Vakantie vieren in een vakantiehuis?

Nederlanders houden ervan om lekker erop uit te gaan. Een weekje, weekend of een midweek. Ontsnappen aan de dagelijkse sleur en even quality time met het gezin, met vrienden op pad of misschien wel met de hele familie. Tegenwoordig is het heel makkelijk om op elk moment een vakantie te gaan. Door opzoek te gaan naar een vakantiehuis komt de gast diverse websites tegen die een groot aanbod hebben van vakantiehuizen. Heerlijkehuisjes.nl heeft een klein onderzoek gedaan onder haar gasten. Wie, hoeveel

Wie boekt er het vaakst een vakantiehuis?

Over het algemeen boekt de vrouw vaker dan de man, maar het ontloopt niet veel. 51% van de gevallen boekt de vrouw vaker. De gemiddelde leeftijd van een boeker is 52 jaar en komen de meeste boekers uit de Randsteden Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht. Gemiddeld wordt er 90 dagen voor aanvang van de vakantie geboekt. Het vaakst wordt er een huisje in de provincie Zeeland geboekt, gevolgd door Gelderland

Het aantal overnachtingen in vakantiehuizen in Nederland

Heerlijkehuisjes.nl heeft onderzoek gedaan naar het totaalaantal overnachtingen die Nederlanders in een vakantiehuizen in Nederland hebben doorgebracht. Het reisgezelschap bestond uit ongeveer 5 gasten. Gemiddeld brachten deze 5 personen 5 nachten door in een vakantiehuis in Nederland.

Hoeveel geeft de Nederlandse gast gemiddeld uit aan de een vakantiehuis?

Op basis van de huursom en het reisgezelschap is gekeken naar de gemiddelde besteding per gast per boeking. In 2019 werd er gemiddeld per gast €110,- uitgegeven. Dit is bijna €20,- per gast meer dan vorig jaar. Dit heeft te maken doordat de prijzen in het afgelopen jaar in de recreatiebranche zijn gestegen.

Welke vakantietypes waren het meest in trek in Nederland?

Vakantiegangers van heerlijkehuisjes.nl kunnen kiezen uit vier type vakanties:

  • De kust of aan het water vakantie
  • Stedentrip
  • Natuurvakantie
  • Wintersportvakantie

Nederlanders zochten massaal de natuur op. 65% van alle overnachtingen in een vakantiehuis werden dichtbij of in de natuur doorgebracht. Dit kan zijn bij een particuliere eigenaar of op een vakantiepark. Gevolgd door de kust met ongeveer 30%. De meest geliefde natuurvakantie vindt plaats in Gelderland en Overijssel. Als gasten naar het strand willen, kiezen zij vrijwel altijd voor Zeeland of Noord-Holland.

Ongeacht het type vakantie, brengen de gasten gemiddeld 5 dagen door op hun bestemming. Wat wel opvalt is dat de gasten die kiezen voor een kust of aan het water vakantie gemiddeld €12,- meer geld uitgeven aan een vakantiehuis dan gasten die voor een natuurvakantie uitgeven (€108,-). Dit zou betekenen dat de huursommen voor vakantiewoningen in Zeeland hoger liggen dan de vakantiewoningen in Gelderland.

Conclusie

De meeste boekingen in Nederland worden gedaan door vrouwen met een gemiddelde leeftijd van 52 jaar uit de Randstad. Het liefst kiezen de gasten voor een vakantiehuis in of dicht bij de natuur en bevindt de woning op een vakantiepark of bij een particuliere eigenaar. Gemiddeld wordt er per reisgenoot €110,- uitgegeven, dit komt neer op een gemiddelde huursom van €550,- voor 5 overnachtingen.

Plaats een reactie