Veiligheid: Slapen op luchthavens

Veel mensen zijn genoodzaakt om te reizen met een beperkt budget. Voor deze mensen geldt dat ze dan ook vaak geen andere keuze hebben dan te overnachten op de luchthaven. Dit bijvoorbeeld omdat hun vlucht al vroeg in de ochtend vertrekt of omdat er een lange tijd tussen de overstappen zit. Er zijn ook heel wat mensen die de avond voor hun vlucht nog de trein moeten nemen naar de luchthaven en zo genoodzaakt zijn om daar te blijven overnachten. Ook wanneer er sprake is van een volledige nacht overstaptijd tussen twee vluchten is overnachten op de luchthaven vaak absolute noodzaak. Veel luchthavens hebben hotels, maar deze zijn vaak redelijk prijzig. Zeker als je reist met een beperkt budget is het vaak slim om op de luchthaven zelf te overnachten. Moet jij ook minstens één keer slapen op een luchthaven, maar heb je daar toch een beetje schrik voor? Hou dan rekening met de volgende zaken.

Doe je huiswerk

Wanneer je wil slapen op een luchthaven is het altijd van belang om vooraf goed je huiswerk te doen. Op deze manier kan je jezelf namelijk een behoorlijke hoeveelheid ongemak besparen. Lees bijvoorbeeld vooraf ervaringen van andere reizigers die zijn blijven overnachten op verschillende luchthavens in de wereld. Als eerste moet je uitzoeken of de luchthaven waar je in wil blijven slapen ‘s nachts de deuren sluit of niet. Dit geldt in Nederland bijvoorbeeld voor luchthavens als Eindhoven, Groningen, Maastricht & Rotterdam. In deze luchthavens is het in principe niet mogelijk om te blijven overnachten. Let op, ook op luchthavens die wel ‘s nachts openblijven is dat niet altijd mogelijk. Neem bijvoorbeeld de internationale luchthaven van Keflavik op IJsland. Ondanks het feit dat deze luchthaven ‘s nachts niet sluit is het zo dat reizigers er toch niet mogen slapen. Rechtop zitten met je ogen open is dan weer geen probleem.

Denk goed na over je veiligheid

Pas tijdens slapen op de luchthaven niet alleen goed op jezelf, maar ook op de spullen die je bij je hebt. Reis je alleen? Dan is het aan te raden om niet op een afgelegen plaats op de luchthaven te slapen, maar in het bijzijn van anderen. Het wordt bovendien sterk aangeraden om je bagage nooit uit het oog te verliezen en dus altijd bij je te houden. Voor belangrijke documenten zoals je paspoort en je vliegticket en bankkaarten geldt dat je ze beter op het lichaam kan houden. Je kan er eventueel ook voor kiezen om ze in je slaapzak te stoppen. Is er een bagagekluis aanwezig op de luchthaven van je keuze? Dan spreekt het voor zich dat je deze maar beter kan gebruiken.

De “airside” biedt doorgaans betere slaapplaatsen

Voor het merendeel van de luchthavens geldt dat de slaapomstandigheden aan de zogenaamde airside doorgaans aanzienlijk beter zijn dan aan de landside het geval is. Neem nu bijvoorbeeld de luchthaven van Schiphol. Aan de airside zijn hier zeer comfortabele relax-stoelen terug te vinden. Dit terwijl de stoeltjes welke op Schiphol Plaza staan eigenlijk alleen maar over vervelende armleuningen beschikken. Bovendien is het ook nog eens zo dat je bij een overnachting aan de airside veel minder risico’s loopt op diefstal. Dit gezegd hebbende spreekt het voor zich dat je ook hier je bagage maar beter niet uit het oog kan verliezen. De luchthavens doen dit vaak met opzet omdat ze gebouwd zijn voor de reizigers. Als je achter de Douane bent dan ben je natuurlijk een reiziger. Daarvoor zou iedereen op de luchthaven kunnen komen slapen.

Win informatie in bij het luchthavenpersoneel

Het personeel op de luchthaven is er absoluut niet alleen maar om jou weg te jagen op plaatsen waar je niet mag slapen. Althans meestal niet. In menig aantal luchthavens is het in ieder geval mogelijk om even een praatje te maken met het aanwezige personeel. Zij kunnen je dan bijvoorbeeld aangeven op welke plaatsen je eventueel mag slapen en vooral hoe je die overnachting zo comfortabel mogelijk kan maken. Zij kennen de luchthaven van binnen en van buiten en hebben vaak ook begrip voor de reizigers. Maak dus gebruik van deze kennis en zorg ervoor dat je het jezelf zo aangenaam mogelijk maakt.

Controleer de mogelijkheden om een Lounge of “Sleep Box” te huren

Grote luchthavens beschikken doorgaans over lounges of zogenaamde sleep boxen. In principe is het zo dat deze lounges uitsluitend zijn bedoeld voor reizigers die over een Business Class-ticket beschikken. Toch is het vaak mogelijk om tegen betaling te genieten van een beetje (extra) luxe. Veel lounges beschikken over een speciale napping room waarin het dus mogelijk is om te slapen. Vaak is het zo dat er hier ook douches in aanwezig zijn en dat er gratis eten en drank wordt opgediend. Let wel, ook hiervoor geldt dat deze lounges enkel ‘s nachts toegankelijk zijn op luchthavens die de deuren niet sluiten. Op de luchthaven van Barcelona zijn bijvoorbeeld prachtige lounges terug te vinden, alleen is deze luchthaven ‘s nachts niet open waardoor je er niet in kan blijven slapen.

Zorg dat je je niet verveelt

Mocht je tijdens je overnachting op de luchthaven nou niet kunnen slapen? Zorg dan dat je in ieder geval iets te doen hebt. Neem een iPad of smartphone mee en zorg dat deze opgeladen is. Neem ook altijd een goede powerbank mee, al zijn er op de meeste luchthavens tegenwoordig wel stopcontacten te vinden. Je kunt dan altijd een serie of film kijken, een spelletje spelen of een van de Nederlandse online casino’s bezoeken. Een goed boek lezen is natuurlijk ook altijd fijn, op de meeste luchthavens is ook wel een boekenwinkel aanwezig. Houdt er wel rekening mee dat ze niet op alle luchthavens Nederlandstalige boeken hebben.

Hopelijk kan je met deze tips veilig op reis en heb je een goede nachtrust op de luchthaven waar je op dat moment bent. Mocht je zelf nog tips ter aanvulling hebben, laat ze dan zeker achter in de reacties hieronder!

Plaats een reactie