De na de vakantie dip: herfstdepressie?

Paddestoel in de herfstNa een warme, zonnige en ontspannen zomervakantie valt het de meeste mensen behoorlijk zwaar weer in het ritme van de dagelijkse regelmaat te vervallen. De kinderen moeten weer naar school, zelf moet je weer aan het werk of naar school. Opeens weer om half acht de wekker kapot willen gooien, (nee mag niet dat is je dure telefoon) en weer in het gelid je verantwoordelijkheden nakomen. En daar komt nog bij dat het weer al meteen een hevige omslag heeft gemaakt. Geen lekkere zachte zomerzonnetjes meer die je snuit lekker opwarmen en het dagelijks leven opfleuren. Een gure herfstwind en heus heftige regenbuien hebben de droge zonnige dagen vervangen. Maar hoe overleef je de donkere dagen na de zomer?

Herfst is om te huilen

Herfstkleuren op de bladerenSommige mensen hebben écht last van een dip zo na de vakantie. Natuurlijk moeten we allemaal weer even wennen, maar voor sommige mensen is de aantrede van de herfst en de vooruitblik op de komende winter een heuse stressfactor. Een paar dingen die kunnen helpen als je niet van de donkerdere dagen houdt is bijvoorbeeld het af en toe gebruik maken van een zonnebank. Het is een veelgebruikte manier van therapie om depressie te bestrijden. Door de hevige dosis licht (en de daarmee samenhangende vitaminen) zorgen ervoor dat je je een stuk lekkerder in je vel voelt. Kijk natuurlijk wel uit bij het zonnebanken, je kan als alternatief ook een vorm van lichttherapie (zonder de UV-straling) gebruiken.

Vooral als je last heb met het ‘s morgens vroeg opstaan, en dan voornamelijk als het buiten nog te donker is voor je bioritme om op gang te komen, kan het een aanrader zijn voor een wekker te kiezen die de zonsopgang nabootst, zodat je lichaam op een natuurlijke manier van de langzame opbouw van licht wakker wordt.

Haat je de kille wind en de koude temperaturen? Boek alvast een vakantie naar een lekkere zonnige bestemming voor in de winter. Dan heb je een doel om naar uit te kijken. Stel een lekkere tropisch achtergrondthema bij je desktop in op je werk en download een widget die de dagen af telt totdat je weer je hart kan ophalen in een lekker warm en zonnig land.

Heb jij nog tips nodig om deze vakantie dan zo goedkoop mogelijk te maken, lees dan zeker dit artikel en ga met die tips aan de slag!

Omarm de winter

Maar je kan het ook over een hele andere boeg gooien en juist proberen te genieten van de minder hete weersomstandigheden. Als het namelijk koud is buiten, is het des te gezelliger en knusser binnen. Doe een haardvuur aan of koop een klein legioen aan kaarsjes. Bezoek de IKEA voor een extra hoogpolig kleed of haal een comfortabel knuffeldekentje. En natuurlijk in combinatie met een warme kop chocolademelk met rum. Zo plof je op de bank (samen met je huisdier, if you want), met een heerlijk dekentje. Je zet een spannende film aan en zo kan je menig avond lekker doorbrengen op de bank zónder te hunkeren naar de zinderende zon.

Plaats een reactie