Veilig internetten als je op reis bent

Je kent het vast wel, je bent op reis in een ver land waar onze mobiele internetbundels (helaas) nog niet bruikbaar zijn maar je wil toch even een bericht sturen aan het thuisfront. Daarom log je in op een lokaal wifi-netwerk om je vakantiefoto’s te uploaden, je mail te checken en je familie te laten weten hoe je reis gaat. Onbewust doen we dit allemaal veel vaker dan we denken, maar zijn we ons niet bewust van de risico’s die we hierbij lopen.

De risico’s van openbare wifi-netwerken

Werken in een bar met gratis WifiAls je verbindt met een openbaar en onbeveiligd netwerk loop je het risico dat anderen op het netwerk met je mee kunnen kijken. Dit geldt ook voor netwerken waarvan het wachtwoord zeer makkelijk te krijgen is. Door programma’s als Wireshark te gebruiken kan een hacker heel makkelijk al het verkeer dat over het complete netwerk gaat bekijken. In sommige gevallen is het zelfs mogelijk om via dit netwerk programma’s op jouw apparaat te installeren zonder dat je het zelf door hebt.

Wat kun je er tegen doen?

Als eerste zou ik zeggen: zorg dat je op veilige netwerken zit. Maar dat is natuurlijk niet altijd een optie, en ook een beveiligd netwerk van bijvoorbeeld een hotel wil niet per se zeggen dat je veilig bent. Als de hacker in hetzelfde hotel verblijft of op een andere manier toch toegang heeft tot hetzelfde netwerk zijn je gegevens ook niet veilig. Zelf gebruik ik hiervoor NordVPN en hier heb ik goede ervaringen mee. Twijfel je nog? Lees dan online meer NordVPN ervaringen. Het loont om voor langere tijd af te sluiten en af te wachten tot er een aanbieding is. Voor één maand betaal je ongeveer 10 euro, maar ik had een aanbieding waardoor ik slechts 3 euro per maand betaal.

Hoe werkt een VPN?

In principe creëert een VPN een soort tunnel over het netwerk waar je op zit. Deze tunnel heeft een beveiliging zodat jij de enige bent die gebruik kan maken van deze tunnel. De tunnel is niet bereikbaar vanaf buitenaf, ook niet als je op een onveilig netwerk zit. Hierdoor kun je veilig jouw bankzaken en andere dingen op internet doen. NordVPN werkt ook in China, een van de lastigste landen om een VPN verbinding te gebruiken vanwege de strenge internet restricties in het land.

Bijkomende voordelen

Naast veiligheid heeft een VPN meerdere voordelen. Je kunt namelijk ook maskeren in welk land je zit. Wil je bepaalde programma’s kijken die alleen in Nederland te kijken zijn tijdens je vakantie? Dan kan je de VPN zo instellen dat het programma waarmee je verbinding maakt denkt dat je in Nederland bent. Uiteraard werkt dit ook andersom, wil je een serie op Netflix kijken die alleen in Amerika beschikbaar is? Dan zorg je dat je VPN ingesteld staat op Amerika en Netflix zal denken dat je een Amerikaanse gebruiker bent. Handig!

Ga jij dus binnenkort op reis buiten de EU en wil je toch veilig kunnen internetten? Bekijk dan eens de mogelijkheden van een VPN zodat je zonder risico’s kunt genieten van je reis.

Plaats een reactie