Waarom Warschau de perfecte plek voor een stedentrip is

Warschau, de hoofdstad van Polen, is een plek die onbekend is voor velen. Dit is echter compleet onterecht aangezien de stad prachtige bezienswaardigheden heeft die in niets lijken op de rest van Europa. Warschau is de perfecte mix van oud en nieuw en bevat dan ook monumenten uit veel verschillende tijden. In de Tweede Wereldoorlog en onder het bewind van de Sovjet Unie hebben de Polen het zwaar gehad, maar in de laatste jaren is Polen door economische ontwikkelingen in een stroomversnelling terecht gekomen. Het land blijft zich maar ontwikkelen en dat is gunstig voor de reiziger; hotels, restaurants en andere faciliteiten zijn van goede kwaliteit. Maar wat maakt Polen nou de ideale bestemming voor een stedentrip?

Een hele andere wereld

WarschauToen ik vorig jaar in Warschau landde wist ik niet wat me overkwam. Ik was nog nooit in Oost-Europa geweest – hoewel ik dat al wel lang wilde – en het is daar toch net even een tikkeltje anders. Niet op een slechte manier, want openbaar vervoer en andere faciliteiten zijn heel modern en goed georganiseerd. Het zit hem meer in een andere mentaliteit van de mensen, andere normen en waarden en andere tradities. Dat is precies waarom ik besloot om Warschau als stedentrip te kiezen. Je leert een cultuur kennen die enorm verschilt van de Nederlandse.

Eten in Warschau

Eten in WarschauPools eten is ongelooflijk lekker. Misschien heb je wel eens gehoord van de delicatesse Pierogi, maar Polen heeft nog veel meer lekkernijen die je niet kunt weerstaan. Het viel me op dat aardappels een populair ingrediënt zijn, maar deze zijn allesbehalve op een Nederlandse manier bereid. Mocht je toch iets willen proberen wat echt compleet anders is, probeer eens de rode bietensoep Barszcz of Gołąbki (koolbladeren gevuld met gehakt en rijst, geserveerd met een lekker sausje). Ikzelf had elke dag moeite om me in te houden niet te veel eten te bestellen. Gelukkig zijn restaurants in Polen ook nog eens een stukje goedkoper, dus je kunt royaal dineren dag in dag uit.

Wilanow paleis

Wilanow paleis in WarschauDit paleis voelt niet als een typisch Pools gebouw. Het heeft een Frans karakter waardoor het een stukje warmer aanvoelt dan de rest van de stad. Het ligt wel een eindje buiten het stadscentrum, maar er gaan elk uur meerdere bussen naar deze plek. Als je een dag over hebt, pak de bus hierheen! Het Wilanow paleis is prachtig aangekleed en omgeven door een tuin waar je u tegen zegt. Zelf heb ik hier uren rondgelopen en gezeten. Ook ben ik het paleis binnengegaan en ik raad dat anderen ook zeker aan. Honderden schilderijen, beelden en andere ornamenten vullen dit indrukwekkende gebouw. Laat je niet afschrikken door het entreegeld; het is het 100% waard.

Historische stadscentrum van Warschau

Historische stadscentrum van WarschauOok al ziet dit deel van de stad er oud en authentiek uit, het is eigenlijk best nieuw. Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn alle gebouwen hier platgebombardeerd, maar de bewoners gingen niet bij de pakken neerzitten. Samen bouwden zij alle huizen zo goed mogelijk weer op en het resultaat mag er zijn; het lijkt net of er in eeuwen niets is gebeurd met deze kleurrijke gebouwen. Mijn eerste dag in Polen besteedde ik al wandelend door de nauwe straatjes van deze wijk, een ideaal begin van een stedentrip!

Plaats een reactie