aan het park gebeurd en ook met het oog op de toekomst wil de Lego Group nog verdere uitbreidingen doorvoeren. Het gaat hierbij niet alleen om nieuwe attracties, maar ook om (extra) overnachtingsmogelijkheden.

Plaats een reactie