Veilig en verantwoord op vakantie in Zuid-Amerika

Zuid-Amerika is een prachtig continent waar enorm veel te zien en te beleven valt. Het continent is echter heel groot, op veel plekken is er niet veel ontwikkeling en zijn de mensen erg arm. Veel plekken in Zuid-Amerika zijn daarom niet veilig, zeker niet als Europeaan. In dit artikelen zullen we je op weg helpen en een aantal tips geven.

Veiligheid per land en regio

Hoe veilig een gebied is hangt natuurlijk vooral af van het land en de regio. Landen als Brazilië en Argentinië zijn enorm, met plekken die relatief veilig zijn en plekken waar je zeker niet moet komen. Ook op veel veiligere locaties loop je altijd risico, ook als deze erg klein is. Om deze reden wordt het afgeraden om met het gezin een reis te maken naar Zuid-Amerika. Zeker met jonge kinderen is dit geen goed idee. Wil je zelf of met je partner of een vriend reizen? Zorg dan dat je goed bent voorbereid en weet dat je doet. Sommige regio’s in landen als Mexico, Brazilië en Bolivia, zijn in bezit van drugscriminelen. Deze regio’s moet je dus zeker vermijden.

Waar moet je op letten?

In alle landen van de wereld kun je opgelicht worden. Ook in Zuid-Amerika vind je veel van dit soort scams. Als Europeaan denken mensen dat je veel geld hebt, waardoor ze vaak proberen je te veel te laten betalen. Voor diensten maar ook voor producten. Dit komt bijvoorbeeld vaak voor bij geld wisselen, taxichauffeurs en touroperators. Ook heb je wat minder voorkomende trucjes, zoals iemand die eten of drinken op je morst en dan ‘helpt met schoonmaken’. Hierna ben je meestal je portemonnee of telefoon kwijt. Er zijn meerdere van dit soort trucs die vaak gebruikt worden. Zorg dat je deze kunt herkennen als je naar Zuid-Amerika reist. Ga je naar een restaurant of een casino? Zoek dan ook op of deze betrouwbaar zijn en je niet oplichten. Dit is natuurlijk vanzelfsprekend, dit is ook verstandig bij het geld storten bij goksites.

Ook de politie in deze landen kan heel corrupt zijn. Ze willen je dan bijvoorbeeld onterecht een boete laten betalen. Ga nooit in de auto bij politie in burgerkleding en geef nooit je documenten, geld of informatie over je verblijf. Zakkenrollers en overige diefstal komt ook erg vaak voor. Wordt je bedreigd met een wapen? Geef dan meteen je spullen zonder tegen te werken. De kans hierop is op de meeste plekken niet groot, maar een gewaarschuwd mens telt voor twee. Verstandig is om goed na te denken over wat je wel en niet meeneemt. Dure sieraden en veel contant geld meenemen is natuurlijk niet slim.

Iets wat minder vaak voorkomt maar wel genoemd moet worden zijn kidnappings. Je kunt dit voorkomen door alleen gebruik te maken van betrouwbare taxi’s en vervoer, gebruikt hiervoor de informatie en ervaring van de mensen in je hotel. Zorg ook dat je nooit in onbetrouwbare, gevaarlijke regio’s bent waar dit veel voorkomt. Mocht je ooit in deze situatie terecht komen? Betaal dan meteen zonder tegen te werken.

Plaats een reactie