Wandelen is het nieuwe mountainbiken

Het gaat langzaam en het ziet er duf uit. En het is vooral voor vijftigplussers. Fout! Wandelen is dé sport van dit moment. 

Juist jongeren kiezen steeds vaker voor het maken van kilometers. Te voet. Wat eerder mountainbiken was als je op vakantie ging -lekker ruig en stoer en snel- is anno 2020 het wandelen geworden. Voor oud én jong.

Wandelen mag je ‘hiken’ noemen

De grote groep jongeren die aanhaakt bij wandelclubs haalt de gemiddelde leeftijd in die groepen inmiddels flink omlaag. Het imago gaat daar echter nog niet zo snel in mee, maar dat is mogelijk een kwestie van tijd.

Toegegeven, veel jongeren durven het nog geen wandelen te noemen en gaan voor het woord ‘hiken’. Het blijft erop neer komen dat er te voet afstanden worden afgelegd. Vaak start zoiets in een vakantie, en krijgt thuis een vervolg in de vrijetijd.

Het is een kwestie van rugzak op, de paden op en de lanen in. Vooral wandelen in de natuur is populair. Op social media, zoals bijvoorbeeld op instagram, kom je regelmatig foto’s tegen van jong en oud aan de wandel op de meest mooie plekken. Zowel in eigen land als in het buitenland.

Er hip uitzien met handige accessoires

Ook de kledingindustrie doet het er goed op. Sportieve outfits, sterke wandelschoenen. Ze zijn er te kust en te keur en worden gretig afgenomen. Je wilt er toch een beetje hip uitzien tijdens al die kilometers.

Zelfs de accessoires doen ertoe. Zoals alle mogelijke sporthorloges die kilometers registeren, tempo bijhouden, hartslag meten en ga zo maar door. Kleine tasjes rond de middel hadden voorheen vooral een duf imago, maar de meeste tassenmerken creëren inmiddels stijlvolle modellen die ook nog eens functioneel zijn zoals een Cowboysbag fanny pack bijvoorbeeld, een modieus merk. En tijdens het wandelen is zo’n tasje, naast een rugzak, superhandig.

Georganiseerde wandeltochten doen het goed

Georganiseerde wandeltochten doen het bij zowel ouderen als jongeren ook goed. Denk aan de Nijmeegse Vierdaagse waar steeds meer mensen aan willen deelnemen. Dat daarvoor getraind moet worden, maakt het alleen maar aantrekkelijker.

Steeds vaker combineren liefhebbers een bekende wandeltocht met een vakantie. In de Ardennen, Frankrijk, Spanje. Ze zijn overal. Zo’n tocht volbrengen en er dan een paar dagen vakantie aan vast plakken en lekker uitrusten is voor veel mensen een aantrekkelijk, en zowel actief als ontspannend tijdverdrijf.

Kilometers in de benen krijgen

Eenmaal weer thuis gaat bij menig sportieveling voor of na het werk de laptoptas aan de kant, gaat de rugzak op om ook dan kilometers in de benen te krijgen. Want die vierdaagse of die vakantietocht wandelen doe je niet zomaar.

Wie nog denkt dat wandelen suf is, zou zich er eens in moeten verdiepen. Wie meent dat het iets is voor na het pensioen komt bedrogen uit. Wandelen kan iedereen, en blijkt ook voor iedereen geschikt. Van jong tot oud.

Plaats een reactie