Waar moet je een vignet voor Oostenrijk plakken?

Reizen door Oostenrijk brengt niet alleen prachtige landschappen en uitzichten met zich mee, maar ook enkele wettelijke verplichtingen. Een van deze wettelijke verplichtingen is het hebben van een geldig vignet. Maar waar moet je precies dat Oostenrijkse vignet plakken, en aan welke regels moet je je dan houden? In dit artikel geven we je hierover alle informatie zodat je tijdens je vakantie naar Oostenrijk niet voor onaangename verrassingen komt te staan.

Voordat we duiken in de details van het plakken van een vignet, bespreken we kort wat een Oostenrijks vignet is en waarom het cruciaal is om te weten waar het moet worden geplaatst.

Wat is een Oostenrijks vignet?

Een Oostenrijks vignet is een tolheffingssysteem dat voertuigeigenaren verplicht zijn te betalen om gebruik te maken van bepaalde snelwegen en autowegen in Oostenrijk. Er zijn verschillende soorten vignetten, elk geldig voor een specifieke periode, variërend van een dag tot een volledig jaar. De vignetten zijn er voor auto’s en motoren, en zijn zowel fysiek als digitaal verkrijgbaar via websites zoals www.wegenvignetten.nl. Het vignet voor 1 dag (dat vanaf 1 december 2023 verkrijgbaar is) is alleen verkrijgbaar als digitaal vignet.

Wettelijke verplichtingen

Het hebben van een geldig vignet is verplicht voor voertuigen die gebruikmaken van bepaalde wegen in Oostenrijk. Niet voldoen aan deze verplichting kan leiden tot aanzienlijke boetes en andere juridische gevolgen. De Oostenrijkse overheid bepaalt de wetgeving en de kosten van de vignetten.

Waar koop je een Oostenrijks vignet?

Het verkrijgen van een vignet is een eenvoudig proces. Reizigers kunnen deze kopen bij tankstations, grensovergangen, postkantoren en  verschillende online platforms. Het is belangrijk om te weten waar je het vignet kunt aanschaffen om eventuele problemen te voorkomen. We raden aan om je vignet ruim op tijd online aan te schaffen zodat je met een gerust hart op vakantie kan gaan naar Oostenrijk.

Begrijp de vignetsticker

De vignetsticker heeft specifieke kenmerken die elke reiziger moet herkennen. Het is niet alleen een betaalmiddel; het dient ook als identificatiemiddel voor verschillende voertuigtypen en geldigheidsperiodes. Het vignet voor beperkte duur heeft een rand waarin een perforatie geplaatst kan worden die de duur aangeeft. Tijdens deze periode mag je gebruik maken van het Oostenrijkse wegennetwerk. Een vignet voor het hele jaar heeft enkel het jaartal op het vignet staan. Hiermee mag je dus het hele jaar gebruik maken van de wegen in Oostenrijk.

Regels voor plaatsing

Een cruciale vraag die vaak wordt gesteld: waar moet je het vignet precies plakken? De regels voor plaatsing zijn strikt en het niet naleven ervan kan leiden tot boetes. Het vignet moet goed zichtbaar op de voorruit geplakt worden. Het vignet moet goed leesbaar zijn en mag niet met plakband vastgemaakt worden zodat het later weer te verwijderen is. Zorg er voor je eigen veiligheid voor dat het vignet niet in het zichtveld geplakt wordt zodat het zicht tijdens het rijden niet belemmerd wordt.

 

Plaats een reactie