Veelgebruikt: Franse matrassen in caravans of campers

Een Frans bed in een caravan is een tweepersoonsbed dat in een laterale positie aan de achterkant van het voertuig geplaatst kan worden. Het bed staat vaak naast de badkamer. In de jaren 2000 was het een zeer populair bed, maar het werd geleidelijk afgeschaft ten gunste van centrale bedden. In een caravan zijn de afmetingen van een Frans bed:

  • Tot 200 cm lengte
  • Tot 140 cm in de breedte

Het grootste voordeel van een Frans matras is dat het weinig ruimte inneemt voor een tweepersoonsbed van dezelfde lengte. Deze kostenbesparing wordt mogelijk gemaakt door de beschikbaarheid van een aangrenzende badkamer. Het grootste nadeel van een Frans matras is het gebrek aan toegankelijkheid. Als twee mensen samen slapen, kijkt elk van hen tegen een muur.

Omdat steeds meer merken geen Frans matras in hun catalogus hebben, kan men stellen dat het Franse matras in een caravan een verouderde indeling is. Een ander nadeel is dat, ondanks het feit dat het bed opgemaakt is, er geen gevoel van afscheiding is. Een pluspunt is dat de camper korter kan zijn, en dat er onder het bed veel bergruimte is die van binnenuit gemakkelijk bereikbaar is.

Verschillende soorten caravanbedden

Naast het Franse bed zijn er nog minstens zeven andere stijlen van caravanbedden waaruit u kunt kiezen. We hebben ze hieronder op een rijtje gezet om u te helpen bij het maken van uw keuze.

Het centrale bed

Het belangrijkste kenmerk van het centrale bed is de toegankelijkheid: het kan van elke kant van het bed worden betreden, waardoor het toegankelijker is dan een dwarsbed. Veel centrale bedden daarentegen zijn in de hoogte verstelbaar (elektrisch of handmatig), zodat het volume van het ruim (dat onder het bed is geplaatst) kan worden vergroot.

Het centrale bed neemt ruimte in, wat een nadeel is. Zo lang moet de camper zijn. Daarom bieden fabrikanten verschillende mogelijkheden om het centrale bed in te schuiven, zoals het stijgende hoofd, de achterste slide-out en de inklapbare hoeken.

Het dwarsbed

Dit bed maat het mogelijk de kleinere afmetingen van het voertuig te behouden en toch een aanzienlijke laadruimte te creëren. De toegankelijkheid is een nadeel. Het bed is enigszins hoog (hoewel niet zo hoog als een bed boven de cabine), en de persoon die aan de andere kant van de muur slaapt, zal over zijn partner heen moeten kruipen.

Het stapelbed

Het pluspunt van een stapelbed is dat hij een uitstekende indeling heeft die het mogelijk maakt om met kinderen te reizen. Door de stapelbedden kunnen er tot wel zeven slapers slapen. Het nadeel is dat ze ruimte innemen die anders voor een vast bed zou worden gereserveerd.

Het opklapbed

Het bovenbed is een permanent tweepersoonsbed dat weinig ruimte inneemt. De totale hoogte van het voertuig is voldoende hoog voor dit bed. Het tweepersoonsbed is wel moeilijk toegankelijk. Overdag dringt het opklapbed niet door in de belangrijke leefruimtes. Een nadeel van dit bed is wel dat, voorafgaand aan de installatie, het noodzakelijk is om de ruimte vrij te maken.

Plaats een reactie